Άννα Γαλανού: «Ένα ψέμα, πάντα κρύβει μέσα του φόβο»

Μετά την επιτυχία του μυθιστορήματος της «Σμαράγδι από βροχή», η Άννα Γαλανού επιστρέφει με μία ακόμα δυνατή ιστορία.

Με αφορμή τη παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Όταν φεύγουν τα σύννεφα» στη Κύπρο*, επικοινωνήσαμε με την συγγραφέα και μας μίλησε για το καινούργιο μυθιστόρημα της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η μοίρα φέρνει μητέρα και κόρη αντιμέτωπες με την ίδια πηγή κακού. Πάθος, αγάπη, έρωτας, θαυμασμός, μίσος, διαζύγιο, εκβιασμός, φόνος, θάρρος, δύναμη, αλήθεια, πόνος, όλα απεικονίζονται στο νέο μυθιστόρημα της Άννας Γαλανού.

Από τον Άγγελο Γεραιουδάκη

Ποια

ήταν η αφορμή που σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Εδώ και πολύ καιρό είχα στο νου μου να περιγράψω με τελείως διαφορετικό τρόπο τους ήρωες σε ένα από τα βιβλία μου. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα λοιπόν, επιχείρησα να ξεφύγω από την απλή περιγραφή και να κάνω ένα ψυχογράφημα στους χαρακτήρες που χρησιμοποιώ. Δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε απλό, γιατί ταυτόχρονα έπρεπε να κρατηθούν πολλές ισορροπίες, χωρίς αυτό να γίνει σε βάρος της έντασης που ήθελα να δώσω, αλλά και της έντονης συναισθηματικής κατάστασης που τους ωθώ να βιώσουν.

Το βιβλίο σας αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως στο θεσμό του γάμου. Κάτι που τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος θεσμός στη χώρα μας έχει φθίνουσα πορεία. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και για μένα ο κυριότερος είναι η σιωπή. Τα ζευγάρια απασχολημένα ο καθένας στις δικές του προτεραιότητες δεν μιλούν πια μεταξύ τους, το ίδιο όπως παλιά. Δεν βρίσκουν χρόνο ούτε για να αστειευτούν, ούτε να μοιραστούν μικροχαρές, ούτε καν να τσακωθούν! Αρκετοί ‘’παρκάρουν’’ τα παιδιά τους σε ένα σωρό δραστηριότητες, για να έχουν περισσότερο προσωπικό χρόνο ελεύθερο και το μόνο που τους απομένει να μοιραστούν, είναι μια απρόσωπη καθημερινότητα κι έναν έρωτα απογυμνωμένο από την χαρά του δοσίματος. Η σιωπή λοιπόν!

Αν σας ζητούσα να μου πείτε ένα από τα πολλά μηνύματα που περνάει η νέα ιστορία σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος στις επιλογές και στις αποφάσεις της ζωής του κάθε ανθρώπου. Σήμερα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Η τρομολαγνεία που έχει καλλιεργηθεί φθάνει κάποια στιγμή να μην έχει κανένα όριο. Δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση. Είναι και κρίση αξιών με μεγάλες ηθικές διαστάσεις. Καλό είναι πριν πάρουμε οποιαδήποτε σημαντική απόφαση στη ζωή μας, να στηριχτούμε αποκλειστικά και μόνο στην αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος. Ένα ψέμα, όσο απλό κι αν φαίνεται, πάντα κρύβει μέσα του φόβο.

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο Sigmalive Magazine.

Keywords
Τυχαία Θέματα