Τουρκία: Θρίλερ με πραξικοπηματίες που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Θρίλερ επικρατεί δυο 24ωρα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία με πραξικοπηματίες που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Οι πραξικοπηματίες αυτοί διέφυγαν και καταζητούνται.

Αυτό αναφέρουν πηγές της τουρκικής προεδρίας της Τουρκίας, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μερικές δεκάδες στρατιωτικούς. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι αυτοί οι στρατιωτικοί μπορεί να επιτεθούν ξανά σε δημόσια κτίρια ή εναντίον του κόσμου.

Στο μεταξύ χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε κρίσιμη σύσκεψη στην Πόλη και ο διευθυντής αστυνομικής ασφάλειας

Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να ρίχνουν οποιοδήποτε ελικόπτερο δεν το αναγνωρίζουν. Λήφθηκαν επίσης μέτρα για ενδεχόμενο οικονομικό πραξικόπημα από τους γκιουλενιστές.

Το κυνηγητό των πραξικοπηματιών με αριθμούς

Περί τους 1800 άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχουν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη. Σε πολλούς δρόμους τοποθετήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία θα κάνουν περιπολίες. Εξάλλου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολές για περιπολίες αεροσκαφών στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Εξάλλου 7,850 αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Τους κάλεσαν τον βράδυ και τους πήραν τα όπλα. Αργότερα θα γίνουν οι νομικές διαδικασίες.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το παρασκήνιο επίθεσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο του στο Μαρμαρίς. Ελικόπτερα είχαν απογειωθεί από τη Σμύρνη το βράδυ της 15ης Ιουλίου και κατευθύνθηκαν προς το Μαρμαρίς. Ωστόσο οι ασύρματες συνομιλίες τους τους πρόδωσαν καθώς τους άκουσε η ΜΙΤ."Θα έμπαιναν στις σπηλιές μας, πηγαίνουμε στις σπηλιές τους", άκουσε η ΜΙΤ έναν πιλότο να λέει και αμέσως προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο του.

Τα σχέδια που άλλαξαν τελευταία στιγμή

Οι πληροφορίες λένε ότι το πραξικόπημα θα το έκαναν το πρωί στις 5.00 αλλά όταν κατάλαβαν ότι η ΜΙΤ το αντιλήφθηκε το επέσπευσαν αλλάζοντας τα σχέδιά τους.Τα 4 ελικόπτερα πέταξαν προς ξενοδοχείο Ερντογάν αλλά έφτασαν τελικά εκεί έπειτα από 15 λεπτά αφού ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φύγει.

Στο μεταξύ οι πραξικοπηματίες εκείνη την ώρα τηλεφώνησαν στον αρχηγό της Πρώτης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ ζητώντας του να συμμετάσχει στο πραξικόπημα. Εκείνος απάντησε "θα το σκεφτώ" και έκλεισε το τηλέφωνο καλώντας τον Πρόεδρο και τον ενημέρωσε. Μάλιστα ο στρατηγός Ντουντάρ είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες χτυπούσαν το προεδρικό και του πρότεινε να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα μπορούσαν να τον προστατεύσουν. Έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν κατευθύνθηκε προς την Κωνσταντινούπολη.

Πριν όμως απογειωθεί το αεροσκάφος του οι φρουροί του υποψιάστηκαν τον υπασπιστή του Τούρκου Προέδρου ο οποίος ρώτησε τις συντεταγμένες του αεροσκάφους του Ταγίπ Ερντογάν που θα αναχωρούσε από το Μαρμαρίς. Τότε αποφάσισαν να αφήσουν πρώτα να φύγει ένα επιβατικό αεροσκάφος και άλλα δύο το ένα μετά το άλλο στη συνέχεια. Στον υπασπιστή είπαν ότι δεν ήταν γνωστές οι συντεταγμένες.Ολα αυτά πάντα σύμφωνα με πηγές της προεδρίας.

Καθ οδόν προς Κωνσταντινούπολη δύο F16 παρενόχλησαν το αεροσκάφος τους αλλά αναχαιτίστηκαν από άλλα δύο πολεμικά που ελέγχονταν από το κράτος.
Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και σήμερα οι συλλήψεις από άντρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι εισήλθαν εντός της Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας συλλαμβάνοντας έναν συνταγματάρχη και τέσσερις στρατιώτες.

Επίσης για τις δηλώσεις στρατιωτών ότι τους ξεγέλασαν οι αξιωματικοί λέγοντας ότι πάνε σε άσκηση άσκηση γίνονται έρευνες από εισαγγελείς και δικαστές για το άν λένε την αλήθεια. Αν χρησιμοποίησαν όπλα θα θεωρηθούν ένοχοι.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για τον ρόλο του υποστράτηγου Ντιτζλί στο αρχηγείο του στρατού ο οποίος είναι αδελφός του αντιπροέδρου ΑΚΡ Σαμπάν Ντισλί και έχει συλληφθεί. Ο Ντιτσλί έπαιξε παιχνίδι προσπαθώντας να πείσει τον αρχηγό στρατού να υπογράψει. Ενώ ήταν με τους πραξικοπηματίες προσποιήθηκε ότι και εκείνος ήταν όμηρος με τα χέρια δεμένα και παρακαλούσε τον Ακάρ να υπογράψει ανακοίνωση στρατιωτικών.

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι αν πετύχαινε το πραξικόπημα υπήρχε λίστα με 25 χιλιάδες συλλήψεις η οποία περιελάμβανε από δημοσιογράφους μέχρι επιχειρηματίες. Και ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο υπήρχαν στις λίστες. Θα καλούσαν και κάποιους εν ενεργεία πολιτικούς να αναλάβουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα