YΠΟΙΚ:Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε επανάληψη των λαθών

Το σημαντικό δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης ως αριθμός, αλλά το ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη, δηλαδή η ανάπτυξη να μην είναι προϊόν υψηλών δαπανών και αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα του 7ου Economic Congress.

«Για το 2017 και για την επόμενη διετία, η προοπτική ανάπτυξης είναι εξίσου θετική, δηλαδή μεγέθυνση του ΑΕΠ κοντά στο 3% ανά έτος», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως και ελαφρώς μικρότερος να είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αυτός θα είναι πολύ πιο ικανοποιητικός και

ψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη είναι όσο ποτέ άλλοτε βιώσιμη», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, δηλαδή η ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα αλόγιστων δημοσίων δαπανών, ούτε αποτέλεσμα αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Ο σωστός συνδυασμός της δημόσιας εξυγίανσης και της ενθάρρυνσης της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας με φορολογικά και άλλα κίνητρα, είναι το πιο σημαντικό συστατικό που οδήγησε στην ανάκαμψη και στους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της στρατηγικής μετά την κρίση, που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, τη μετατροπή των ελλειμμάτων σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, είπε, είναι ο καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, προσθέτοντας πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες οι οποίες αποφέρουν καρπούς.

Μετατροπή της κυκλικής ανάκαμψης σε διατηρήσιμη

Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η ανάπτυξη να μετατραπεί σε διατηρήσιμη ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ζαν Έρικ Πικέτ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού σημείωσε τις προσπάθειες της Κύπρου μετά την οικονομική κρίση και την επιστροφή στη σθεναρή ανάπτυξη, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα μειώσουν τα βάρη που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και στη μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε προσηλωμένοι για να πετύχετε τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιτσέντσο Κούζο, έθεσε τις προϋποθέσεις για το πώς η κυκλική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε βιώσιμη.

Πρόκειται για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα είναι από τα ψηλότερα στην Ευρωζώνη, και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε, κάποιος πρέπει να σκεφτεί την Κύπρο να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η μία προσέγγιση είναι τι μπορεί να μετατρέψει τις καλές συνθήκες σε μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη και η άλλη είναι ''ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μην ακολουθήσουμε μια αποφασιστική προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις''.

«Αυτό θα διατηρούσε την τρέχουσα κυκλική ανάπτυξη απλά σε αυτό που είναι, ένας επιχειρηματικός κύκλος, δεν θα την μετατρέψει σε μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Αυτό θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα