«Περίεργη επιείκεια της UEFA στο θέμα του Ολυμπιακού»

Με τη βρετανική Sun και γαλλικό ΜΜΕ καρφώνει την UEFA για το θέμα της συμμετοχής του Ολυμπιακού στο Champions League.

Και το γαλλικό cahiersdufootball.net υποστήριζει

ότι η επιείκεια που έχει ο Ολυμπιακός οφείλεται στην στενή σχέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Θεοδώρου Θεοδωρίδη με τον Μισέλ Πλατινί. Δίνει βαρύτητα στο γεγονός ότι το νούμερο 3 στην UEFA είναι γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, ενώ στέκεται και στη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε η Φενέρμπαχτσε σε αντίστοιχο σκάνδαλο διαφθοράς το 2011.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ο Παναθηναϊκός, που τερμάτισε δεύτερος στο περσινό πρωτάθλημα, απέστειλε αίτημα στην UEFA ζητώντας να αποκλείσει τον Ολυμπιακό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο στόχος ήταν να πάρει τη θέση του Ολυμπιακού στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης, πατώντας πάνω στο δεδικασμένο της περίπτωσης της Φενερμπαχτσέ, η οποία είχε εμπλακεί σε ένα αντίστοιχο σκάνδαλο το 2011. Τότε ο τουρκικός σύλλογος είχε αποκλειστεί από την ίδια την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας, μετά από εισήγηση της UEFA.

Ωστόσο, η ηγεσία της UEFA επέδειξε μία περίεργη επιείκεια στην περίπτωση του Ολυμπιακού, σε σύγκριση και με τον τρόπο που είχε προσεγγίσει εκείνη της Φενέρ. Αυτή προκύπτει από την ταυτότητα του νούμερο 3 στην ιεραρχία της UEFA, του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον γιο του Σάββα Θεοδωρίδη, του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του Βαγγέλη Μαρινάκη όταν εκείνος πήγαινε να απολογηθεί στον ανακριτή.

Αν οι δεσμοί αίματος δεν είναι κάτι το ανήθικο, ο τρόπος με τον οποίο η UEFA έδωσε άδεια στον Ολυμπιακό για τη συμμετοχή του στο Champions League προβληματίζει. Η UEFA χαρακτήρισε νόμιμη τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League στις 17 Ιουνίου, μία μέρα δηλαδή πριν ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταθέσει στον ανακριτή και του επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι σχετικά με την ενασχόλησή του στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, πως κανείς μπορεί να εξηγήσει τα διαφορετικά μέτρα που πάρθηκαν συγκριτικά και με την υπόθεση της Φενερμπαχτσέ; Η UEFA επισημαίνει πως οι έρευνες δεν βρίσκονται ακόμα στο ίδιο σημείο και θα πρέπει να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς κανείς δεν έχει κριθεί ένοχος. Το ίδιο όμως ίσχυε και στην περίπτωση της Φενερμπαχτσέ, η οποία αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πριν καν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.

Μετά από αυτή την απόφαση, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να προσφύγει στο CAS στη Λοζάνη, προκαλώντας την οργή της UEFA, την οποία και αμφισβήτησε. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Παναθηναϊκού, θεωρώντας πως δεν εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης και στις κατηγορίες εναντίον του συλλόγου του Πειραιά. Η UEFA, η οποία θέλει να μην δείχνει καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, φρόντισε να επικαλεστεί ενώπιον του CAS και να βασίσει την υπερασπιστική της γραμμή, στο ανύπαρκτο δικαίωμα προσφυγής του Παναθηναϊκού, δίνοντας προτεραιότητα στην εξουσία της σε σχέση με την ακεραιότητα των συμμετεχόντων στις διοργανώσεις της.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στην UEFA, και παρεμβαίνει μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών και του Μισέλ Πλατινί, εγκαθιδρύοντας τις καλές σχέσεις μεταξύ του τελευταίου με τους ψηφοφόρους του. Συνεπώς παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην επανεκλογή του Πλατινί ως προέδρου της UEFA και τώρα ως υποψήφιου και για την προεδρία της FIFA. Ο Μισέλ Πλατινί που ήταν καλεσμένος στο γάμο του Θεοδωρίδη στη Μύκονο το 2013, έσπευσε να τονίσει πως κάθε μέλος της UEFA υποστηρίζει κάποια ομάδα και πως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει σημάδι ενοχής. Ο ίδιος ωστόσο παρέβλεψε το γεγονός ότι μία συνομιλία μεταξύ του Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Βαγγέλη Μαρινάκη, που βρίσκεται στα χέρια των αρχών, αποδεικνύει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο άνδρες καθώς και την υποψία πιθανότητας ύπαρξης ασυμβίβαστου.

Τη στιγμή που το κύριο θέμα στη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας της FIFA θα είναι ηθικό, το ελληνικό ζήτημα εγείρει ερωτήματα που μπορεί να τεθούν από τους αντίπαλους διεκδικητές»

Keywords
Τυχαία Θέματα