ΟΜΟΝΟΙΑ Επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα

Νέα αρχή στο πρωτάθλημα θέλουν να κάνουν οι «πράσινοι», όπως και στις 3 ΙανουαρίουΤη δική της πρεμιέρα στη β΄ φάση του πρωταθλήματος κάνει αύριο η Ομόνοια, με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΓΣΖ. Οι «πράσινοι» επιστρέφουν μετά από δύο μήνες στη Λάρνακα, με μοναδικό στόχο να κάνουν μια νέα αρχή και να επανέρθουν στις νίκες. Όπως έκαναν και στο πρώτο τους παιχνίδι μέσα στο 2015, στις 3 Ιανουαρίου. Εκείνο το βράδυ, στο ΓΣΖ,

οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας πέτυχαν τη μεγαλύτερή τους νίκη στην κανονική διάρκεια της σεζόν.Σε αυτή την πορεία των 22 αγώνων το «τριφύλλι» πανηγύρισε 12 νίκες (είχε και 3 ισοπαλίες και 7 ήττες), καμιά όμως δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή της 14ης αγωνιστικής. Οι λόγοι πολλοί. Κατ' αρχάς, μέχρι εκείνο το παιχνίδι η Ομόνοια αγνοούσε την εκτός έδρας νίκη για 70 ολόκληρες μέρες! Για τελευταία φορά κέρδισε στις 25 Οκτωβρίου, όταν επικράτησε 1-0 της Δόξας στο Μακάρειο, χάρη σε ένα γκολ του Άντραζ Κιρμ. Πριν από το παιχνίδι στο ΓΣΖ προηγήθηκαν τρία ματς με την Ομόνοια φιλοξενούμενη και γνώρισε ισάριθμες ήττες. Έχασε 3-0 από τον Απόλλωνα, 1-0 από τον ΑΠΟΕΛ και 2-1 από την Ανόρθωση.Πέραν από το αρνητικό εκτός έδρας σερί που ήθελε να τελειώσει η Ομόνοια, το συγκεκριμένο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν σημαντικό και για καθαρά βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς. Οι «πράσινοι» ήταν στην 6η θέση της βαθμολογίας και ήδη στο -12 από την κορυφή. Ένα νέο εκτός έδρας στραβοπάτημα θα απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τον στόχο της Ευρώπης και θα έθετε υπό αμφισβήτηση ακόμα και την παρουσία της ομάδας στο πρώτο γκρουπ.Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και το γεγονός ότι η Ομόνοια ταξίδευε στη Λάρνακα με πάρα πολλές απουσίες (τραυματισμοί, τιμωρίες και μετεγγραφές που δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τότε) και χωρίς διαθέσιμο κεντρικό αμυντικό, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έπαιζε, κατά κάποιο τρόπο, με την πλάτη στον τοίχο. Ο Κώστας Καϊάφας ανακάτεψε την τράπουλα, προχώρησε σε πολλές αλλαγές και η ομάδα του έφτασε τελικά σε μια μεγάλη και απρόσμενα άνετη νίκη κόντρα σε ένα δυνατό αντίπαλο.Το πόσο καθοριστική ήταν εκείνη η νίκη φάνηκε και στη μετέπειτα πορεία της ομάδας. Η ψυχολογική τόνωση και η δυναμική που ανέπτυξε η Ομόνοια μετά από αυτό το παιχνίδι, έφερε ένα αξιοσημείωτο σερί (έξι νίκες και μια ισοπαλία). Οι «πράσινοι» προσπέρασαν δύο ομάδες στη βαθμολογία, μάζεψαν τη διαφορά από την κορυφή και έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ονειρεύονται ακόμα και τον τίτλο. Όνειρο που έσβησε, ή αν προτιμάτε μπήκε στο περιθώριο, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα. Αυτή είναι και η μοναδική ήττα μέσα στο 2015. Οι «πράσινοι» προσγειώθηκαν και πάλι στην πραγματικότητα, έχοντας, μέχρι σήμερα, για αντικειμενικό στόχο την έξοδο της Ευρώπης μέσω της 3ης θέσης.Στην προσπάθεια αυτή, το αυριανό παιχνίδι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό. Για το άμεσο αλλά και το πιο μακροπρόθεσμο μέλλον. Με νίκη η Ομόνοια θα αφήσει στο -3 ένα βασικό συνδιεκδικητή του ευρωπαϊκού εισιτηρίου και θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που θα φέρει και πάλι αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ.

Από μία έως…καμία αλλαγήΟύτε στη χθεσινή προπόνηση διαφοροποιήθηκαν τα αγωνιστικά δεδομένα για τον Κώστα Καϊάφα. Οι Ποτέ, Ρούμπιο και Φοφανά συνέχισαν το ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας (οι δύο τελευταίοι έκανα και ελαφρύ τρέξιμο στο γήπεδο) και είναι φυσικά εκτός για το αυριανό παιχνίδι. Οι συγκεκριμένες απουσίες δεν αλλάζουν το πλάνο της τεχνικής ηγεσίας, αφού οι τρεις ποδοσφαιριστές ήταν εκτός και από το πρόσφατο παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι «πράσινοι» είχαν μια εξαιρετική παρουσία στο ντέρμπι «αιωνίων», έστω και για 60 λεπτά, η λογική λέει ότι δεν θα αλλάξει την ενδεκάδα ο Καϊάφας.

Αν ήταν κάτι που δεν ικανοποίησε τον τεχνικό της Ομόνοιας στο τελευταίο ντέρμπι, αυτό ήταν η μη αξιοποίηση των πολλών ευκαιριών. Αυτό ίσως φέρει στην ενδεκάδα τον Αντρέ Σκέμπρι, έναν ποδοσφαιριστή που απέδειξε πως έχει το γκολ στο ρεπερτόριό του. Σε αυτή την περίπτωση το ερωτηματικό έχει να κάνει με τη θέση που θα παίξει ο διεθνής Μαλτέζος και ποιον παίκτη θα αντικαταστήσει.

Ο Ρομπέρτο Γκαρσία δεν σκόραρε στα δύο ντέρμπι (ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ) που ήταν βασικός, έκανε όμως εξαιρετική δουλειά στους υπόλοιπους τομείς. Δεν είναι εύκολο λοιπόν να μείνει εκτός ενδεκάδας ο Ισπανός. Οπότε, αν πάρει φανέλα βασικού ο Σκέμπρι το πιθανότερο είναι να παίξει στα φτερά, αντί του Κιρμ ή του Ράμος.

Στη μεσοαμυντική γραμμή δεν αναμένεται να δούμε νέα πρόσωπα. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να προκύψει είναι εσωτερική, με τον Λεάντρο να επιστρέφει στα στόπερ και ο Γκουλόν να παίζει στη φυσική του θέση, στα χαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα