Κοινή αντιμετώπιση του Brexit

Τη σύσταση Ομάδας Εργασίας Κύπρου - Ιρλανδίας αποφάσισαν Αναστασιάδης και Κέννι

Κύπρος και Ιρλανδία συμφώνησαν στη σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα μελετήσει τις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης, την Τρίτη το βράδυ, μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού

της Ιρλανδίας Έντα Κέννι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στο Δουβλίνο.

Τις συνομιλίες απασχόλησαν θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, θέματα που άπτονται της ΕΕ όπως το Brexit, το μέλλον της Ευρώπης, το Προσφυγικό, καθώς και η κατάσταση στη Συρία.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, κατά την άφιξή του στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Μεγάρου, στο οποίο έγραψε: «Εύχομαι αυτή η επίσημη επίσκεψη να ενισχύσει περαιτέρω τους ήδη εξαίρετους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας προς όφελος των λαών μας, όπως και προς όφελος της ΕΕ, στην οποίαν ανήκουμε και οι δύο. Είθε η συνεργασία μας, που είναι βασισμένη στη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό, να συνεχίσει να ενισχύεται στο μέλλον».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας παρακάθησαν σε συνομιλίες που διήρκησαν περίπου μία ώρα.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας, μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας, που θα μελετήσει τις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στο ιρλανδικό κοινοβούλιο
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε τις επίσημες επαφές του στο Δουβλίνο με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς. Κατόπιν επισκέφθηκε το ιρλανδικό κοινοβούλιο, όπου συζήτησε το Κυπριακό και θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ενδιαφέρον της Ιρλανδίας στο Κυπριακό, έχοντας υπ’ όψιν πως η Ιρλανδία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο συνεισφορέα στη ΔΕΑ και είναι από τις πρώτες χώρες που διατηρούσαν απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα