Άντρος: Καθοριστικός μήνας για το Κυπριακό ο Νοέμβριος

Ο πλέον καθοριστικός μήνας για το Κυπριακό θα είναι ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος τόνισε πως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της ασφάλειας, καθώς εκεί θα φανεί κατά πόσο η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του προβλήματος ή αν στοχεύει σε επικοινωνιακό παιχνίδι με τη στήριξη κάποιων ισχυρών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τον εντατικό διάλογο ο ίδιος

διαβλέπει πως σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις του Οκτωβρίου, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά μόνο μέσα από τις δηλώσεις, πρακτική την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε εσφαλμένη.

Αναφορικά με το θέμα των εποίκων, τόνισε ότι η λανθασμένη δήλωση του προέδρου έχει μπερδέψει τον κόσμο, ενώ στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των εποίκων.

«Οι συζητήσεις που έχουν γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι μιλάμε περίπου για 50.000, όχι περισσότερους», ανέφερε.
Υπενθύμισε, δε, ότι επί προεδρίας Χριστόφια, είχε τεθεί το θέμα της απογραφής του πληθυσμού, τόσο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και στην τουρκοκυπριακή και πρόσθεσε πως «ότι το 4:1 δεν είναι υπό αμφισβήτηση, είναι συμφωνημένο ποσοστό επί Χριστόφια, ο οποίος επαναβεβαιώθηκε επί Αναστασιάδη. Επιπλέον, έχουν μπει αριθμοί, δηλαδή 802.000 Ελληνοκύπριοι και 220.000 Τουρκοκύπριοι».

Το θέμα όμως δεν προχώρησε από πλευράς ΟΗΕ, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πείστηκε. «Αν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να υπάρχει ονομαστικός κατάλογος των Ε/κ και των Τ/κ που θα θεωρούνται πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όπως θα ονομάζεται τότε».

Σχετικά με το ταξίδι του στη Ρωσία, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι ο ρωσικός παράγοντας εξέφρασε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της Χώρας Σεγκέι Λαβρόφ, την επιθυμία για λύση στο Κυπριακό, η οποία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των Κυπρίων. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Ρωσία τάχθηκε κατά της επιδιαιτησίας και των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ τόνισε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στα θέματα ασφαλείας, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα τους ζητηθεί.

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης του ΚΚΕ από το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να διαμορφώνει το ίδιο τη στάση του, ενώ το ΑΚΕΛ αναμένει την επίσημη ενημέρωση προκειμένου να τοποθετηθεί.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα