ΔΝΤ: Να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ελάφρυνσης του ελλ.χρέους

Ως ανεπαρκή χαρακτηρίζει το ΔΝΤ, τα μέτρα λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, βάλλοντας ιδιαίτερα κατά των μέτρων υπερφορολόγησης που έχει προτείνει η Αθήνα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, με επιστολή της προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αξιώνει την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά τις όποιες αντιρρήσεις που προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, η

οποία έχει στην κατοχή της την εν λόγω επιστολή, αναφέρει ότι με την κίνηση της η Λαγκάρντ «ανατρέπει τις προσεκτικά ενορχηστρωμένες διαπραγματεύσεις, πριν την κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup, τη Δευτέρα.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Πίτερ Σπίγκελ, τονίζει ότι το ζήτημα του χρέους επιβάλλεται να τεθεί ξανά στο τραπέζι και μάλιστα άμεσα. Διαφορετικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύει, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Στην επιστολή της η Λαγκάρντ αναφέρει ότι «πιστεύουμε πως τα συγκεκριμένα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα». «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους» σημειώνει.

Ουσιαστικά η Λαγκάρντ πετάει έτσι το μπαλάκι στους Ευρωπαίους να δεχτούν αυτοί την κατάλληλη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, για να μην απαιτούνται τόσα μέτρα.

Το θέμα αυτό δίνει και τον τόνο ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γίνεται σαφής σύνδεση της 1ης αξιολόγησης με τα πρόσθετα μέτρα.

Επιπλέον μέσα από το προσχέδιο, ξεκαθαρίζεται ότι στο Eurogroup θα συζητηθούν ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα