Α.Νεοφύτου:"Υπάρχει ακόμα δρόμος για κατάργηση της βίζας"

Κανένας να μην θεωρεί δεδομένη τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει όσον αφορά την κατάργηση της βίζας.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «έχει ακόμα δρόμο αυτή η ιστορία. Όταν λέμε υπάρχουν ακόμα πέντε εκκρεμότητες είναι και η πεμπτουσία, το

ότι πρέπει η Τουρκία να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ότι πρέπει να δεχθεί να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με όλα τα κράτη μέλη, τα βιομετρικά διαβατήρια, αυτά είναι πάρα, πάρα πολύ ουσιαστικά».

Μπορεί, σημείωσε, η Τουρκία «να εκπλήρωσε με βάση τους Ευρωπαίους, τα 67 κριτήρια, αλλά η βαρύτητα των πέντε, είναι πολύ περισσότερη από τα 67 τα οποία φαίνεται στα χαρτιά να έχει υιοθετήσει. Η κυπριακή πλευρά έχει τις δικές της απόψεις και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέση της δικής μας πλευράς, όταν και εφ’ όσον ακόμα και αν εκπληρώσει τα 72 κριτήρια η Τουρκία». Ανέφερε ακόμα ότι «είναι και ένα θέμα που δεν χρειάζεται δυστυχώς ομοφωνία, άρα χρειάζεσαι μια ομάδα κρατών για να μπορείς να μπλοκάρεις αυτή την απόφαση».

Ο κ. Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει την απομάκρυνση του Αχμέντ Νταβούτογλου, είπε ότι «ο Ερντογάν επαναβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι συμπεριφέρεται ως Σουλτάνος. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα και πρέπει η Ευρώπη να το δει με κάθε σοβαρότητα με ποιον έχει να κάνει. Παραβιάζει (ο Ερντογάν) ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας, συμπεριφέρεται σε συνεργάτες του με ένα τρόπο αυταρχικό, είναι μεν εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί να μην γίνει μια σοβαρή ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους αρχηγούς κρατών της Ένωσης και τη διεθνή κοινότητα». Δεν μπορούμε, συνέχισε, «να λειτουργούμε και να ανεχόμαστε σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές.”

Σε ερώτηση πώς επηρεάζεται το Κυπριακό από την απομάκρυνση του Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «το Κυπριακό είναι ένα δύσκολο αλλά και το πλέον σοβαρό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η λύση του Κυπριακού δεν αφορά μόνο τη δική μας γενιά αλλά και τις επόμενες, όπως και η διχοτόμηση δεν αφορά τούτη τη γενιά αλλά και τις επόμενες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αν η Τουρκία αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί μια σωστή λύση του Κυπριακού, εμείς είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε πως η λύση θα παρέχει ασφάλεια στο σύνολο του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Λατίνων, Αρμενίων και Μαρωνιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα