Διμερείς συζητήσεις με ΗΠΑ

Επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα οικονομικά της λύσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές με αξιωματούχους και επενδυτές, που είχε στην Ουάσιγκτον ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης

Συναντήσεις με ομάδα τεχνοκρατών από Υπουργεία των ΗΠΑ, της οποίας ηγήθηκε η αναπληρώτρια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ, είχε στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπία της κυπριακής Κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ο Υφυπουργός, στο πλαίσιο του

διμερούς διαλόγου για την οικονομία με τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε επίσης σειρά επαφών με αξιωματούχους από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, της Υπηρεσίας Οικονομικής Ανάπτυξης και άλλων Υπουργείων. Παράλληλα, συναντήθηκε με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για συζητήσεις με θέμα τις οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο σκοπός του διαλόγου ήταν να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, «δίδοντάς παράλληλα και ουσία, όσον αφορά σε θέματα τεχνικής βοήθειας από μέρους των ΗΠΑ και συμμετοχής της Κύπρου σε διάφορα προγράμματα, για θέματα που άπτονται επενδύσεων και προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στις ΗΠΑ, ή αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα, καθώς και η δρομολόγηση συνεργασιών στην κατεύθυνση που συμφωνήθηκε. «Μετά τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο στόχος τώρα είναι να ενδυναμωθούν με απτό τρόπο και οι σχέσεις στον τομέα της οικονομίας, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό», υπογράμμισε.

Να περάσουμε στην πράξη
Πρόγευμα εργασίας διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, στο οποίο έλαβαν μέρος μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Honeywell, General Electric, Exxon - Mobil, Noble Energy, Fed Ex αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων επενδυτικών funds. Όπως δήλωσε ο κ. Πετρίδης, έγιναν εκτενείς συζητήσεις και δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές, ενώ ήδη κάποιες από τις εταιρείες που παρευρέθηκαν στο πρόγευμα δρομολογούν επίσκεψη στην Κύπρο μέσω αποστολής στελεχών τους, προκειμένου να μελετήσουν ενδεχόμενες προοπτικές δραστηριοποίησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού, το «παρών» στις εν λόγω συζητήσεις έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, αλλά και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. «Ήταν μία πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση», είπε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε ότι ο οικονομικός διάλογος με τις ΗΠΑ διεξάγεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, τονίζοντας ότι το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι ο διάλογος να περάσει στην πράξη, σε επίπεδο επιχειρήσεων και με όρους πραγματικής οικονομίας.

«Σε ό,τι αφορά το επίσημο επίπεδο, να δρομολογηθεί μια συγκεκριμένη συνεργασία, ενδεχομένως και σε επίπεδο Υπουργών. Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι πραγματικοί οικονομικοί δεσμοί, που θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Έχουμε πει πως ανεξαρτήτως της λύσης, πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα, με απτά αποτελέσματα. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει για συγκεκριμένα ζητήματα, για μεταρρυθμίσεις και για συγκεκριμένες ευκαιρίες προώθησης σ’ αυτά τα θέματα, ώστε ανεξαρτήτως της λύσης του Κυπριακού, να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη συνεργασία με οικονομικό υπόβαθρο μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε.

Δεν τελειώνουν οι μεταρρυθμίσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι με τους Αμερικανούς αξιωματούχους συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώραν στην Κύπρο, και αφορούν στη δημόσια υπηρεσία, στα οικονομικά αλλά και στις προκλήσεις για το μέλλον.

Κάνοντας αναφορά στο κυβερνητικό έργο, παραδέχτηκε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά «ενώπιόν μας υπάρχει μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, για να μπορούμε ακριβώς να δημιουργήσουμε αυτό το οικοσύστημα που θα μπορεί βιώσιμα πλέον να αντλεί επενδύσεις στην Κύπρο και από την Αμερική, αλλά και άλλες χώρες. Σ’ αυτό, οι ΗΠΑ έχουν μίαν απίστευτη τεχνογνωσία. Μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας την παρέχουν, αλλά και να δρομολογήσουμε συνεργασία με κάποιους οργανισμούς -όπως η Economic Development Agency- που ήδη μας προσκάλεσαν να συμμετάσχουμε σε προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας της δηλώσεις, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν με το Μνημόνιο, αλλά θα συνεχιστούν, όπως είπε, για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, με προτεραιότητα την ανάπτυξη. «Εκεί πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες συνεργασίες με χώρες όπως η Αμερική, μια μεγάλη αγορά με πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο».

Ενιαία οικονομία
Ο κ. Πετρίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Αφρική Σίριλ Μούλερ. Στη συνάντηση, συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη και ενιαία οικονομία. «Να γίνει μελέτη της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών μιας ενιαίας οικονομίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην πραγματική οικονομία, τόσο σε σχέση με τον δημοσιονομικό τομέα όσο και τον τραπεζικό, για την οικονομία και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην τουρκοκυπριακή», με σκοπό να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ενιαίο μακροοικονομικό πλαίσιο, όπως ανέφερε.

Το κόστος της λύσης
Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε την πολιτική της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι μετά την κρίση, τα κακώς κείμενα διορθώθηκαν κάνοντας διαρθρωτικές αλλαγές, με την οικονομία των Τουρκοκυπρίων να πρέπει να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και μαζί οι δύο οικονομίες μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά για να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές τις οποίες μπορεί να παρέχει μία λύση του Κυπριακού», τόνισε. Κλείνοντας, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις και σχετικά με τη δημιουργία ταμείου το οποίο θα επιχορηγήσει το κόστος ή μέρος του κόστους της λύσης, αναφέροντας ότι γίνονται επαφές και από την κυπριακή πλευρά και από τον ΟΗΕ, ώστε το ταμείο να γίνει πραγματικότητα, συνεισφέροντας έτσι στην επιχορήγηση της λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα