Εξοχικό με πισίνα το σπίτι της... Έριδος

Τρ. Κύπρου: Δεν αφορά μονογονεϊκή η οικογένεια, ούτε πρώτη κατοικία το ένταλμα ανάκτησης
Η εκτέλεση του εντάλματος απετράπη μετά από κινητοποιήσεις του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις και κομμάτων

Με την Τράπεζα Κύπρου να υποστηρίζει ότι η κατοικία, η οποία επρόκειτο να εκποιηθεί χθες, δεν αποτελεί την πρώτη κατοικία της μονογονεϊκής οικογένειας στη Λεμεσό και το

Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, αλλά και κόμματα να μιλούν για αποτροπή της εκποίησης και την έξωση της μονογονεϊκής οικογένειας λόγω των κινητοποιήσεών τους, ανεστάλη χθες η εκτέλεση του εντάλματος για ανάκτηση κατοχής, το οποίο είχε εκδώσει η τράπεζα.

Συγκεκριμένα, χθες μετά από κινητοποιήσεις η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να παγώσει τον χειρισμό της υπόθεσης με την οικία στον Άγιο Τύχωνα, υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας λόγω των αντιδράσεων τόσο του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων όσο και κομμάτων.

Ζουν στη Ρουμανία
Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, τα γεγονότα της υπόθεσης δεν είναι αυτά που παρουσιάστηκαν.
«Δεν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, είπαν, αλλά για μια γυναίκα και την ενήλικη κόρη της, ηλικίας 22 ετών, που διαμένουν σε περιοδική βάση στο σπίτι, το οποίο θεωρείται εξοχικό και όχι πρώτη κατοικία.

Το διώροφο σπίτι, το οποίο διαθέτει πισίνα και έχει θέα τη θάλασσα, χρησιμοποιείται ως εξοχικό, αφού η γυναίκα και η κόρη της διαμένουν σ' αυτό μόνο μερικούς μήνες τον χρόνο. Τους υπόλοιπους ζουν στη Ρουμανία, πατρίδα της μιας εκ των δύο γυναικών».

Το σπίτι αποκτήθηκε από τον αποθανόντα σύζυγο με δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου, το οποίο δεν εξυπηρετείται από το 2009. Το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 94 χιλιάδες ευρώ.

Διαφορά κληρονόμων
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η τράπεζα προχώρησε με το διάταγμα ανάκτησης επειδή το σπίτι ήταν ακατοίκητο, όπως όμως διεφάνη αργότερα εχρησιμοποιείτο περιοδικά. Η τράπεζα θεωρεί την όλη υπόθεση διαφορά κληρονόμων, μεταξύ δηλαδή της συζύγου του αποθανόντος με καταγωγή από τη Ρουμανία -η οποία διαμένει με την 22χρονη κόρη της τον χειμώνα στο σπίτι- και της κόρης του αποθανόντος από άλλο γάμο.

Η κόρη-κληρονόμος και δυο δικηγόροι-διαχειριστές της κληρονομιάς του αποθανόντος ήταν σε συνεχή επαφή με την τράπεζα, συζητώντας προτάσεις για ανταλλαγή άλλων περιουσιακών στοιχείων έναντι του χρέους, πέραν της συγκεκριμένης οικίας. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τη σύζυγο, σύμφωνα με την τράπεζα.

Σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί τα δικαιώματά της και καθόρισε συνάντηση με δικηγόρο της συζύγου για συζήτηση της υπόθεσης. «Η τράπεζα δεν πρόκειται να προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις», είπαν.

Συγκινημένες μάνα και κόρη
Η αναστολή της εκτέλεσης του εντάλματος ανάκτησης κατοχής επιτεύχθηκε χθες, μετά την αντίδραση πολιτών και Κινήσεων που πήγαν έξω από το σπίτι στον Άγιο Τύχωνα, όπου αναμενόταν ο δικαστικός επιδότης.
Συγκινημένες, μητέρα και κόρη ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθειά τους για μη εκτέλεση του εντάλματος και διαβεβαίωσαν πως θα βρίσκονται και αυτές δίπλα σε όποιους βρεθούν στην ίδια δύσκολη θέση.

Έξω από κάθε σπίτι
Εκ μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, ο Γιώργος Κτίστης δήλωσε πως η κινητοποίηση του κόσμου απέτρεψε την έξωση μιας μονογονεϊκής οικογένειας.

«Το διάταγμα αποσύρθηκε -είπε- και ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην υπόθεση. Μαζί με αυτήν πιστεύω θα έρθουν στην επιφάνεια πολλές άλλες και θα μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε λύση σε τούτο το πρόβλημα. Εμείς ως Κίνημα εισηγηθήκαμε ριζικές λύσεις, όπως τη δημιουργία του Φορέα Ανάκτησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για τον κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί και πρέπει η Πολιτεία και η Βουλή να εγκύψουν ξανά στο θέμα. Το Κίνημά μας θα είναι παρόν για τον κόσμο και θα δίνει μάχη έξω από κάθε σπίτι το οποίο κινδυνεύει», τόνισε ο κ. Κτίστης.

ΑΚΕΛ: Κερδήθηκε μια μάχη
Στην εκδήλωση συμπαράστασης συμμετείχε και αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Σε δηλώσεις, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως «είναι προφανές ότι έχει κερδηθεί μια μάχη, όμως όχι ο πόλεμος» και σημείωσε πως η συγκεκριμένη οικογένεια χρειάζεται τη στήριξη και την αρωγή του κράτους.

«Ο αγώνας κατά των εκποιήσεων, της κύριας κατοικίας ειδικότερα, τόνισε, συνεχίζεται και θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να προσφέρουμε ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας σε όλες εκείνες τις οικογένειες που βρέθηκαν σε μια δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του τραπεζικού εγκλήματος, αλλά σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους και να πεταχτούν στον δρόμο».

Οικολόγοι: Θετική κατάληξη
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δικές του δηλώσεις, χαρακτήρισε την κατάληξη της υπόθεσης θετική, σημείωσε ωστόσο ότι «τα προβλήματα με τις εκποιήσεις, που ξεκινούν με τις λανθασμένες αποφάσεις της Βουλής, πρέπει να λυθούν με νέες αποφάσεις».

Όπως εξήγησε, το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή, που τερματίζουν τις εκποιήσεις, εξασφαλίζουν όλους τους δανειολήπτες απέναντι στο ενδεχόμενο της εκποίησης ή της έξωσης.

«Θεωρούμε βεβαίως -κατέληξε-, ότι η μόνιμη λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η δημιουργία ενός δημόσιου οργανισμού, ο οποίος θα διαχειρίζεται αυτά τα δάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα