Το μπούλινγκ δεν αντιμετωπίζεται με μπούλινγκ

Ατυχές μέχρι άκυρο μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόσφατο σχόλιο του Υπουργού Παιδείας, πως τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα ήταν μεμονωμένα.

Και για του λόγου το αληθές, το ακόμα πιο πρόσφατο βίντεο ξυλοδαρμού μαθήτριας, που κακώς προσέτρεξαν όλοι να προπηλακίσουν. Πρέπει να καταλάβουμε πως το μπούλιγκ δεν αντιμετωπίζεται σε καμία περίπτωση με μπούλιγκ αλλά με παιδεία. Μόνο με την σωστή παιδεία θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε από αυτό το δύσκολο αδιέξοδο που έχουμε φτάσει.

Δυστυχώς,

η κακή συνήθεια των σχολείων να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και η απραξία της Κυβέρνησης που παρουσιάζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία και παινεύει τον εαυτό της για δήθεν αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας χτίζοντας μια ψεύτικη βιτρίνα, μας έχουν φέρει σχεδόν στο σημείο μηδέν. Όταν δυστυχώς σφυρίζεις αδιάφορα και εφαρμόζεις την πρακτική του "κρύψε να περάσουμε" σε κάποια στιγμή δεν θα μπορεί κανείς να σιωπήσει και θα ξεκινήσει ένα ξέσπασμα που στο διάβα του θα παρασύρει τον θεσμό της Παιδείας.

Το βίντεο που είδαμε ολοι πρόσφατα, ήταν το έναυσμα για πολλούς γονείς να βγουν και να μιλήσουν για το δικό τους Γολγοθά που ζουν καθημερινά. Δεν νοείται να στέλνουμε τα παιδιά μας στο Σχολείο και να πέφτουν θύματα παράλογων καταστάσεων και το χειρότερο από όλα, να μην μποορύν να βρουν το δίκαιο τους. Ναι, υπάρχουν διαδικασίες αντιμετώπισης, δυστυχώς όμως όπως έχει διαφανεί, είναι αποτυχημένες συνταγές που συνεχίζουμε να τις συντηρούμε. Ο ερασιτεχνισμός και η αδιαφορία επικράτησαν και έχουμε φτάσει στο σημείο να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Φταίει το σπίτι, φταίει ο δάσκαλος, φταίει η κοινωνία φταίνε όλοι. Τί κάνουμε όμως; Ποιος έχει πραγματικά την ευθύνη; Γιατί ο λαός ακριβοπληρώνει ένα ολόκληρο Υπουργείο Παιδείας, μια ολόκληρη Δημόσια Παιδεία; Για ποιο λόγο πάντα το μείζον θέμα είναι οι αυξήσεις, οι κλίμακες, οι νέες θέσεις εργασίας και τα αναλυτικά προγράμματα, όταν έχουμε χάσει εντελώς την ουσία για το τί εστί Παιδεία; Τί να κάνω την τεχννολογία, τα ακριβά μηχανήματα και τα καινούρια κτήρια, όταν δεν μπορώ να λειτουργήσω σωστά και υποδειγματικά και ως Δημόσιο Σχολείο να μπορέσω να μεταλαμπαδεύσω τις αρχές, τις αξίες και την παιδεία που πρέπει να έχω ως άνθρωπος;

Ο Σωκράτης είπε πως "Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει." Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά. Μόνο με την δύναμη της Παιδείας μπορούμε θεραπεύσουμε αυτή την κατάσταση. Έχουμε το πιο δυνατό όπλο στα χέρια μας, την Παιδεία. Ας το χρησιμοποιήσουμε για το καλό όλων μας, και ας σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε.

*Ο Κωνσταντίνος Καρεκλάς είναι Αντιπρόεδρος Αλληλεγγύης

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα