Αναμένεται νέα ρύθμιση για τα 'κόκκινα δάνεια' στην Ελλάδα

Στο τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και για τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεσμεύτηκε ότι τα «κόκκινα δάνεια» δεν θα πουληθούν σε ξένες επιχειρήσεις (funds) και ότι θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα

οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 5% είναι καταναλωτικά, το 65% μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως και οι δανειστές, συμφωνούν ότι η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα δάνεια») είναι απαραίτητος όρος για την βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Τα «κόκκινα δάνεια» άρχισαν να εκτοξεύονται και να σωρεύονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μετά την κρίση του 2008 και την υφεσιακή πορεία που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία.

Η πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος ήλθε λίγο μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου (Μάιος του 2010), όταν η τότε Υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και νυν διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη έφερε στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2010. Είναι ο νόμος 3869, γνωστός και ως «Νόμος Κατσέλη», ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις τραπεζικών οφειλών και άλλων χρεών, που δεν προκύπτουν από εμπορικές συναλλαγές ή αδικοπραξία.

Ανάλογη ρύθμιση για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έφερε στη Βουλή τον Νοέμβριο 2014 ο τότε Υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Σαμαρά, Νίκος Δένδιας. Είναι ο νόμος 4307, γνωστός και ως «Νόμος Δένδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα