Άνοιξε θέσεις στην κερκίδα ο Μουσταφά Ακιντζί

Ολοκλήρωσε τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες κρίνοντας από το αποτέλεσμα είχαν ουσιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Ακιντζί, τόνισε κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα και το τι ακριβώς συζητήθηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους:

Στις δηλώσεις του φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής
και όχι πολυμερής όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.Ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι ως συμμετέχοντες στην διάσκεψη, θα συμμετέχουν οι δυο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.Σημείωσε ότι η ΕΕ, αν επιθυμεί να είναι παρούσα στην διάσκεψη, μπορεί να το πράξει ως παρατηρητής και όχι με το ρόλο του συμμετέχοντα στο τραπέζι. Μπορεί να κάτσει στο πλάι, ανέφερε χαρακτηριστικά , με εκπρόσωπο την κα. Μογκερίνι.Με την δήλωσή του για παρατηρητές, θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση της τουρκικής πλευράς, ότι δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες παρουσίες στην Διάσκεψη, ωστόσο δεν θα δεχόταν αβασάνιστα την συμμετοχή άλλου μέρους, πέραν των πέντε που επιθυμεί να συμμετάσχουν, με ουσιαστικό και καθοριστικό τρόπο, στο τραπέζι. Άνοιξε δηλαδή τις κερκίδες και αναμένει να δει ποιοι θα ενδιαφερθούν να προσέλθουν για να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες της Διάσκεψης.Έκανε συνεχείς αναφορές σε διαπραγματεύσεις Μπούργκενστοκ, για να θυμίσει ότι σε τέτοιου τύπου συνομιλίες θα επιδοθούμε κατά την άποψή του και στις 12 Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσει η Διάσκεψη για την Κύπρο.Πέραν των ζητημάτων της διάσκεψης, ο κ.Ακιντζί συζήτησε για την προετοιμασία των κατεχομένων, σε σχέση με την ενσωμάτωση της Τ/κ πλευράς στην ΕΕ στο ενδεχόμενο λύσης. Επεσήμανε ότι θα χρειαστεί μεταβατική περίοδος πλήρους προσαρμογής, μιας και υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, σε σχέση με τα δεδομένα που πρέπει να πληροί η τ/κ πλευρά.Κατά την διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ακιντζί, συζήτησε και το ζήτημα των οικονομικών της λύσης, με την ΕΕ να δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και σε σχέση με τεχνικά ζητήματα που αφορούν την λύση. Ως τεχνικά ζητήματα να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ακιντζί, θεωρεί και τα ζητήματα συγγραφής και διαμόρφωσης του Συντάγματος και των νόμων του ομοσπονδιακού κράτους που θα προκύψει από την λύση.Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, συζήτησε και το θέμα του Φυσικού Αερίου, του νερού, του ρεύματος, του αγωγού προς την Ευρώπη, τονίζοντας την θέση ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και να περάσουν όλα στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σε ενδεχόμενο λύσης.

Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς

Την ίδια στιγμή στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι θα πάμε σε πολυμερή, με την συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και της ΕΕ, ενώ θεωρεί βέβαιη την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διάσκεψη.

Έχουν ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες κινήσεις, σημειώνουν στο Προεδρικό.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσκολία στην εμπλοκή συγκεκριμένων χωρών, όπως η Κίνα, καθώς δεν έχει επιδείξει ακόμα το απαραίτητο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Σύμφωνα με πηγές η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν αναμένεται να βιαστεί στο να κλειδώσει η σύνθεση της πολυμερούς, καθώς θα πρέπει να γίνει με τρόπο και σε χρονικό σημείο που να ευνοεί την αποδοχή κάτι τέτοιου και από την τουρκική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, όπου Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να έχουν συνάντηση για πλήρη καθορισμό όλων των διαδικαστικών.

Στο Εθνικό Συμβούλιο χθες ακούστηκαν φωνές, οι οποίες καλούσαν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ολοκληρώσει τον καθορισμό της σύνθεσης, το συντομότερο δυνατόν, αν θέλει να έχει την συμμετοχή όλων των κομμάτων στην αποστολή για την Γενεύη. Δεν γίνεται να μην γνωρίζουμε σε τι διάσκεψη θα πάμε και τι ρόλο θα διαδραματίσει ο καθένας, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Να αναφέρουμε επίσης ότι γίνονται προετοιμασίες για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, πριν την διάσκεψη, κάτι που θα γινόταν στις 4 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Στο Εθνικό Συμβούλιο

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε συζήτηση και σε σχέση με τα διαδικαστικά της Διάσκεψης, αλλά και σε σχέση με την ουσία των ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, η μορφή των εγγυήσεων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε ένταση, χωρίς ωστόσο να παρεμποδιστεί η ουσιαστική συζήτηση. Όπως αναφέρουν πηγές, υπάρχουν δυο διαφορετικές εκτιμήσεις-θέσεις σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων:

Η μια θέση-πλευρά, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις αλλά ούτε και στρατεύματα, από πλευράς Τουρκίας. Εγγυήσεις και στρατεύματα να τερματιστούν και να αποχωρίσουν από την πρώτη ημέρα της λύσηςΗ δεύτερη θέση-πλευρά, υποστηρίζει ότι είναι ενδεχομένως θεμιτό να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι την οριστική αποχώριση στρατευμάτων και πλήρους εφαρμογής της λύσης. Διάστημα στο οποίο αν θέλουμε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, θα μπορούσαν να υπάρξουν εγγυήσεις, σε καμιά περίπτωση όμως οι εγγυήσεις αυτές δεν θα πρέπει να προνοούν την συμμετοχή της Τουρκίας. Θα μπορούσε να εγγυηθεί το μεταβατικό διάστημα, ο διεθνής παράγοντας, χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας.

Υπήρξαν ωστόσο φωνές εντός Εθνικού Συμβουλίου, που ανέφεραν την επιφύλαξη κατά πόσο οι επιδιώξεις αυτές είναι ρεαλιστικές και αν θα μπορέσουν να επιτευχθούν και να συμφωνηθούν από την τουρκική πλευρά και την Τουρκία.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το θέμα συμμετοχής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ και πως θα γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, αλλά και το θέμα του κατά πόσο θα καταλήξουν σε υπογεγραμμένη συμφωνία μετά την διάσκεψη ή αν θα πρόκειται για μια πολιτική κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία θα συνοδεύει ως παράρτημα το σχέδιο λύσης που θα τεθεί ενώπιον του λαού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, για τις συναντήσεις με Ακιντζί, αλλά και για την Διάσκεψη για την Κύπρο

Έιντε: Δεν αποφασίστηκε η τελική σύνθεση της Διάσκεψης

Κυβ. Εκπρόσωπος: Λάθος να αμφισβητούμε δημόσια την ΚΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα