Κι άλλο λάδι στη φωτιά

Εναπόκειτο στις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνο με τις παραμέτρουςΈγγραφο, αυτή τη φορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο εξασφάλισε το SigmaLive, δεικνύει ότι τον τελικό λόγο για το κούρεμα καταθέσεων είχε η κυπριακή ΚυβέρνησηΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ η Κυβέρνηση, που αντικρούει τα πυράΜαλλιά κουβάρια έγινε το εσωτερικό μέτωπο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω

από το θέμα του κουρέματος. Τα ήδη θολωμένα νερά έρχονται να ταράξουν νέες αποκαλύψεις γύρω από το ζήτημα, αφού άλλο ένα έγγραφο, αυτή τη φορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο εξασφάλισε το SigmaLive, δεικνύει ότι τον τελικό λόγο για το κούρεμα καταθέσεων είχε η κυπριακή Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup, πριν από την ψηφοφορία του κυπριακού κοινοβουλίου, ότι μια εναλλακτική λύση, εκτός του κουρέματος καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, η οποία θα ανταποκρινόταν στις παραμέτρους της χρηματοδότησης που είχαν τεθεί, θα γινόταν αποδεκτή.Άλλα σημείαΣτο ίδιο έγγραφο γίνεται μια ιστορική αναδρομή από το 2011 μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2013. Όπως αναφέρει το έγγραφο, η ενδεχόμενη στήριξη της Κύπρου με ένα πρόγραμμα βρισκόταν υπό συζήτηση από το Φθινόπωρο του 2011. Τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ζήτησε επίσημα βοήθεια μέσω προγράμματος. «Η ανάγκη για οικονομική βοήθεια προέκυπτε κυρίως από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας.

Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν δυνατό να καταλήξουμε σε διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυπριακή Κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα. Ουσιαστικά η Κομισιόν, αναφέρει ότι πριν από την απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup από το κυπριακό κοινοβούλιο, εναπόκειτο στις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο, όμως, θα έπρεπε να είναι σύμφωνο με τις οικονομικές παραμέτρους που τέθηκαν.Οι δηλώσεις Σαρρή στα «60 λεπτά»Σε συνέντευξή του στα «60 λεπτά», στις 27/3/2013, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα γνώριζε ότι το κούρεμα καταθέσεων θα έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου, ότι δεν θα συναινούσε σε κούρεμα καταθέσεων, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι παρόλο που η διαπραγματευτική ομάδα γνώριζε ότι θα έμπαινε στο τραπέζι, εντούτοις, οι όποιες ελπίδες, ότι θα το αποφεύγαμε, βασίζονταν κυρίως στις εναλλακτικές λύσεις που θα αντιπρότεινε η πλευρά μας, καθώς και στην άποψη ότι υπήρχαν φωνές εντός αλλά και εκτός Τρόικας, ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Απεκάλυψε ότι εντός Τρόικας υπήρχαν δύο φωνές και αυτή που υπερίσχυσε τελικά ήταν η φωνή που απαιτούσε πιο δραστικές λύσεις και δη το κούρεμα.Δεν προκαλεί έκπληξηΓια το πιο πάνω έγγραφο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει πως καταγράφει ακόμα μία αλήθεια, που αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. «Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση απέρριψε τις εναλλακτικές προτάσεις της Κομισιόν, που δεν θα συμπεριελάμβαναν τις ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, δεν προκαλεί καμία έκπληξη, με βάση τα όσα ήδη όλοι γνωρίζουν.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη δική της πρόταση για κούρεμα όλων των καταθετών, θέση στην οποία εμμένει μέχρι και σήμερα, εν μέσω, βέβαια, σοβαρών αντιφάσεων. Έφτασε, δε, μέχρι του σημείου να αποκρύψει από τη Βουλή ότι είχε ήδη ανακληθεί η αρχική απόφαση του Eurogroup, γεγονός το οποίο, πέραν της δήλωσης Ντράγκι, καταγράφεται και στην εν λόγω έκθεση», καταλήγει.

Εξάλλου, για το «κούρεμα» καταθέσεων, ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο Σιαρλή, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και μέσω αυτού καταδεικνύεται ότι ετοιμάστηκε πρόταση και επί κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, είπε: «Όχι δεν έκανε τέτοιο πράγμα ο κ. Σιαρλή. Είναι ένα νομοσχέδιο γενικό. Ο κ. Σαρρής, ο οποίος ανέλαβε μετά από τον κ. Σιαρλή, είπε δημόσια ότι εκείνο ήταν ένα πολύ γενικό νομοσχέδιο και απόδειξη του γεγονότος είναι ότι απαιτήθηκε μετά άλλη ειδική νομοθεσία για το κούρεμα».Ερωτήματα από ΣυμμαχίαΑπό την πλευρά του ο Πολιτικός Συντονιστής της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Αμερικάνος, διερωτήθηκε κατά πόσο ήταν εν αγνοία του ή συνειδητά, που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα Νομοσχέδιο άνευ αντικειμένου και το προώθησε στη Βουλή, ενώ κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση ότι παίζουν ομαδικά ένα θέατρο του παραλόγου, το κόστος παραγωγής του οποίου πληρώνει η κυπριακή κοινωνία. Ο κ. Αμερικάνος διερωτήθηκε ακόμη «πώς ακόμα η ΕΚΤ, η Τρόικα αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι το κούρεμα έγινε για να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα;».Αχρείαστη συζήτησηΣτον αντίποδα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωσή του εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, υποδεικνύοντας πως το έγγραφο που επικαλείται «όχι μόνο δεν αποδεικνύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα, αλλά δείχνει ότι κάποιοι συζητούσαν για ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων. Στο σημείωμα εκείνο της Κομισιόν δεν αναφέρεται ότι υπήρχε γενική εναλλακτική λύση αντί για το κούρεμα.

Ρητά αναφέρεται ότι μπορούσε να συζητηθεί μόνο η απαλλαγή καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. Αφού, όμως, διευκρινίζει ότι θα έπρεπε ‘να βγει ο ίδιος λογαριασμός’, εξυπακούεται ότι θα επιβαρύνονταν περισσότερο οι άλλες καταθέσεις», υποδεικνύει και τονίζει: «Αν η θέση τότε της ΕΔΕΚ ή και οποιουδήποτε άλλου που απέρριψαν στη Βουλή τη συμφωνία του Eurogroup ήταν να μην επιβαρυνθούν οι χαμηλότερες καταθέσεις και να επιβληθεί μεγαλύτερο κούρεμα στις άλλες (δηλαδή περισσότερο από 9,9%), τότε θα μπορούσε πλειοψηφικά να είχαν κάνει εκείνη την επιλογή. Δεν ήταν όμως αυτό που είπαν ή που έκαναν... (…)

Η αλήθεια είναι ότι θέση τους ήταν ‘όχι’ και ήταν γενική. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να ανασύρουν σήμερα αυτή τη συζήτηση που έκανε η Κομισιόν για μεγαλύτερο κούρεμα», καταλήγει ο κ. Προδρόμου.Πήραμε στη Βουλή τη μοναδική συμφωνία που επιτεύχθηκεΑπαντώντας, εξάλλου, στις βολές του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε χθες το εν λόγω έγγραφο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση ως όφειλε, οδήγησε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τη μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου με το Eurogroup. Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με τους «αναληθείς ισχυρισμούς ότι τάχα η Κυβέρνηση τη 19η Μαρτίου 2013 οδήγησε ενώπιον της Βουλής απόφαση του Eurogroup και που δήθεν ανακλήθηκε από το ίδιο το Eurogroup την επομένη», ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «ουδέποτε, ούτε και κατά τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18 Μαρτίου 2013, άλλαξε η απόφαση για οριζόντιο εφάπαξ τέλος επί των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες ως μέτρο διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου».Η απάντηση της ΕΔΕΚΣΤΙΣ αναφορές Βίκτωρα Παπαδόπουλου και Πρόδρομου Προδρόμου απάντησε χθες βράδυ με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μετά από δύο χρόνια γίνεται επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για τα αίτια και τους υπεύθυνους της μεγάλης οικονομικής τραγωδίας της Κύπρου. Εδώ και δύο χρόνια παραποιούνται γεγονότα, αποσιωπούνται έγγραφα, διαγράφονται δηλώσεις προκειμένου να στηθεί το σενάριο του ‘πιστολιού στον κρόταφο’. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο.

Η Κυβέρνηση δεν αποκάλυψε ποτέ ότι η καταστροφική της πρόταση, την οποία αποδέχτηκε το Eurogroup, είχε τύχει αναθεώρησης στην τηλεδιάσκεψη στις 16 Μαρτίου, που μέχρι μια εβδομάδα πριν αρνείτο καν ότι έγινε. Επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση δεν εξάντλησε καμιά εναλλακτική επιλογή, προκειμένου να αποτραπεί το κούρεμα καταθέσεων και οι καταστροφικές συνέπειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και αφού η ανακοίνωση της Κομισιόν ήταν ένα δημόσιο έγγραφο και το γνώριζε η κυπριακή Κυβέρνηση από τότε, γιατί συστηματικά και επί δύο χρόνια απέκρυβε και παραποιούσε την αλήθεια; Ο δημόσιος διάλογος θα συνεχίσει είτε το θέλουν, είτε όχι οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα