Δεν κάνουμε πίσω στα εθνικά

Σαφής προειδοποίηση Παυλόπουλου προς την Άγκυρα
Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη, διαμηνύει ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που επισκέπτεται την Αθήνα

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από χθες ο Yπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η επίσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ

Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, όπως και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ήδη, ο κ. Σταϊνμάιερ διαμηνύει, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», καθώς «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».
Το μεσημέρι χθες, ο κ. Σταϊνμάιερ και ο Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τέλεσαν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες».

Μετά τα εγκαίνια, οι δύο υπουργοί επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς παρέθεσε γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον Yπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, προτού αυτός γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 17:30.

Δεν νοείται αμφισβήτηση συνόρων
Τη θέση, ότι δεν νοείται αμφισβήτηση συνόρων και Συνθηκών, διατύπωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαστε εδώ για να ζήσουμε ως καλοί γείτονες με την Τουρκία, αλλά είμαστε επίσης εδώ, αν χρειασθεί, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, που είναι και θέματα της Ευρώπης. Και θα υπερασπισθούμε την Ευρώπη και την Ελλάδα μαζί», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ταυτόχρονα, ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, παραμένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και έχουμε θέσει τα εθνικά μας θέματα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι, υπερασπιζόμενοι τις ελληνικές θέσεις, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Όλοι στην Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και εγώ εργαζόμαστε νυχθημερόν. Να έχετε εμπιστοσύνη σε εμάς τους Έλληνες, ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «υπερασπιζόμενοι την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία καθορίζει όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη».

«Θέλουμε δημοκρατική Τουρκία»
Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εμείς τείνουμε χείρα φιλίας στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα, με ευρωπαϊκή προοπτική», ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο και την πόρτα της γείτονος προς την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι και στις πρόσφατες δυσκολίες που συνάντησε η Τουρκία, με τελευταίο παράδειγμα το πραξικόπημα, η Ελλάδα στήριξε τη συνταγματική νομιμότητα στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, παρατήρησε, «αναμένουμε από την Τουρκία μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν συμβεί, «τότε, από 'κει και πέρα, δεν είναι δυνατό να χτισθεί μια φιλία», αφού -όπως ανέφερε- οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του και επανέλαβε ότι δεν νοείται να αμφισβητούνται σύνορα και Συνθήκες που έχουν κλείσει και επιτευχθεί στο παρελθόν.

ΕΕ και Brexit
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταϊνμάιερ στις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ και ιδίως μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο σε Βιένη και Ρώμη.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις δύο αυτές χώρες, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, καθώς χρειάζονται προσπάθειες για σταθεροποίηση της Ευρώπης των 27 χωρών-μελών.

Σήμερα με Τσίπρα
Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά το πέρας της οποίας προέβησαν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Σήμερα, στις 10.00 το πρωί, ο κ. Σταϊνμάιερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συνάντηση με τον κ. Σταϊνμάιερ θα έχει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη 1.15.

Στήριξη
Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Έκθεση που εγκαινίασε μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα».

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: «Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως, θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί -στα δικά μας μάτια, στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη».

Πλάνο δράσης φιλίας
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι με τον κ. Σταϊνμάιερ θα συζητήσουν στην Αθήνα για την έγκριση ενός κοινού πλάνου δράσης φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, και υπογράμμισε:

«Εμείς λέμε ότι θέλουμε μια χώρα ανοιχτή σε όλους, με όλους τους πολιτισμούς ανοιχτούς. Πιστεύουμε βαθιά στον κανόνα του Δικαίου. Είμαστε μια σταθερή δύναμη που πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένα σύστημα Δικαίου.

Είμαστε εμείς που ελπίζουμε, μαζί με τους Γερμανούς μας φίλους, ότι αυτό το εγχείρημα θα προχωρήσει και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να κρατήσουμε ανοιχτό τον δρόμο για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο, και ισχυρή δύναμη στον 21ο αιώνα.

Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε την καλή, τη δημιουργική, την παραγωγική σχέση με τις τέχνες και την ιστορία, έτσι ώστε η ιστορία να είναι το σχολείο μας για το αύριο και όχι η φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μας».

Ανύπαρκτα προβλήματα
Εν τω μεταξύ, σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την Άγκυρα, για τις προκλητικές και απαράδεκτες αξιώσεις της, έστειλε ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μία μόνο διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτή είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.

«Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ», είπε.

Ο Έλληνας Πρόεδρος σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σημειώνοντας ότι δεν «μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση», και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «όταν επιβουλεύεται τη Συνθήκη της Λωζάννης, στην πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά, αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά, και η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα, γιατί στηρίζονται στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα