Μας «έκοψαν» στον έλεγχο οι θεσμοί- Οι 9 «μαύρες τρύπες»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από κόσκινο μας πέρασαν οι θεσμοί για τρεις συνεχόμενες ημέρες εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και τα αποτελέσματα μόνο υπέρ της Ελλάδας δεν ήταν. Τα τεχνικά κλιμάκια εντόπισαν πολλές παραλείψεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με βασικότερες το ασφαλιστικό, τα ληξιπρόθεσμα, τα κόκκινα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η χώρα μας δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στα σκληρά ζητούμενα του μνημονίου

, γεγονός που δημιουργεί καχυποψία στους θεσμούς σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση. Η Τρόικα προσπαθεί να δει, αν υπάρχει η δυνατότητα, οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή των νέων 33 προαπαιτούμενων που έρχονται.

Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, οι θεσμοί βρήκαν εννέα «τρύπες» που δε μπόρεσε η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει. Το καυτό θέμα των συντάξεων παραμένει το πιο δύσκολο, ενώ όπως η Τρόικα συμπεραίνει δεν έχουν αποφασίσει καν στο Μαξίμου πώς θα ρυθμίσουν τις επικουρικές τη στιγμή που τα ταμεία καταρρέουν.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που με τη σειρά τους δημιουργούν νέες οφειλές, έπρεπε σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα να έχουν εξοφληθεί. Εκτός αυτού, από 1,8 δις που χορηγήθηκαν τα 600 εκατ. προορίζονταν για τις συντάξεις, παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έπρεπε να έχουν εκδόσει τις απαραίτητες αποφάσεις, εργασίες που έχουν όμως καθυστερήσει.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, το τοπίο είναι ακόμη πολύ θολό καθώς υπολειτουργεί, αν το υπερ-ταμείο ήδη έχει θεσμική δύναμη και εποπτικό συμβούλιο στη διάθεση του. Όσο αφορά στη διοίκηση, στην έδρα αλλά και στο καταστατικό, δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη. Το καταστατικό είναι απαραίτητο στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων γιατί θα ρυθμίζει τα απαιτούμενα με τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ του ΤΧΣ και της ΕΔΗΣ . Η ΕΔΗΣ ΑΕ θα έχει στη «δούλεψη» της τα μερίδια του δημοσίου σε ΔΕΚΟ με 11 επιχειρήσεις του δημοσίου να αιωρούνται ως προς την ένταξη τους, αλλά τίποτα δε μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς καταστατικό και έδρα.

Ο διάκριτος προϋπολογισμός ως προς την διοικητική του δομή αλλά κι η ανεξάρτητη αρχή εξόδων, παρουσιάζουν ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν.

Τα ειδικά μισθολόγια, η αξιολόγηση και η μόνιμη κινητικότητα στο δημόσιο που χρήζουν αλλαγών, είναι θέμα που το υπουργείο κρατά στα χαρτιά, χωρίς να έχει προχωρήσει στην κοστολόγηση, ώστε να γίνουν οι προτάσεις με ολοκληρωμένο τρόπο.

Η ελπίδα πως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα το ερχόμενο έτος, έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Το πρόβλημα για την ώρα, είναι η πηγή των 740 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που υπολογίζεται να εφαρμοστεί από την 1η μέρα του έτους.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, δε χωρούν άλλες αναβολές. Από την 1η του ερχόμενου μήνα αρχίζουν οι τριμηνιαίου στόχοι της ΤτΕ για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, οπότε το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών πρέπει να κλείσει άμεσα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι εμπορικές τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμο.

Οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να νομοθετηθούν, ώστε να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα που εντοπίζονται κατά καιρούς. Το πτωχευτικό δίκαιο, που κατατέθηκε χθες προς διαβούλευση, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και αυτή είναι η τελευταία τρύπα που εντόπισαν οι θεσμοί.

Μένει να δούμε, αν θα κριθούμε ως ικανοί να κρατήσουμε τις υποσχέσεις που ετοιμαζόμαστε να δώσουμε το προσεχές διάστημα.

Το άρθρο Μας «έκοψαν» στον έλεγχο οι θεσμοί- Οι 9 «μαύρες τρύπες» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα