Ανάγκη δημιουργίας νέου νοσοκομείου

Για τριτοκοσμικές συνθήκες στο ίδρυμα κάνουν λόγο τα κόμματα, το οποίο χαρακτήρισαν «όνειδος»
Καταβάλλονται προσπάθειες να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 το κονδύλι για την ανέγερση του νέου ιδρύματος - Επίσκεψη πραγματοποίησε χθες η Συμμαχία Πολιτών

Επιλύθηκε χθες το θέμα έλλειψης ζεστού νερού στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Καλακούτας, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία της Συμμαχίας Πολιτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Λιλλήκα.

Το πρόβλημα ανέδειξε,

πριν από μερικές ημέρες, το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, το οποίο μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο δεν είχε ζεστό νερό εδώ και μια βδομάδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό να αναγκάζεται να ζεσταίνει το νερό σε ηλεκτρικούς βραστήρες.

Επείγει νέα δομή
Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε ότι αυτό που επείγει είναι η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου, όπως επίσης και η μεταφορά των ατόμων με νοητικά προβλήματα σε άλλο εξειδικευμένο χώρο. Πρόσθεσε παράλληλα ότι μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από το διευθυντικό προσωπικό, διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες είναι τόσο πολλές όσο και σοβαρές, με σοβαρότερη αυτή της δημιουργίας ενός νέου και σύγχρονου νοσοκομείου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και αντιλήψεις της ψυχιατρικής.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, όπως μεταφέρει το εν λόγω μήνυμα στις συναντήσεις που θα έχει το κόμμα προσεχώς με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα και να μπει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα, γιατί δεν μπορεί να συνεχίσουν να στεγάζονται εδώ υπηρεσίες που τις χρειάζεται μια σημαντική ομάδα του πληθυσμού μας, η οποία ατύχησε και έχει αυτά τα σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να εξυπηρετείται μέσα σε εγκαταστάσεις του 1960 που είναι παρωχημένες».

Απέδωσε τα προβλήματα που παρουσιάζονται είτε με τη θέρμανση είτε με την παροχή ζεστού νερού στις παλιές εγκαταστάσεις και τόνισε ότι αυτά δεν πρόκειται να επιλυθούν με μπαλωματικές λύσεις. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι φιλοξενούνται στο Ψυχιατρείο άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν νοητικά και όχι ψυχιατρικά προβλήματα, και τα οποία θα έπρεπε να μεταφερθούν αλλού και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

«Η επένδυση γι' αυτό το ζήτημα είναι πάρα πολύ μικρή και κακώς μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει αυτό το μικρό κονδύλι, για να αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία αλλά και την ευθύνη που πρέπει να έχει το κράτος απέναντι σε αυτά τα άτομα, έτσι ώστε να φύγουν από αυτόν τον χώρο. Ελπίζω ότι στις συναντήσεις που θα έχουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς, θα πεισθούν ώστε να διαθέσουν αυτό το μικρό κονδύλι και επιτέλους αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Εστάλη επιστολή
Ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας, σε δηλώσεις του και ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, αν έχει επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης ζεστού νερού, είπε ότι έχει επιλυθεί το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι έστειλε και επιστολή στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, αναφέροντάς του το τι είχε συμβεί. Σημείωσε ότι είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στο μηχανοστάσιο, το οποίο επέλυσαν τα Δημόσια Έργα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καλακούτας είπε ότι αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας υπάρχουν 60 ασθενείς, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να κτιστεί νέο νοσοκομείο, μιας και το υφιστάμενο λειτουργεί από το 1964. Ερωτηθείς, αν υπάρχουν άτομα τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ο κ. Καλακούτας απάντησε καταφατικά.

Πρότειναν λύσεις
Νωρίτερα και εντός της χθεσινής ημέρας, τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ Αντρέας Αντρέου. Μιλώντας το πρωί στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Αντρέου ανέφερε ότι αντίστοιχο πρόβλημα, με έλλειψη ζεστού νερού, παρουσιάστηκε και πριν από 20-25 ημέρες, οπότε και πάλι το Νοσοκομείο είχε μείνει χωρίς ζεστό νερό για μια εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι εισήγηση του προσωπικού για τοποθέτηση thermitron σε κάθε θάλαμο δεν έγινε αποδεκτή, αφού, όπως τους αναφέρθηκε, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο φορτίο.

Ο κύριος Ανδρέου υπέδειξε ότι πρόβλημα υπάρχει και με την κεντρική θέρμανση, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σε δύο θαλάμους. Απέδωσε τα προβλήματα στο πεπαλαιωμένο κτήριο και κάλεσε για ακόμα μια φορά τους αρμοδίους να βρουν λύσεις.

Καταδικάζουν τα κόμματα
Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας καταδίκασαν χθες, με σχετικές ανακοινώσεις τους, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, χαρακτηρίζοντας την εικόνα που παρουσιάζει το ίδρυμα όνειδος για την πολιτεία και την κοινωνία μας.

Με σχετική γραπτή δήλωσή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε ότι, αν και το πρόβλημα με την παροχή ζεστού νερού έχει επιλυθεί, εντούτοις, εάν δεν εγκριθεί άμεσα η απόφαση για ανέγερση νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας, αυτά τα προβλήματα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία του νοσοκομείου, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι γίνονται προσπάθειες να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 το κονδύλι για την ανέγερση του νέου ιδρύματος.

Από πλευράς του, το ΔΗΚΟ τόνισε ότι οι πολίτες που νοσηλεύονται εκεί αντιμετωπίζονται ωσάν να είναι δεύτερης κατηγορίας, και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει με πάσα σοβαρότητα και γρήγορα το ζήτημα αυτό, που δυστυχώς κατατάσσει την Κύπρο στις τριτοκοσμικές χώρες σε ό,τι αφορά την παροχή φροντίδας σε ψυχικά πάσχοντες.

Για ντροπή για την κυπριακή κοινωνία, η εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, έκανε λόγο το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη, διαμέσου του Εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Σελινόπουλου, επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του, να αντιληφθεί τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, και να προχωρήσει άμεσα σε επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υφίστανται».

Τέλος, η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι παλεύει για την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα επιφέρει μια συνολική αναμόρφωση και σε αυτόν τον τομέα, ενώ το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή, αλλά και να δράσει με καταλυτικό τρόπο, ούτως ώστε να επιδιορθωθούν τάχιστα τα κακώς έχοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα