Απούσα η Πολιτεία

Οι επιχειρήσεις της Λάρνακας ζητούν ανάμειξη του κράτους στην ανάπτυξη της επαρχίας
Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις βιώνουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μείωσης κατανάλωσης και αθέμιτου ανταγωνισμού

Η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Λάρνακας ζητά από το κράτος να συμβάλει με οικονομικούς πόρους στην ανάπτυξη της επαρχίας, κατέδειξε μεταξύ άλλων έρευνα για την οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με την τεχνολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που παρουσίασε το Alexander

College.

Η έρευνα, με τίτλο «Small-Econ-Big-Vision», διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Alexander και τους κλάδους Business Administration &Finance και ΜΒΑ του Alexander College, με υποστηρικτές τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, τον Δήμο Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και την ΠΟΒΕΚ.

Σε χαιρετισμό του ο Τάκης Ταουσιάνης, Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, συνεχάρη το εκπαιδευτικό ίδρυμα για την πρωτοβουλία του και σημείωσε πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μάς βοηθούν να διαγνώσουμε και κατανοήσουμε, με μεγαλύτερη ακρίβεια και με επιστημονική προσέγγιση, τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας και να στοχεύσουμε καλύτερα τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας».

Μονόδρομος η έρευνα και καινοτομία
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας Όθωνας Θεοδούλου ανέφερε ότι σήμερα «η έρευνα και η καινοτομία είναι πλέον μονόδρομος, και όσες χώρες δεν κατορθώσουν να τις αξιοποιήσουν απλώς δεν έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα Επιμελητήρια και το ΚΕΒΕ, και είμαστε τώρα στο τελικό στάδιο δημιουργίας του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα, που ελπίζουμε ότι θα πάρει την κατάλληλη στήριξη για να λειτουργεί σε όλες στις πόλεις με δική του υπηρεσία και θα φιλοξενείται στα ΕΒΕ».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Αμπίζας, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΒΕΚ, αναφέρθηκε στον κοινό στόχο που είναι «η ευημερία της Λάρνακάς μας, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις», και στο όραμα που είναι «η δημιουργία ενός ιδεατού οικονομικού πεδίου, γόνιμου για ποικίλες επενδύσεις, ώστε να εκλείψει, διά παντός, το φαινόμενο του λουκέτου, όπως αναδύθηκε την τελευταία τριετία με το κλείσιμο του 30% των εμπορικών καταστημάτων στη Λάρνακα».

Ψηφιακή επανάσταση
Ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου ανέφερε ότι «οι εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου μας οδήγησαν να καινοτομήσουμε και να υιοθετήσουμε πρακτικές, που θα μπορούσαν να φέρουν άμεσα και επαρκή αποτελέσματα, για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία του τόπου.

Οι προσπάθειες από όλους μας, για να μπορέσει η οικονομία και η κοινωνία και ειδικότερα η Λάρνακα να ακολουθήσουν την ψηφιακή επανάσταση, την οποία όλες οι οικονομίες του κόσμου βιώνουν τον 21ο αιώνα, πρέπει να είναι μέγιστες και συντονισμένες», είπε, και πρόσθεσε πως «θα πρέπει στρατηγικά και μεθοδικά να επενδύσουμε στον άνθρωπο και στις υποδομές, για να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τις ευκαιρίες και να αδράξουμε τα οφέλη που προκύπτουν».

Ο Διευθυντής του Alexander College και Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Alexander Άντης Λόππας ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της έρευνας, και σημείωσε ότι «με το έργο μας υποστηρίζουμε την ανάπτυξη, την αποδοτικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας, την παραμονή των νέων μας στην Επαρχία. Αυτοί είναι οι βασικοί μας στόχοι και αυτούς εξυπηρετεί και η έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα, η οποία είναι και η μοναδική στο είδος της, ίσως παγκύπρια».

Πόροι για ανάπτυξη
Ακολούθησε η παρουσίαση της έρευνας από τον Κώστα Χριστοδουλίδη, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Αlexander Research Centre, ο οποίος ανέφερε ότι το δείγμα περιλαμβάνει 60% πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 υπαλλήλους, 15,4% μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 49 υπαλλήλους και 24,5% αυτοεργοδοτούμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα, «οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις βιώνουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μείωσης κατανάλωσης και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ωστόσο, δεν αισθάνονται την υποστήριξη του κράτους την οποία αγωνιωδώς ζητούν το 42%, ενώ το 96% πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να συμβάλει με πόρους στην ανάπτυξη της Λάρνακας, είτε απευθείας είτε με συμπράξεις είτε με σχεδιασμό».

Παρά το γεγονός, σημείωσε, ότι αυτές οι επιχειρήσεις «βίωσαν τη διεθνή οικονομική κρίση και τις συνέπειες από το Μνημόνιο και το τραπεζικό κούρεμα, φαίνεται ότι κατά το 2016 σημειώνουν καλύτερα αποτελέσματα (το 51% των επιχειρήσεων) απ' ό,τι το 2015, ποσοστό 26% συνεχίζουν να βιώνουν τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης, ενώ αμετάβλητα ήταν τα αποτελέσματα, χωρίς θετικό πρόσημο για το 20% των ερωτηθέντων».

Η έρευνα, κατέληξε ο Κώστας Χριστοδουλίδης «κατέδειξε πως το κράτος και η εκτελεστική εξουσία στην αντίληψη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων δεν προσφέρει την υποστήριξη που προσδοκούν ούτε οι ίδιες, ούτε η Λάρνακα, με το 90% του δείγματος να ζητούν από το κράτος να συμβάλει με οικονομικούς πόρους στην ανάπτυξη της επαρχίας της Λάρνακας».

Keywords
Τυχαία Θέματα