Ξεκάθαρη ήττα Μ.Ρέντσι-Επιβεβαίωσε την παραίτησή του

Ήττα Ματέο Ρέντσι, δείχνουν τα exit polls στην Ιταλία. Το όχι στο δημοψήφισμα είναι μεταξύ 58%-60% ενώ το ναι κινείται μεταξύ 40%-42%. Με τοποθέτησή του, μετά το αποτέλεσμα των exit polls, επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί. Μαρίν Λεπέν και Νάιτζελ Φάρατζ έσπευσαν να συγχαρούν το κίνημα του Πέπε

Γκρίλλο για την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Έκλεισαν οι κάλπες σε μια από τις πιο κρίσιμες δημοκρατικές διαδικασίες για την σύγχρονη πολιτική ζωή στην Ιταλία. Οι Ιταλοί ψήφισαν κατά πόσο θέλουν ή όχι να υλοποιηθούν μια σειρά από μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, σε ένα δημοψήφισμα που πυροδότησε την παραίτηση του Ματέο Ρέντσί, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε με δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα, που τον ήθελαν να χάνει τον αγώνα του δημοψηφίσματος.

Βούλιαξαν οι αγορές στη δημοσιοποίηση των πρώτων Exit Polls. Δείτε το σχετικό γράφημα:

EU28: Euro reacts to exit polls in Italy's constitutional referendum. #referendumcostituzionale #ExitPolls #maratonamentana #Euro pic.twitter.com/TV3mGJVIdM

Europe Elects (@EuropeElects) 4 Δεκεμβρίου 2016

Νωρίτερα.....

Για ποια ζητήματα ψήφισαν οι Ιταλοί.

Μεταρρυθμίσεις σε μεγάλο βαθμό, έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, ωστόσο συγκεκριμένες πτυχές δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη πλειοψηφία και ανάγκασαν την κυβέρνηση να φέρει τις αλλαγές σε δημοψήφισμα. Πρόκειται κατ' ακρίβεια για μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δύσκολες.

Ουσιαστικά ο κ. Ρέντσι θέλει να ευθυγραμμίσει τα πράγματα έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει και να κάνει τεράστιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Θέλει να μειώσει τον αριθμό των γερουσιαστών και να μειώσει την δύναμη τους. Θέλει επίσης να μειώσει τις πολιτικές αρμοδιότητες των επαρχιών της Ιταλίας.

Τι σημαίνει το ΟΧΙ

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό στο δημοψήφισμα. Είναι πιθανό ο Πρόεδρος της Ιταλία να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές στις αρχές του 2017, όπου δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Πέπε Γκρίλο να κερδίσει τις εκλογές αυτές. Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και το Ευρώ, καθώς το κίνημα του Γκρίλο, έθεσε το δίλημμα κατά πόσο η χώρα θα πρέπει να παραμείνει ή όχι στο ευρώ.

Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, στους κόλπους της ΕΕ επικρατεί μεγαλη ανησυχία για το αποτέλεσμα, καθώς μετά το Brexit και την επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ, το ΟΧΙ των Ιταλών δημιουργεί ακόμα ένα παράγοντα αβεβαιότητας.

Τι σημαίνει το ΝΑΙ

Επιτυχία για τον κ. Ρέντσι. Παρά το ότι θα είναι ψήφος για αλλαγή στην χώρα, ωστόσο θα διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και την χώρα σε τροχιά ομαλότητας. Δείχνει την στήριξη στον πρωθυπουργό και αποδοκιμασία στο δεξιό λαϊκό κίνημα του Πέπε Γκρίλο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο Ιταλός Τράμπ ή ο Ιταλός Φάρατζ.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της 18ης Νοεμβρίου, που ήταν η τελευταία πριν το δημοψήφισμα, το επικρατέστερο αποτέλεσμα ήταν το ΟΧΙ με 53.5% έναντι 46.5% του ΝΑΙ.

Στο μεταξύ, ανακούφιση επικρατεί σε Αυστρία αλλά και Ευρώπη, μετά την εκλογική επικράτηση του Πράσινου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επί του ακροδεξιού αντιπάλου του Νορμπερτ Χόφερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα