Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων μετά την παραίτηση Νταβούτογλου

Όλος ο τουρκικός τύπος αναφέρεται στην χθεσινή συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου κατά την οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος κατά το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ που θα διεξαχθεί στις 22 Μαϊου.

Σημειώνεται ότι ο Νταβούτογλου παραμένει πρωθυπουργός έως ότου εκλεγεί νέος αρχηγός του ΑΚΡ στις 22 Μαΐου, οπότε και θα υποβάλλει στον πρόεδρο Ερντογάν την παραίτησή

του από την πρωθυπουργία, ενώ αμέσως μετά στον νέο αρχηγό του ΑΚΡ θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ‘Χουριέτ’ αναφέρει ότι η συνάντηση Ερντογάν –Νταβούτογλου σηματοδότησε ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων: Διενέργεια έκτακτου συνεδρίου ΑΚΡ στις 22 Μαϊου, διορισμός νέου πρωθυπουργού, ανασχηματισμός υπουργικού συμβουλίου, συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αλλαγές προσώπων σε σημαντικούς τομείς της διοίκησης.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κατά το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ οι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ υποψηφίων, αλλά θα υπάρξει ένας και μοναδικός υποψήφιος εγκεκριμένος από τον πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση του κόμματος, όπου θα επανέλθουν πρόσωπα για τα οποία ο Νταβούτογλου είχε εκφράσει την αντίθεσή του.

Η ‘Χουριέτ’ αναφέρει επίσης ότι στη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Νταβούτογλου την Τετάρτη το βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε πρόταση στον Ερντογάν για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η κυβέρνηση στην πορεία, αλλά ο Ερντογάν του ζήτησε να παραιτηθεί, μη λαμβάνοντας υπόψη του καμία πρόταση.

Η ‘Πόστα’ αναφέρει ότι ο ένας και μοναδικός υποψήφιος που θα επιλέξει ο Ερντογάν για να ψηφιστεί στο Συνέδριο θα είναι ένας εκ των

Υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ

Υπουργός Μεταφορών Μπεράτ Αλμπαϊράκ (είναι και γαμπρός του Ερντογάν)

Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ

Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν

Υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς

Η ‘Σταρ’ αναφέρει ότι μόλις ο Νταβούτογλου παραδώσει στο συνέδριο του ΑΚΡ της 22ας Μαϊου τη σκυτάλη της αρχηγίας του ΑΚΡ και της πρωθυπουργίας στο νέο αρχηγό που θα εκλεγεί, θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, της οποίας προτεραιότητα θα είναι η επιτάχυνση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Η ‘Χαμπέρ Τουρκ’ αναφέρει ότι η απομάκρυνση Νταβούτογλου ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής de facto προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και πλέον το ζήτημα είναι η δημιουργία συνταγματικού υπόβαθρου για την στήριξη του de facto προεδρικού συστήματος.

Η ‘Βατάν’ αναφέρει ότι σε συνάντησή του με βουλευτές επιτροπών Περιβάλλοντος και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι ο Νταβούτογλου αποφάσισε τη διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου και πρόσθεσε: «Είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Μου είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο. Θα παραδώσει το πόστο του σε κάποιον άλλον, όπως εμείς το παραδώσαμε σε αυτόν». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είναι προβληματικό το σημερινό πολιτικό σύστημα στην Τουρκία και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς και ότι το προεδρικό σύστημα και το νέο σύνταγμα πρέπει να τύχη ευρείας αναλυτικής επεξήγησης στον τουρκικό λαό.

H ‘Ταράφ’ και η ‘Εβρενσέλ’ αναφέρουν ότι ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι στις περσινές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου εξελέγη π/θ για μια τετραετία και ότι το γεγονός ότι η θητεία του κατέληξε να είναι τόσο βραχεία είναι αποτέλεσμα αναγκαιότητας και όχι δικής του επιλογής. Οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι τα λόγια αυτά του Νταβούτογλου έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Ερντογάν ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση για έκτακτο συνέδριο και μη υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΑΚΡ ήταν του Νταβούτογλου.

Η ‘Σαμπάχ’ προβάλλει το σημείο των δηλώσεων Νταβούτογλου όπου ο π/θ τονίζει ότι πάντα ήταν πιστός στον πρόεδρο και ότι η αφοσίωσή του αυτή θα διαρκέσει όλη τη ζωή του. «Δεν θα με ακούσετε ποτέ να πω άσχημα πράγματα για τον Πρόεδρο» τόνισε ο Νταβούτογλου. Η ‘Ακσάμ’ επισημαίνει ότι η απόφαση του Νταβούτογλου για έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ απογοήτευσε αυτούς που ανέμεναν κυβερνητική κρίση και καθησύχασε τις αγορές.

Η ‘Σοζτζού’ αναφέρει ότι ο εξοβελισμός Νταβούτογλου από τον Ερντογάν θύμισε το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997, για την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ερμπακάν. Οι σημερινές εξελίξεις θα μπορούσαν να ονομαστούν «φιλικό μεταμοντέρνο πραξικόπημα» αναφέρει η εφημερίδα τονίζοντας ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να διορίσει νέο π/θ που θα είναι 100% υπάκουος στις επιθυμίες του.

Η ‘Τζουμχουριέτ’ αναφέρεται στο εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Νταβούτογλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μόνο ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν και ο Σελτζούκ Οζντάγ υποστήριξαν τον Νταβούτογλου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία συντάχθηκε με τον Αμντούλχαμίτ Γκιούλ ο οποίος δήλωσε: «Αυτό το κόμμα έχει μόνο έναν αρχηγό, τον Ερντογάν. Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι σε αυτόν. Έτσι λειτουργεί αυτό το Κόμμα. Σε όσους δεν αρέσει, πρέπει να φύγουν». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η παραπάνω δήλωση ουσιαστικά «έδειξε την πόρτα» στον Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα