Τελευταία στιγμή θα ανακοινωθεί ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός

Λίγα μόνο 24ωρα πριν το έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις 22 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του μοναδικού υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος, ο οποίος τελικά θα διαδεχθεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία της χώρας.

Πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι το όνομα θα ανακοινωθεί μετά τις 18 Μαϊου, με πιθανότερη ημερομηνία την 20η, ώστε να εμποδιστεί η συζήτηση γύρω από το όνομά του. Και αυτή τη φορά θα ακολουθηθεί

η παράδοση στο ΑΚΡ για μια μόνο υποψηφιότητα στην προεδρία του κόμματος.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τώρα την Τουρκία είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Επικρατεί η άποψη ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός προσαρμοστικός, να μοιράζεται τον ίδιο λόγο και το ίδιο όραμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόλο που δεν υπάρχει προεδρικό σύστημα στην Τουρκία, υπάρχει ωστόσο ένα σύστημα που επιτρέπει στον πρόεδρο να συμπεριφέρεται ως πρόεδρος σε προεδρικό σύστημα. Και ο λόγος είναι επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν είναι τόσο ισχυρός και δημοφιλής που μπορεί να ελέγχει απόλυτα το κόμμα το οποίο ο ίδιος ίδρυσε. Όσο και αν στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ως ένας αυταρχικός και σκληρός πολιτικός, στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο πλέον δημοφιλής ηγέτης, ιδιαίτερα στα χαμηλά στρώματα του λαού.

Η δημοτικότητά του ξεπερνάει το 50% και αυξάνεται συνεχώς. Αυτό έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την οποία το 52,2% του λαού στηρίζει προεδρικό σύστημα ενώ τα ποσοστά του ΑΚΡ έχουν αυξηθεί στο 56%. Επομένως αυτό που εκτιμάται ότι αναζητά τώρα είναι έναν πρωθυπουργό με χαμηλό προφίλ, αντίθετα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε επειδή προσπάθησε να είναι πραγματικός πρωθυπουργός, ασκώντας όλες τις εξουσίες του πρωθυπουργού. Ωστόσο ακόμη και αυτό το διέψευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νούμαν Κουρτουλμούς, λέγοντας ότι όχι μόνο ο αρχηγός του κόμματος, αλλά ακόμη και ο τελευταίος επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΡ είναι όλοι άνθρωποι με ισχυρό προφίλ.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς είναι ανάμεσα στα ονόματα που συζητούνται ως πιθανά για τη θέση του Πρωθυπουργού. Όταν την περασμένη Παρασκευή - κατά την προσευχή της Παρασκευής όπως αποκαλείται η πιο σημαντική προσευχή της εβδομάδας στο ισλάμ - ο Νουμάν Κουρτουλμούς αντίκρισε στην είσοδο του τζαμιού στο Εγιούπ τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια μπήκαν μαζί στο προεδρικό αυτοκίνητο και συμμετείχαν μαζί σε εγκαίνια και πάλι στο Εγιούπ, οι συζητήσεις άναψαν και πολλοί ήταν αυτοί που βεβαιώθηκαν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει τον Νουμάν Κουρτουλμούς για πρωθυπουργό. Ο Νουμάν Κουρτουλμούς όμως είναι ένας πολιτικός χαρισματικός με ισχυρό προφίλ. Από αρχηγός ενός άλλου ισλαμικού κόμματος, του κόμματος Φωνή των Λαών (HAS) πήγε μόλις το 2012 στο ΑΚΡ μετά από συμφωνία συγχώνευσης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το 2014 έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κατά καιρούς λεγόταν ότι ήταν το δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν και τον ήθελε πρωθυπουργό.

Τώρα ωστόσο έπειτα από την εμπειρία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν επίσης το δεξί του χέρι, υπάρχει πλέον η εντύπωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει έναν πρωθυπουργό λιγότερο χαρισματικό ο οποίος να `ακούει` τον Πρόεδρο.

Ως τέτοια παρουσιάζονται τα ονόματα του Υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και του Υπουργού Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στο τραπέζι είναι και το όνομα του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος είναι και Υπουργός Ενέργειας και θεωρείται ένας πετυχημένος οικονομολόγος. Ωστόσο κάποιοι λένε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να κάψει το χαρτί του γαμπρού του από τόσο νωρίς.

Ενώ η αντιπολίτευση στην Τουρκία μιλά για σοβαρή πολιτική κρίση, στη χώρα έπειτα από την απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν έχουν την ίδια άποψη και εκείνοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Ο Ιμπραχίμ Καράγκιουλ, της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, γράφει ότι `όπως και στις προηγούμενες αλλαγές, αυτοί που περίμεναν με μεγάλη ελπίδα να ακολουθήσει ένταση, θα απογοητευθούν και πάλι πάρα πολύ. Αυτοί που γράφουν για σενάρια διάσπασης στο ΑΚΡ δεν θα θυμάται κανένας μετά τις 22 Μαϊου τι έγραψαν. Από τότε που ιδρύθηκε το ΑΚΡ αντιμετώπισε πολλές κρίσεις εξουσίας και τις ξεπέρασε, παράγοντας μάλιστα νέα πράγματα, δημιουργώντας απόσταση με τις πολιτικές δομές της αντιπολίτευσης".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα