«Έτοιμος» για διαπραγματεύσεις με Παλαιστίνη ο Νετανιάχου

Μπορεί πάνω από 100.000 πολίτες να υπέγραψαν αίτημα ζητώντας τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου όταν θα έφτανε στο Λονδίνο, όμως, η επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα όπως αναμενόταν ξεκίνησε δίχως προβλήματα.

Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αναστάτωση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, παρά τις μικροεντάσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη, αλλά ο κ. Νετανιάχου επέδειξε

διαφορετική στάση απέναντι στο παλαιστινιακό που τόσα χρόνια παραμένει «αγκάθι» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, λοιπόν, συνομιλώντας με τον Βρετανό πρωθυπουργό δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστίνη χωρίς προϋποθέσεις.

«Θέλω να πω εδώ στην Ντάουνινγκ Στριτ και να επιβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος να ξεκινήσω άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους χωρίς καμία προϋπόθεση και είμαι πρόθυμος να το κάνω άμεσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, κάλεσε σε ακόμα πιο στενή συνεργασία τη βρετανική κυβέρνηση για θέματα κυβερνο-ασφάλειας τονίζοντας πως αν ενταθούν οι προσπάθειες και αν συνεργαστούν οι δύο πλευρές τότε θα υπάρξει καλύτερο μέλλον και μεγαλύτερη ευημερία.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Ξαβιέ Αμπού Είντ, μιλώντας στο Newsweek χαρακτήρισε την πρόθεση του κ. Νετανιάχου «δημόσιες σχέσεις» με σκοπό να αποσπάσει το βλέμμα μακριά από τις παραβιάσεις του Ισραήλ.

«Λέει ότι προτίθεται να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, αυτό δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Είντ.

«Την ίδια ώρα, θέτει προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η κατασκευή οικισμών, για να εξακολουθήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, για να σταματήσει τους Παλαιστινίους να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, για να αναγνωρίσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στο Κράτος της Παλαιστίνης, για να αναγνωρίσει ότι οι οικισμοί θα είναι ένα επιπλέον προτέρημα για το Ισραήλ, και τότε θα προσπαθήσει να συζητήσει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο κ. Νετανιάχου, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο παλαιστινιακό, αλλά στις συνομιλίες του με τον κ. Κάμερον έθεσε το θέμα και του Ισλαμικού Κράτους.

Για το ζήτημα αυτό, λοιπόν, τόνισε πως η Μέση Ανατολή αποσυντίθεται κάτω από τις «δίδυμες δυνάμεις» των ισλαμιστών. Από τη μία, όπως εξήγησε, υπάρχουν οι Σουνίτες που καθοδηγούνται από το Ισλαμικό Κράτος και από την άλλη, οι Σιίτες που καθοδηγούνται από το Ιράν.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε πρακτικό επίπεδο ώστε να σπρώξουμε μακριά την παλίρροια των εξτρεμιστών του Ισλάμ στην Μέση Ανατολή και την Αφρική», πρόθεσε ο κ. Νετανιάχου.

Πηγή protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα