Εμπορία Προσώπων:Απογοήτευση απο MIGS για έκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) εκφράζει την απογοήτευσή του σε σχέση με την υποβάθμιση της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων στην κατηγόρια 2 από την 1.

«Πέραν της εικόνας της Κύπρου, αυτό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι το γεγονός ότι η εμπορία προσώπων συνεχίζει να ανθεί στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, λαμβάνει διάφορες

μορφές (από σεξουαλική εκμετάλλευση, οικιακή εκμετάλλευση, εικονικούς γάμους και υιοθεσίες)» αναφέρει σε ανακοίνωση του το MIGS, υποδεικνύοντας πως παρ’ όλη την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποκτηθεί μέσα από τα χρόνια, οι διακινητές φαίνεται να είναι καλύτερα οργανωμένοι από το κράτος.

Αναφέρει επίσης πως από όλες τις εκθέσεις τα τελευταία χρόνια για την Κύπρο, από διάφορους οργανισμούς όπως το Συμβουλίου της Ευρώπης και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρατηρείται ότι ανάμεσα στα πιο μεγάλα κενά που υπάρχουν, είναι αυτά που αφορούν τις ανακριτικές αρχές, την κατηγορούσα Αρχή και το Δικαστικό Σώμα. «Τα κενά αυτά συνδέονται, ειδικότερα, με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυρίας από την Αστυνομία και με τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου από τους εισαγγελείς» σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, συνεχίζει το MIGS, όλες οι εκθέσεις τονίζουν τη σημασία εκπαίδευσης των δικαστικών, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγγελέων, αφού πολλοί δικαστές και εισαγγελείς δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τη νομοθεσία της εμπορίας προσώπων αλλά ούτε και την πραγματική μορφή της.

«Για παράδειγμα, η ομάδα εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA) τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναπτύξει την εξειδίκευση και την κατάρτιση των εισαγγελέων και των δικαστών με σκοπό την εξασφάλιση αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων. Αυτό είναι γεγονός, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν την εμπορία παραπέμπεται από το Κακουργιοδικείο στο Επαρχιακό δικαστήριο, κάτι που συνιστά υποβάθμιση της σοβαρότητάς τους, αφού περιορίζει το ύψος των ποινών που μπορούν να επιβληθούν. Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση των υποθέσεων της εμπορίας προσώπων από τους δικαστές πολλές φορές είναι βασισμένη σε νομολογία της δεκαετίας του ΄70 και στη μη επαρκή μαρτύρια με αποτέλεσμα να χάνονται υποθέσεις» τονίζει.

Καταληκτικά, το MIGS αναφέρει ότι η εμπορία προσώπων, ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παραμένει ως μια πικρή πραγματικότητα για την Κύπρο. «Έχουν γίνει θετικές δράσεις από το κράτος τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός όμως που δεν είναι εφησυχαστικό αφού η εμπορία προσώπων συνεχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Κύπρο» σημειώνει και καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να υιοθετήσει άμεσα τις συστάσεις της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και τις συστάσεις της GRETA σχετικά με την εξειδίκευση και την κατάρτιση των εισαγγελέων και των δικαστών με σκοπό την εξασφάλιση αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Καλεί επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων να επαναφέρει προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα της τηλεφωνικής παρακολούθησης, ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο στα χέρια της αστυνομίας, για την πάταξη του εγκλήματος.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα