Ο Γιώργος Φράγκος στο τιμόνι των δημοσιογράφων

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκλογές για την προεδρία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
Της εκλογικής διαδικασίας προηγήθηκε η 57η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Συντακτών

Νέος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) εξελέγη ο δημοσιογράφος Γιώργος Φράγκος, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που άρχισε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 18.00 το απόγευμα. Ο Γιώργος Φράγκος έλαβε 142 ψήφους,

ήτοι ποσοστό 54%, ενώ ο ανθυποψήφιός του Κωστής Διογένους έλαβε 77 ψήφους (29%) και η ανθυποψήφιά του Νάνσια Παλάλα 41 ψήφους (17%).

Τα εκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι εξής: Λένια Καρατζιά, Χρίστος Χριστοφίδης, Μάριος Δημητρίου, Ανδρέας Ριρής, Χρίστος Γεωργίου, Αριστείδης Βικέτος, Γιάννης Σεϊτανίδης και Γιώργος Θεοδούλου, και επιλαχόντες Σπύρος Σωτηρίου, Στέλιος Ξιουρής, Γιώργος Χρυσάνθου, και Έλενα Σταύρου.

Γενική Συνέλευση
Νωρίτερα και πριν η εκλογική διαδικασία ξεκινήσει, προηγήθηκε η 57η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στη Δημοσιογραφική Εστία. Εκεί, μετά το διαδικαστικό μέρος της συνέλευσης, οι τρεις υποψήφιοι έλαβαν τον λόγο και ανέλυσαν εν συντομία τους στόχους και το όραμά τους για το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Ο δημοσιογράφος Κωστής Διογένους είπε ότι βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών τα τελευταία τρία χρόνια, είχε αγαστή συνεργασία και αντιμετώπισε, μαζί με τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σοβαρά θέματα που ανέκυψαν.

Αναλύοντας τις προτεραιότητές του αναφέρθηκε σε εκσυγχρονισμό του μητρώου δημοσιογράφων, στην καταγραφή στοιχείων άνεργων δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια εργοδότησής τους και σε ενδυνάμωση της δημοσιογραφικής ταυτότητας, ώστε να ανοίγει την πόρτα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για ειδησεογραφική κάλυψη γεγονότων.

Η δημοσιογράφος Νάνσια Παλάλα είπε πως δεν θεωρεί την προεδρία της Ένωσης Συντακτών ως αξίωμα, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί σκληρά και με υπευθυνότητα στη βάση και της 40χρονης πορείας της στη δημοσιογραφία. Πρόσθεσε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά για αποκατάσταση της τάξης στα «του οίκου μας», με τους μισθούς των δημοσιογράφων να έχουν φτάσει στον πάτο και την ανεργία να αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για αρκετούς εκπροσώπους των ΜΜΕ, ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν με διάλογο και με χρονοδιάγραμμα.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Φράγκος ανέφερε ότι έχει αδιάκοπη συνδικαλιστική παρουσία σε όλους τους αγώνες της Ένωσης Συντακτών από το 1990 μέχρι και σήμερα και, εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Ένωσης, θα επικεντρωθεί στα εργασιακά ζητήματα. Ανέφερε ότι τα συνδικαλιστικής υφής ζητήματα είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν και έχουν πρώτιστη σημασία, και σε αυτά θα δώσει το άπαν των δυνάμεών του, γιατί είναι θέματα που κύρια απασχολούν τη δημοσιογραφική οικογένεια, και όχι οι πολιτικές μας πεποιθήσεις και οι κομματικές μας ταυτότητες.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αντώνης Μακρίδης, που αποχωρεί μετά από μακρά και μαχητική παρουσία στα συνδικαλιστικά της Ένωσης (καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους), αποκαλώντας τον εαυτό του «φωνακλά και απότομο», ζήτησε συγγνώμη, εάν με τον παρορμητικό του χαρακτήρα «πίκρανε ή έκανε κακό» σε οποιονδήποτε συνάδελφό του δημοσιογράφο.

Για τα όσα πρόσφερε και την εποικοδομητική του παρουσία στην προεδρία της Ένωσης Συντακτών ευχαρίστησε τον κ. Μακρίδη, εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η δημοσιογράφος Λένια Καρατζιά, η οποία του ευχήθηκε κάθε καλό για τη συνέχεια.

Έκθεση Δράσης
Η Γενική Συνέλευση άρχισε με την Έκθεση Δράσης, την οποίαν ανέγνωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και στην οποία σημειώνεται πως «το 2016, δεν έφερε θετικές αλλαγές στον Κλάδο μας, όπως αναμέναμε». Αναφέρεται πως «αντίθετα, στον τομέα των όρων απασχόλησης των δημοσιογράφων, τα δικαιώματα και γενικά τα ωφελήματά τους, έγιναν βήματα οπισθοδρόμησης, ενώ γίναμε μάρτυρες μεμονωμένων αυθαίρετων απολύσεων και βιώνουμε, δυστυχώς, τάσεις και προθέσεις για μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων».

Στην Έκθεση Δράσης, όπως και στην Οικονομική Έκθεση, οι οποίες ομόφωνα εγκρίθηκαν, επισημαίνεται ότι, λόγω αδρανοποίησης αριθμού μελών της ΕΣΚ, ένεκα της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των μισθών των δημοσιογράφων, τα έσοδα της Ένωσης από συνδρομές μελών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 40%, περίπου.

Έλλειμμα το 2015
Την Οικονομική Έκθεση παρουσίασε εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Γραφείου «C &S Yiassemides &Co», ο οποίος σημείωσε ότι κατά το 2015 υπήρξε έλλειμμα της τάξης των 13.215 χιλιάδων ευρώ. Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησαν επίσης θέματα που άπτονται των Ταμείων Υγείας, Ευημερίας και Προνοίας της ΕΣΚ, της δημοσιογραφικής ταυτότητας, του Δημοσιογραφικού Χωριού της ΕΣΚ στα Περβόλια και των συνδρομών των μελών. Επί των θεμάτων αυτών έγινε συζήτηση μεταξύ των παριστάμενων μελών της ΕΣΚ και του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ορίστηκε η εφορευτική επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα