Γιλντιρίμ: Ούτε «συγγνώμη» ούτε αποζημίωση για την κατάρριψη

Ούτε «συγγνώμη» ζητά, ούτε αποζημίωση φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να δώσει η Τουρκία στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις οποίες διαμήνυσε ότι τα δύο αυτά θέματα είναι «εκτός συζήτησης».

Όπως τονίζει, η τουρκική ηγεσία απλώς «εξέφρασε τη λύπη της» για το συμβάν της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο, το οποίο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι έλαβε επιστολή του Τούρκου

Προέδρου ​Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που περιέχει την «απολογία του» για το συμβάν, τονίζει ότι η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών «δεν είναι ζήτημα ημερών», στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.

Ωστόσο, Πούτιν και Ερτογάν είναι προγραμματισμένο να συνομιλήσουν τηλεφωνικώς την Τετάρτη, μετά από πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου, όπως ανακοίνωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα κατά του Τούρκου που φέρεται να ευθύνεται για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου Όλεγκ Πεσκόφ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης για την κατάρριψη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Θα καταβάλλουμε αποζημίωση εάν απαιτείται και θέλουμε να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Δεν είναι μονομερής θέληση, αλλά αμοιβαία» δήλωσε τη Δευτέρα στο δίκτυο TRT.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό τον περασμένο Νοέμβριο, η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαμηνύει ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν, έως ότου λάβει απολογίες για το Συμβάν από τον Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα