Δεν τελειώνουν τα προβλήματα στο Λιμάνι

Νέα αναστάτωση και κλείσιμο ξανά της εισόδου και εξόδου του τερματικού
Στην «εξίσωση» μπαίνει και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, καθώς το ΑΚΕΛ ζήτησε την παρέμβασή του αναφορικά με τους όρους και την εφαρμογή των συμφωνιών ιδιωτικοποίησης των εργασιών του Λιμανιού Λεμεσού, ενώ την ίδια ώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον Υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί

Nέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, με την οριστική λύση των προβλημάτων

να φαντάζει ακόμα μακρινή. Οι μεταφορείς εμπορευματοκιβωτίων έκλεισαν για άλλη μια μέρα την είσοδο και την έξοδο του τερματικού της Eurogate από τις 10 το πρωί, παρά τη συμφωνία που έκαναν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από επίσημης πλευράς αλλά και από τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Πλέον στην «εξίσωση» μπαίνει και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, καθώς το ΑΚΕΛ ζήτησε την παρέμβασή του αναφορικά με τους όρους και την εφαρμογή των συμφωνιών ιδιωτικοποίησης των εργασιών του Λιμανιού Λεμεσού, ενώ την ίδια ώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον Υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Λιμάνι Λεμεσού.

Από την πλευρά της η Eurogate σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για βελτίωση της λειτουργίας του Λιμανιού, ενώ ζήτησε πίστωση χρόνου και συνεχίζει τον διάλογο για εξεύρεση οριστικών λύσεων.

Μποτιλιάρισμα
Αν και οι εργασίες στο λιμάνι είχαν ξεκινήσει κανονικά στις 6 χθες το πρωί, μετά την αποδοχή μεσολαβητικής πρότασης που υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ωστόσο τα προβλήματα και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες συνέχισαν να γιγαντώνουν τις καθυστερήσεις και την αγανάκτηση στους οδηγούς.

Η ΠΟΒΕΚ θεωρεί ότι δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις που συμφωνήθηκαν με τον Υπουργό. Έξω από την είσοδο του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων υπήρχαν τεράστιες ουρές αρθρωτών οχημάτων, ενώ στην περιοχή επικρατούσε μεγάλο μποτιλιάρισμα, καθώς η Αστυνομία απέκοψε τη μια λωρίδα προς το Λιμάνι Λεμεσού.

Καλούν τον Υπουργό να παραιτηθεί
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σε επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή, ήγειρε τα ζητήματα που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του Λιμανιού Λεμεσού.

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι επιβεβλημένο να ασχοληθεί ολοκληρωμένα με τα ζητήματα που προκύπτουν από τους όρους και την εφαρμογή των συμφωνιών ιδιωτικοποίησης των εργασιών του λιμανιού Λεμεσού. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα όσα εξελίσσονται στο λιμάνι Λεμεσού υπό το νέο καθεστώς ιδιωτικοποίησης, όπως και για τους όρους των συμβάσεων, για τους οποίους υπάρχει πλήρης συσκότιση από την Κυβέρνηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, ο κ. Λουκαΐδης, που βρέθηκε χθες το πρωί στο Λιμάνι Λεμεσού, ανέφερε πως ο Υπουργός είχε χαρακτηρίσει ιστορική την πρώτη ημέρα της έναρξης της ιδιωτικοποίησης, προσθέτοντας ότι αυτό που διαπιστώνουμε 3 εβδομάδες μετά είναι «μια ιστορία χάους». Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ ζητά ευθέως την παραίτηση του Υπουργού, ο κ. Λουκαΐδης απάντησε: «Νομίζω η δήλωσή μου ήταν σαφής και διερωτόμαστε τι άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί».

«Kαυτά» σημεία
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «προκύπτει σοβαρό ζήτημα από την ενέργεια του κράτους να ενοικιάσει από την εταιρεία DP WORLD κρηπίδωμα με δύο γερανογέφυρες προς €1,75 εκ. τον χρόνο, το οποίο έπειτα παραχωρεί στην εταιρεία Eurοgate δωρεάν. Συνακόλουθα, είναι άποψή μας ότι προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα κατά πόσον η πρακτική που ακολούθησε το Υπουργείο συνάδει με τα συμφωνηθέντα».

Διαπιστώθηκε, επίσης, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, ότι ο Υπ. Μεταφορών παραπλάνησε τη Βουλή ισχυριζόμενος πριν από την ιδιωτικοποίηση ότι το κράτος θα εισέπραττε €2 δισ. σε 25 χρόνια, ενώ η έφορος εσωτερικού ελέγχου περιόρισε τις εκτιμήσεις για την ίδια χρονική περίοδο σε €600 εκ., στο ιδανικότερο μάλιστα σενάριο.

«Ζητήματα, επίσης, προκύπτουν από τις χρεώσεις που επιβάλλονται από τις Αρχές του λιμανιού στους χρήστες και οι οποίες χρεώσεις, δυστυχώς, δεν είναι ρυθμισμένες μέσω κανονισμών».

Ζητά τα συμβόλαια ο Γ. Ελεγκτής
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η Υπηρεσία του θα ζητήσει τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με τους ιδιώτες για το Λιμάνι Λεμεσού και θα εκφράσει άποψη επ' αυτών. Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στη Βουλή, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εκφράσει κάποιες απόψεις για τα συμβόλαια του λιμανιού Λεμεσού και είχε εξηγήσει τις θέσεις της σε παλαιότερη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία, το θέμα θα εξεταστεί ως κατεπείγον από την Επιτροπή, «καθότι αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος». «Αυτοί οι κύριοι, όπως τα θαλάσσωσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη, λέγε οικονομία, λέγε Κυπριακό, το ίδιο έπραξαν και σε μια υπηρεσία η οποία λειτουργούσε σωστά, παραγωγικά και εξυπηρετούσε τον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κουλίας.

Πρόσθεσε πως «παρά το ότι τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολλές ημέρες, δεν καταφέρνουν να λύσουν το πρόβλημα», ενώ σημείωσε πως «δεν έλαβαν και καμία πρόνοια σε ένα άκρως νευραλγικό σημείο αναφοράς για την οικονομία όπως είναι τα λιμάνια».

«Σοβαρά ζητήματα»
Να αναλάβει τις ευθύνες του ζήτησε από τον Υπουργό ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. «Εμείς ζητούμε να αναλάβει τις ευθύνες του ο Υπουργός και βεβαίως υπάρχει θέμα παραίτησής του, γιατί είναι προσωπική του η ευθύνη για εδώ που καταλήξαμε», είπε.

«Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των αποφάσεων αυτής της Κυβέρνησης και αυτής της Βουλής, γιατί κάποιοι εκ των υστέρων βγάζουν την ουρά τους έξω αλλά συνέβαλαν στο να παρθούν οι καθοριστικές αποφάσεις και την ώρα της κρίσης πήραν τη λάθος απόφαση και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο χάος», δήλωσε.

Είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών τάχθηκε με τη σωστή απόφαση, ότι, δηλαδή, «δεν είχαν γίνει οι σωστές κι ολοκληρωμένες συμφωνίες πριν προχωρήσουμε στην παραχώρηση σε ιδιώτες τής λειτουργίας του λιμανιού της Λεμεσού».

Ενισχύεται η EUROGATE
Η EUROGATE Container Terminal Limassol Ltd, διαχειρίστρια εταιρεία του Τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι Λεμεσού, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι προχωρεί στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας του τερματικού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επισημαίνει ότι, πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε και τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται, έχει διευθετήσει να παραλάβει σύντομα νέα μηχανήματα για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, ενώ έχει ήδη ζητήσει από την Αρχή Λιμένων την παραχώρηση επιπρόσθετου χώρου με στόχο την καλύτερη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων. Στην προσπάθεια οριστικής επίλυσης των προβλημάτων, η εταιρεία θα ενισχύσει άμεσα τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού της από τα κεντρικά γραφεία της EUROGATE στη Γερμανία.

«Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει, η EUROGATE ζητά πίστωση χρόνου απ' όλους τους εμπλεκομένους φορείς, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυσή τους. H εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εργάζεται εντατικά και με θετικό πνεύμα, ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία του τερματικού.

Η EUROGATE θεωρεί ότι ο αποκλεισμός των εισόδων του τερματικού δυσχεραίνει την κατάσταση στο Λιμάνι Λεμεσού και απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους όπως συνεχίσουν τον ουσιαστικό διάλογο, προς αποφυγήν άλλων δυσάρεστων εξελίξεων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία.

Καλούν τον Πρόεδρο να παρέμβει
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) εκφράζει τη μεγάλη του απαρέσκεια για την όλη κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι Λεμεσού, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στον κλάδο της εσπεριδοκαλλιέργειας. Παράλληλα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να παρέμβει ο ίδιος, από τη στιγμή που ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεν μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση» και το Υπουργικό Συμβούλιο «να επανεξετάσει και να ακυρώσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, διαφορετικά η οικονομία καταρρέει».

Καθηλωμένη μεγάλη ποσότητα χαλλουμιού
Τεράστιο πρόβλημα, όπως πληροφορείται η «Σ», αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς χαλλουμιού, το οποίο αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στο Λιμάνι Λεμεσού παραμένουν καθηλωμένοι πάνω από 200 τόνοι χαλλουμιού, οι οποίοι δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Λιμάνι. Οι εν λόγω ποσότητες είναι προορισμένες να κατευθυνθούν σε διάφορες χώρες.

Μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι τα μέλη του Συνδέσμου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτρου επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον θέμα και με τους πελάτες τους στο εξωτερικό, καθώς ήδη παρατηρείται έλλειψη στα ράφια των υπεραγορών, ενώ την ίδια ώρα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν.

Πέραν των υπόλοιπων χρεώσεων, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν περί τα €100 ημερησίως για το ρεύμα που καταναλώνουν τα ψυγεία, εντός των οποίων διατηρούνται τα προϊόντα. Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων είχε χθες συνέλευση, όπου συζήτησε το εν λόγω θέμα αλλά και τρόπους αντίδρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα