Στα δύο το Εθνικό

Χωρίς κοινή δήλωση αλλά με κοινή γραμμή ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη είναι εκ των ων ουκ άνευ και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. Διευκρίνισε ότι η 12η Ιανουαρίου δεν είναι το τέρμα και, εάν υπάρξει ανάγκη, ο διάλογος θα συνεχιστεί

Δύο γραμμές και δύο αναγνώσεις προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Από τη μία πλευρά βρίσκεται

ο κυβερνών ΔΗΣΥ, μαζί το ΑΚΕΛ, το οποίο φαίνεται να υποστηρίζει στο μεγαλύτερό της μέρος την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό, και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι.

Παρά την κοινή στάση, τα πέντε κόμματα δεν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Τα πέντε κόμματα φαίνεται ότι θα συγκροτήσουν ένα άτυπο κοινό μέτωπο στο Εθνικό Συμβούλιο για τις νέες συνόδους, αλλά και κατά τη μετάβασή τους στη Γενεύη.

Σημειώνεται ότι το ΕΛΑΜ επέδωσε χθες επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποχώρησή του από το Εθνικό Συμβούλιο, λόγω της διαφωνίας του με τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη και την αντιμετώπισή του προς το Σώμα.

«Πάντοτε μιλούμε για πολυμερή»
Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα τον συνοδεύσουν στη Γενεύη. Διευκρίνισε, δε, αναφορικά με τη διάσκεψη, ότι «πάντοτε μιλούμε για πολυμερή. Η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ, η παρουσία μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν γίνει και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε τώρα να συζητούμε με βάση την αντίληψη την άλφα ή τη βήτα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται για αθέτηση των δεσμεύσεών του, ο Πρόεδρος ανέφερε πως αυτό που έχουμε είναι η συνέχιση του διαλόγου από εκεί που μείναμε, και αυτό ήταν το ζητούμενο και η απαίτηση των κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. «Αυτό ακολουθήσαμε, κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας», είπε. Σημείωσε ότι η 12η Ιανουαρίου δεν είναι το τέρμα και εάν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου, οπωσδήποτε θα συνεχίσει.

«Πάμε με αποφασιστικότητα και πάντοτε με γνώμονα τις απόψεις και τις θέσεις της ε/κ πλευράς, με γνώμονα πάντα τις έγνοιες και τις ανησυχίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αντίστοιχες των Τ/κ», δήλωσε. «Αυτό που είναι πρόθεσή μας είναι, επιτέλους, κάποια στιγμή, να επιτύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, σε βαθμό που να δημιουργεί ένα κράτος, επαναλαμβάνω, που θα προδιαθέτει προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης, με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έχει τακτική επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και έχει γίνει συνεννόηση για συνάντησή τους σήμερα στο Ισραήλ, καθώς και στις 16 του μήνα στις Βρυξέλλες. Εάν παραστεί ανάγκη, πρόσθεσε, θα γίνει και συνάντηση στην Αθήνα για εναρμονισμό σε θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή.

Δεν μπορεί να λείπει το κράτος
Για το θέμα της Ελλάδας διευκρινίσεις έδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση ή διαφωνία. «Θεωρώ ότι κάνουν τη χειρότερη, την πιο αρνητική προσφορά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσοι ψάχνουν να βρουν διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, είπε ότι το αντικείμενο συζήτησης σε μία πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος για το οποίο θα γίνει η συζήτηση.

Εδώ και καιρό, πρόσθεσε, γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες, έτσι ώστε όταν φθάσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτές που περιγράφονται, να μην υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία.

Διέψευσε, παράλληλα, πως ο κ. Αναστασιάδης έχει πει πως στην ουσία συμφωνήθηκε πενταμερής, ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε ερώτηση τι θα γίνει, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, εάν προκύψει κάτι τέτοιο, θα αντιμετωπιστεί εκείνη τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τις δύο νέες συνεδρίες του Εθνικού, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως θα έχει περισσότερη προστιθέμενη αξία να γίνει εξαντλητική συζήτηση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου για τα θέματα που θα συζητούν οι διαπραγματευτές και στα έξι κεφάλαια του Κυπριακού. Ερωτηθείς, πάντως, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει ενισχυμένος μετά τη χθεσινή συζήτηση, είπε πως κάθε άποψη είναι απόλυτα σεβαστή, όταν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

«Μονίμως αντιδρώντες»
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως «οι μονίμως αντιδρώντες» πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό, υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη. Εκφράζοντας την υποστήριξή του στον Πρόεδρο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία εκτιμούμε πως έφτασε η ώρα η Τουρκία να κριθεί στην πράξη.

Είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας που θα φανεί, εάν κατανοεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές ούτε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και ξένους στρατούς. Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι τα μόνιμα μέλη πρέπει να παρακαθίσουν στη διεθνή διάσκεψη.

Η ουσία υπερέχει της διαδικασίας
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρη άποψη για τη σύνθεση της πολυμερούς. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, είπε, για να εξασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και των μονίμων μελών του Σ.Α.

«Αυτά θα τα δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων και γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να συζητήσουμε και τα διαδικαστικά και να τα συμφωνήσουμε όσο πιο εξαντλητικά γίνεται, αν είναι δυνατόν στο Εθνικό Συμβούλιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ουσία υπερέχει της διαδικασίας και αυτό θα πρέπει πάντοτε να το έχουμε στο μυαλό μας».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως «έχουμε απόψεις και για το τι έγινε στο Μον Πελεράν και για την 1η Δεκεμβρίου. Θεωρώ ότι δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο, είναι ώρα να δούμε πώς συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Υπαναχώρηση και αυτοχειρία
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου έχει επιτευχθεί ο στόχος της τουρκικής πλευράς για διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και ο πάγιος στόχος τους να υπάρξει συμφωνία για να πάμε σε πενταμερή.

«Αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση της δικής μας πλευράς τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια», τόνισε. Πρόσθεσε ότι για να πάει η Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή διάσκεψη, θα πρέπει να συμφωνήσει πλέον η τουρκική πλευρά. «Δική μας θέση είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να βελτιωθούν τα πράγματα, γιατί πάμε σε μια παγίδα».

Η απουσία μας θα ήταν μια ανεύθυνη πράξη, παρά τις διαφωνίες που έχουμε, και οφείλουμε να καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες να ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος θα έχει την τελική ευθύνη. Επανέλαβε τη θέση για παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μονίμων μελών, καθώς και της ΕΕ στην πολυμερή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβιασμένα αυτοαναιρέθηκε και αναίρεσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει, για να προχωρήσει και να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ η εξασφάλιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μονίμων μελών στη διάσκεψη.

«Έχουμε επισημάνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους τρομακτικούς κινδύνους που απειλούν τον τόπο από τις συνεχείς υποχωρήσεις και τη διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις, με το πρόσχημα της αναγκαιότητας της συνέχισης των συνομιλιών», δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι εάν ο Πρόεδρος είχε τόσο μεγάλη έγνοια για την «πολιτογράφηση» εποίκων, δεν θα αποδεχόταν τη συμπερίληψη των «πολιτογραφηθέντων» στον υπολογισμό του πληθυσμού. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολυμερής θα μετατραπεί σε τετραμερή, με συμμετοχή Ε/κ, Τ/κ, Αγγλίας και Τουρκίας, και υπέδειξε ότι η όλη διαδικασία «συνιστά αυτοχειρία του κυπριακού Ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφεται μια πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που ζητούν οπωσδήποτε στη διεθνή διάσκεψη να συμμετέχουν -όχι να είναι οι παρόντες- οπωσδήποτε η Κυπριακή Δημοκρατία με διακριτή παρουσία, η ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη, ενώ υπέδειξε πως «ο τρομοκρατημένος άνθρωπος δεν παίρνει σωστές αποφάσεις, ακόμα και εάν είναι ηγέτης, όπως είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

Εξετάζεται η σύνθεση
Πάντως, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι εξετάζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, στο μέτρο που συμβάλλεται στις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεων, ενώ χαρακτήρισε λογική τη συμμετοχή της ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της και στη διάσκεψη θα θιγούν και θέματα ευρωπαϊκής φύσεως. Σημείωσε, δε, ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η τελική σύνθεση της διάσκεψης.
________________
Ακιντζί: Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι παρατηρητής στη Διάσκεψη
Εν τω μεταξύ, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχει αντίρρηση με την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή στη διάσκεψη για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Ενωση θα μπορούσε π.χ. να εκπροσωπηθεί από την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, αλλά πρέπει να το συμφωνήσουμε, επειδή μέχρι σήμερα η συμφωνία καλύπτει μόνον τις δύο κοινότητες στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος η συμφωνία καλύπτει τις τρεις εγγυήτριες χώρες και αυτό είναι σαφές, ξεκινάμε ως δύο και θα αναπτυχθούμε σε πέντε», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα