Μάχη με τον χρόνο

Αγώνας δρόμου της Βουλής για ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότηταςΤο Κοινοβούλιο καλείται να μελετήσει το πέμπτο νομοσχέδιο μέσα σε δέκα, μόλις, μέρες, προκειμένου να μη χρειαστεί η εκ νέου αναστολή του νόμου των εκποιήσεωνΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ της συζήτησης θα γίνει την ερχόμενη ΤρίτηΜάχη με τον χρόνο θα δώσει η Βουλή προκειμένου να ολοκληρώσει τη συζήτηση επί του πλαισίου αφερεγγυότητας πριν από την εκπνοή της νέας αναστολής του νόμου των εκποιήσεων, που λήγει την Πέμπτη,

19 Μαρτίου. Όπως όλα δείχνουν, αν και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη η συνεδρία, το πέμπτο και σημαντικότερο νομοσχέδιο του πλαισίου που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται πως θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών την ερχόμενη Τρίτη.

Αν και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη της αναστολής των εκποιήσεων είναι μόλις δέκα μέρες, εντούτοις, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κ.Ε. Οικονομικών Άγγελος Βότσης εξέφρασε χθες την ετοιμότητα της Επιτροπής να συνεδριάσει ακόμη και σε έκτακτες συνεδρίες εντός του εν λόγω διαστήματος, ούτως ώστε να αποφευχθεί νέα αναστολή του νόμου των εκποιήσεων.Τα οφέλη από τη μη αναστολήΠάντως, εάν η νομοθεσία για τις εκποιήσεις, η οποία ως γνωστόν ψηφίστηκε πριν από έξι μήνες, δεν πάρει άλλη αναστολή, τότε η Κύπρος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Από τη μια, θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος και θα ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, ενώ από την άλλη, η Κύπρος θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε από την χώρα μας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Επίσης, θα αποτελέσει τη γέφυρα για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Τροϊκανών, αφού οι διεθνείς δανειστές μας το τελευταίο διάστημα εκφράζουν ολοένα και πιο έντονα την ενόχλησή τους με τη συνεχή αναστολή του νόμου των εκποιήσεων.Δεν αποκλείεται νέα αναστολήΩστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού ουδείς μπορεί να προκαταλάβει οτιδήποτε. Συνεπώς, δεν αποκλείεται η εκ νέου αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, πιθανότατα για άλλες δεκαπέντε μέρες, προκειμένου το Κοινοβούλιο να μελετήσει στο σύνολό του το πλαίσιο της αφερεγγυότητας χωρίς την πίεση του χρόνου, με αποτέλεσμα να λάβει βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, ίσως να αντιδράσουν εκ νέου οι διεθνείς δανειστές μας.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως ήδη γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέας αναστολής των εκποιήσεων, ενώ το ΑΚΕΛ έδωσε ήδη οδηγίες για ετοιμασία πρότασης νόμου, έτσι ώστε σε περίπτωση που ενυπόθηκο ακίνητο έχει πωληθεί και η σχετική σύμβαση πώλησης έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο, να απαγορεύεται η εκποίησή του προς ικανοποίηση του εμπράγματου βάρους που συστάθηκε επ’ αυτού, προς εξασφάλιση συμβάσεων πιστωτικών διευκολύνσεων του πωλητή, νοουμένου ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.Καθοριστικός ο ρόλος του ΔΗΚΟΌπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν, αναμένεται πως η στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ θα έχει ρυθμιστικό ρόλο, αφού κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σε προχθεσινές του δηλώσεις είχε τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της συζήτησης για το πλαίσιο αφερεγγυότητας το συντομότερο. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε τονίσει ακόμη πως επειδή η αναστολή των εκποιήσεων δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα των δανειοληπτών, προκαλεί αβεβαιότητα και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα πρέπει, σημείωσε, να ψηφιστούν το συντομότερο τα νομοσχέδια.Χρειάζεται σοβαρή μελέτηΑξίζει, πάντως, να τονιστεί πως για ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισης ολόκληρου του πλαισίου αφερεγγυότητας απαιτείται πολύ σοβαρή και πολύωρη μελέτη, αφού μέσω αυτού θα κριθεί το μέλλον δανειοληπτών και τραπεζών. Όμως, τούτο δεν σημαίνει πως πρέπει να παραταθεί η καθυστέρηση και η αβεβαιότητα γύρω από το κυπριακό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία είναι στην ουσία εις βάρος της χώρας μας.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως το πλαίσιο αφερεγγυότητας έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί στην ολότητά του από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ οι εκποιήσεις έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Τέλος, σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα κληθεί να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για την καθυστέρηση αλλά και να πείσει τους ομολόγους του και τους διεθνείς δανειστές πως το όλο θέμα θα κλείσει το συντομότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα