Εκτιμήσεις ακινήτων κατά το δοκούν-Διάτρητη η διαδικασια

Ανεξέλεγκτη η αγορά των εκτιμήσεων ακινήτων στην Κύπρο, καθώς σωρεία υποθέσεων φέρεται να έχουν τύχει λανθασμένης εκτίμησης. Καταγγελίες πολιτών στο Sigmalive καταδεικνύουν διαφορές στις εκτιμήσεις που αγγίζουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το σημείο το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις

καταγγελίες, είναι εις βάρος των πολιτών.

Διάτρητη η διαδικασία

Όταν μια τράπεζα ζητήσει από πελάτη της να προβεί σε εκτίμηση ενός ακινήτου, για σκοπούς υποθήκης δανείου, αμέσως αναλαμβάνει αδειοδοτημένος εκτιμητής ή γραφείο εκτιμήσεων ακινήτων, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα να κοστολογήσει την αξία του ακινήτου.

Η κάθε τράπεζα έχει συνεργασία με συγκεκριμένα ονόματα - εταιρείες εκτιμήσεων, τις οποίες προτείνει στον πελάτη της.

Το ύψος της εκτίμησης, καθορίζουν σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, κάποια βασικά στοιχεία:

η δεδομένη κατάσταση στην αγορά των ακινήτωνη περιοχήη αντίληψη των εκτιμητών για την αξία του ακινήτου κατά τη συγκεκριμένη περίοδο της εκτίμησηςοι γενικότεροι δείκτες των τιμών των ακινήτων στην αγορά

Παρά το γεγονός ότι τα βασικά αυτά στοιχεία αποτελούν κοινό γνώμονα όλων των εκτιμήσεων, ωστόσο καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των διαφόρων εκτιμήσεων.

Διαφορά εκτίμησης μέχρι και €1 εκ.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία διαφορετικές εταιρείες εκτιμήσεων κλήθηκαν να εκτιμήσουν ακίνητο, οι διαφορές στην εκτίμηση άγγιξαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αρχικά, η αγοραστική αξία εκτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή για λογαριασμό του πελάτη, ο οποίος κοστολόγησε το ακίνητο στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Εκτιμητές οι οποίοι έκαναν την εκτίμηση για λογαριασμό της τράπεζας, κοστολόγησαν το ακίνητο στις 680 χιλιάδες ευρώ αγοραία αξία και 510 χιλιάδες τιμή καταναγκαστικής πώλησης.

Ο πελάτης της τράπεζας υπέβαλε ένσταση για την εκτίμηση, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η εκτίμηση από το ίδιο γραφείο εκτιμητών, με αμελητέες διαφορές.

Έγινε εκ νέου ένσταση από τον πελάτη ο οποίο απαίτησε να γίνει εκτίμηση από διαφορετικό γραφείο. Το γραφείο το οποίο ανέλαβε να επανεκτιμήσει την αξία του ακινήτου, κοστολόγησε το ακίνητο στο 1 εκατομμύριο 170 χιλιάδες ευρώ.

Το ακίνητο τελικά πωλήθηκε για 1,6 εκατομμύρια ευρώ, 6 μήνες μετά, γεγονός που εκθέτει τράπεζα και εκτιμητές.

Τεράστια τα αναπάντητα ερωτήματα

Το περιστατικό αυτό εγείρει τεράστια ερωτηματικά σε σχέση με την αγορά εκτιμήσεων ακινήτων:

Ποιος ελέγχει τις εταιρείες εκτιμήσεως ακινήτων;Ποιος θα πρέπει να επιληφθεί των αυθαιρεσιών αυτών;Ποιος είναι ο ρόλος της τράπεζας σε όλη αυτή τη διαδικασία;Ποιο είναι το όφελος για την τράπεζα σε ενδεχόμενο υποτίμησης της εκτίμησης στην αξία ενός ακινήτου.Ποια είναι η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας;Τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις τεράστιες αυτές διαφορές;

Λανθασμένες εκτιμήσεις και για σκοπούς φορολογίας

Σε όλα τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν κατηγορίες ότι λανθασμένες εκτιμήσεις γίνονται και για σκοπούς φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, αυτή τη φορά όμως οι εκτιμήσεις έχουν τάση προς τα πάνω, σε σχέση με την πραγματική αξία και όχι προς τα κάτω, όπως στην περίπτωση των τραπεζών.

Επιτακτική ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο

Τα στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αν η Πολιτεία έχει ως πρώτιστο μέλημα την προστασία του απλού πολίτη, θα πρέπει να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου στο συγκεκριμένο σημείο.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι εκποιήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κάθε συζήτησης σε Βουλή και σε κάθε δημόσιο βήμα, φαντάζει ως επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του αυστηρού ελέγχου σε τράπεζες.

Αν εγείρεται θέμα εκμετάλλευσης τότε θα πρέπει να παταχθούν τα φαινόμενα αυτά άμεσα. Δεν υπάρχει καμιά πειστική δικαιολογία, η οποία να ευσταθεί, όταν μιλάμε για την προστασία του πολίτη σε μια περίοδο που η Πολιτεία ζητά από τους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες στην καθημερινότητα τους.

Follow @kafkalia_george

Keywords
Τυχαία Θέματα