Καμπανάκι κινδύνου απο Βέλγιο για αυταρχισμό Τουρκίας

Αμφιβολίες για το πραξικόπημα στην Τουρκία και ανησυχία για περαιτέρω ροπή προς τον αυταρχισμό στην χώρα βλέπει ο γαλλόφωνος βελγικός Τύπος.

Συγκεκριμένα η Le Soir στο πρωτοσέλιδό της σημειώνει «Το πραξικόπημα που ενδυναμώνει τον Ερντογάν»,σχολιάζοντας στο κύριο άρθρο της ότι αν και «μια κακή δημοκρατία είναι προτιμότερη από ένα πραξικόπημα», είναι προφανές πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει επιδοθεί σε ευρεία εκκαθάριση του στρατού, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης στη γείτονα, με πάνω από 6.000 συλλήψεις

– κινήσεις που μοιραία δημιουργούν αμφιβολίες, ενδεχομένως συνομωσιολογικού τύπου, για τον ίδιο, υπό την έννοια ότι τελικά εμφανίζεται ως ο μεγάλος ωφελημένος.

Τόσο στο κύριο άρθρο της, όσο και στις εσωτερικές της σελίδες , η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε από ερασιτεχνισμό, ενώ επίσης φαίνεται ότι είχε οργανωθεί από μια μικρή ομάδα μεσαίων στελεχών του στρατού, γεγονός που καθιστά την αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν ακόμα πιο προβληματική, καθώς ρέπει εμφανώς προς τον αυταρχισμό.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου και συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές πλατείες τις κρίσιμες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, παρουσιάζουν ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ: Πρόκειται κυρίως για άνδρες με εμφανή θρησκευτικό ζήλο που περισσότερο φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», παρά διατράνωναν την πίστη τους στη δημοκρατία. Αντιστοίχως, σημαντική στήριξη πρόσφεραν στον Ερντογάν οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τζαμιών, καλώντας τον κόσμο να υποστηρίξει το καθεστώς.

Αντίστοιχου περιεχομένου και το σχετικό δημοσίευμα της La Libre Belgique με πρωτοσέλιδο τίτλο«Ερντογάν ή η αυταρχική τάση». Η εφημερίδα παρουσιάζει στις εσωτερικές της σελίδες το προφίλ του Φετουλάχ Γκιουλέν, κατά του οποίου βάλλει ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορώντας τον για υποκίνηση του πραξικοπήματος, παρουσιάζοντας το ιστορικό των σχέσεων των δύο ανδρών - από την υποστήριξη και τη συνεργασία στη σημερινή ανοιχτή εχθρότητα. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του δημοσιεύματος«Γκιουλέν: Ο καλύτερος εχθρός του Ερντογάν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα