Προβληματίζουν οι χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δραστηριοποιείται ενεργά σε σοβαρά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός χωρών και εκπαιδευτικών συστημάτων, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως η συμμετοχή της Κύπρου σε αυτά τα προγράμματα στοχεύει πρωτίστως στην αυτοαξιολόγηση

του συστήματος και ενεργεί ως βασικό εργαλείο αυτοβελτίωσης και όχι σύγκρισης με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.

Σε χαιρετισμό του, στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων των PISA και ΤIMSS, ο κ. Καδής εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δύο μεγάλων διεθνών ερευνών στις οποίες συμμετέχει το Υπουργείο, διαχρονικά, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Οι δύο έρευνες TIMSS και PISA εστιάζουν στην αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών σε επιλεγμένα γνωστικά αντικείμενα. Με σημείο αναφοράς την προηγούμενη συμμετοχή της Κύπρου, το 2003, στην έρευνα TIMSS, η μέση επίδοση των Κυπρίων μαθητών Δ’ Δημοτικού στα Μαθηματικά παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ στις Φυσικές Επιστήμες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Στο Πρόγραμμα PISA, με σημείο αναφοράς το 2012, η συμμετοχή μας το 2015 κατέδειξε σταθερή κατάσταση στα αποτελέσματα των 15χρονων μαθητών μας στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και στην Κατανόηση Κειμένου, με χαμηλούς μέσους όρους στα τρία αντικείμενα», είπε.

Όπως σημείωσε, «τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικά εργαλεία για προβληματισμό και ενδυναμώνουν τις προσπάθειές μας για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος», για να προσθέσει ότι «τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες αυτές έχουν συστηματοποιηθεί προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Επίπονη και επίμονη προσπάθεια
Ο κ. Καδής αναφέρει ότι «στη βάση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταβάλλει επίπονη και επίμονη προσπάθεια, ώστε σφαιρικά και συστημικά να βελτιώσει τόσο τις δομές όσο και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού μας συστήματος», για να προσθέσει ότι ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουμε προβεί σε σοβαρές αλλαγές στα Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα των σχολείων, έχουμε εκσυγχρονίσει τις πολιτικές μας που αφορούν στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς (σύστημα διορισμών, επιμόρφωση και επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών) και προχωρούμε σε βελτιώσεις και αλλαγές στα θέματα αξιολόγησης εκπαιδευτικού και μαθητή, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των σχολείων μας, κ.ά.».

Επισήμανε ακόμα ότι, παρ' όλο που στις δύο έρευνες, πρωτίστως, έμφαση τίθεται στις επιδόσεις των μαθητών, εξετάζονται και πρόσθετοι παράγοντες που αφορούν στους ίδιους τους μαθητές, αλλά και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. «Η περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων αυτών θα διαφωτίσει στοχευμένες προσεγγίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για διασφάλιση ισότητας στη μαθησιακή ευκαιρία, για όλα τα παιδιά στον τόπο μας.

Το Υπουργείο μας επιφυλάσσεται να μελετήσει σε βάθος τα αποτελέσματα των δύο ερευνών για λήψη αποφάσεων και δράσεων. Απώτερος στόχος μας παραμένει η αξιοποίηση των πολύ σημαντικών δεδομένων στη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και η διάχυσή τους στην ευρύτερη κοινωνία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα