To EK δείχνει την πόρτα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Ένταση και διαπληκτισμοί εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της Ολομέλειας του ΕΚ όπου οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων συζήτησαν για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ευρωβουλευτές έδειξαν την πόρτα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και υιοθέτησαν μη νομοθετικό ψήφισμα το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Κάλεσμα Γιούνκερ προς Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Ο

Πρόεδρος της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της υπογραμμίζοντας το σεβασμό των Βρυξελλών στην έκβαση της κάλπης και τη λύπη για την απόφαση.

Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί το όραμα και το έργο της Ευρώπης. "Η Ευρώπη είναι εγχείρημα για οικοδόμηση της ειρήνης. Δεν είμαι κουρασμένος ούτε άρρωστος όπως γράφουν πολλά δημοσιεύματα στη Γερμανία. Θα δώσω μάχη για την Ευρώπη μέχρι την τελευτά μου πνοή".

"Όταν αισθανόμαστε θλιμμένοι πρέπει να το λέμε και εγώ είμαι θλιμμένος μετά το δημοψήφισμα και δεν το κρύβω. Πίστευα ότι το Η.Β πρέπει να μείνει στο πλευρό μας και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες" επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.

Φαράτζ: Eίστε άεργοι και τεμπέληδες

Την αντίδραση των συναδέλφων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε ο επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

"Πλάκα έχει, δεν έχει πλάκα όλο αυτό;" είπε ο Νάιτζελ Φάρατζ, αντιδρώντας στις ομιλίες των ευρωβουλευτών, που προηγήθηκαν της δικής του. "Ένα χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι, ότι ακούει κανείς κι εκείνους, με τους διαφωνεί. Όταν ήρθα εδώ πριν από 17 χρόνια και σας είπα, ότι θέλω να ηγηθώ της εκστρατείας για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, γελάσατε. Τώρα όμως, δεν γελάτε", είπε.

Ο Φαράτζ κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές ως "άεργους και τεμπέληδες" με τη φράση : "Γνωρίζω ότι κανείς από εσάς στη ζωή σας δεν έχετε κάνει ποτέ μία κάποια δουλειά. Δεν έχετε δουλέψει ποτέ για κάτι σωστά", προκαλώντας τις έντονες αποδοκιμασίες

Ακολούθως παρενέβη ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς ο οποίος τόνισε: "Αγαπητοί συνάδελφοι με κάθε σεβασμό για την αναστάτωση σας, ξέρετε εδώ συμπεριφέρεστε σήμερα όπως κανονικά συμπεριφέρεται το κόμμα του κ. Φάρατζ, το UKIP. Μην μιμείστε τον κ. Φάρατζ και το κόμμα του. Κύριε Φάρατζ θα σας πω κάτι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ σε αυτή την αίθουσα δεν έχουν κάνει ποτέ μία κανονική δουλειά, κοιτάξτε, μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν ισχύει".

On behalf of EFDD group @Nigel_Farage speaks about #EUrefResults. Follow storify → https://t.co/qiLVnluDhQ pic.twitter.com/lZyqrLasZg

— EU Parliament Photo (@Europarl_Photo) 28 Ιουνίου 2016

Επιθετικές οι δηλώσεις της Λεπέν στην Ευρωβουλή.

"Η αποθέωση του λαϊκισμού που κρύβει τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία που αναδύονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη της γερμανικής λιτότητας.Έσπασε η αλυσίδα που ένωνε τους Βρετανούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

"Όλοι πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από τον πατριωτισμό που επέδειξαν οι Βρετανοί" συμπλήρωσε σε έναν λόγο που χαρακτηρίστηκε από εντονότατο λαϊκισμό.

"Οι Έλληνες επειδή τους εκβίασαν αναγκάστηκαν να αρνηθούν το αποτέλεσμα του δικού τους δημοψηφίσματος" συμπλήρωσε επικαλούμενη το δικό μας, περσινό δημοψήφισμα, ενώ συμπλήρωσε: "Όλοι αυτοί οι προπαγανδιστές από την ευρωπαϊκή ένωση αριστεροί υποτίθεται, ή του κέντρου ή της δεξιάς, είστε απέναντι στο αποτέλεσμα. Στα μούτρα σας (το Brexit), τι θα κάνετε τώρα; Κάντε στην άκρη την οργή σας και χαρείτε το τελικό αποτέλεσμα. Όλοι πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από τον πατριωτισμό που επέδειξαν οι Βρετανοί".

Large majorité pour que les Britanniques sortent rapidement de l'UE. #article50 ASAP! #PlenPE #Brexit #EPlenary #EU pic.twitter.com/txk5tWlGZu

— Marc Tarabella (@marctarabella) 28 Ιουνίου 2016

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ στον Νάιτζελ Φάρατζ και στον Μπόρις Τζόνσον, βασικούς Βρετανούς πολιτικούς υποστηρικτές του Brexit, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Διερωτήθηκε πώς ο κ. Φάρατζ ομιλεί κατά των τραπεζών και εκ μέρους των «μικρών ανθρώπων», όταν ο ίδιος είναι πρώην μεγαλοστέλεχος επενδυτικών τραπεζών και εμπλέκεται με offshore.

Debate on British #EUrefResults with @GuyVerhofstadt ALDE group. Follow storify → https://t.co/qiLVnluDhQ pic.twitter.com/qxA5tsCfm0

— EU Parliament Photo (@Europarl_Photo) 28 Ιουνίου 2016

Για το στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον, που φέρεται ως πιθανός αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Φερχόφσταντ τόνισε ότι θα έκανε «τα πάντα για να γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ή μάλλον του Ενιαίου Βασιλείου Αγγλίας και Ουαλίας», υπονοώντας ότι το Brexit θα οδηγήσει τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία εκτός του ελέγχου του Λονδίνου.

«Με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας», είπε, απευθυνόμενος ξανά προς τον κ. Φάρατζ, γνωστό πολέμιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ τον κατηγόρησε για «ναζιστικού τύπου προπαγάνδα».

Η πρόταση ψηφίσματος

Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή με την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιζήμια αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας κατέθεσαν ξεχωριστά ψηφίσματα η καθεμία.

Keywords
Τυχαία Θέματα