ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ

Τω καιρώ εκείνω... και σήμερα
Και ενώ ο Κύριος έχει περάσει όλα εκείνα τα φοβερά που ακούσαμε ψες να περιγράφονται στα δώδεκα Ευαγγέλια και σήμερα οδεύει προς τον ενταφιασμό, τα κόμματα τον χαβά τους. Τσακώνονται για το Κυπριακό, την οικονομία, την αφερεγγυότητα, τις κομματικές χρηματοδοτήσεις, την οριζόντια ψηφοφορία, τον... Τσίπρα και πολλά άλλα. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να τροποποιήσουν λίγο το θεματολόγιο των διαξιφισμών τους για

να το προσαρμόσουν στο πνεύμα των ημερών. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ακούμε τους κομματικούς... πετεινούς να καβγαδίζουν στα κανάλια γύρω από το εξής θέμα: Ποιος φταίει για τη Σταύρωση του Κυρίου; Η... νυν κυβέρνηση ή η προηγούμενη; Πάντως και στα Ευαγγέλια που ακούσαμε ψες υπάρχουν πετεινοί, αν και όχι... κομματικοί.

Αναφέρονται στο περιστατικό όπου ο Πέτρος αρνείται τρεις φορές τον Διδάσκαλο «προτού αλέκτορα φωνήσαι». Και μόλις άκουσε το λάλημά του ο Πέτρος, συνειδητοποίησε την εγκατάλειψη του Κυρίου κι αφού βγήκε έξω, μετανιωμένος «έκλαυσε πικρώς». Οι δικοί μας «Πέτροι» όμως δεν είμαι σίγουρος εάν έστω και μια φορά έκαναν αυτοκριτική για να διαπιστώσουν ότι εγκατέλειψαν πολλάκις τον ταλαιπωρημένο, ξεγελασμένο και κουρεμένο λαό, και μετανοημένοι να κλαύσουν πικρώς. Να κλαύσουν για τις λανθασμένες αποφάσεις τους, τις διαπλοκές τους, την ασυνεννοησία τους, τον λαϊκισμό και τον καιροσκοπισμό τους, τη διάψευση των ελπίδων των πολιτών και πολλά άλλα. Αυτός που έκλαυσε πικρώς και εξακολουθεί να κλαίει είναι ο ίδιος ο λαός...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Μικρό Ευαγγέλιο των Παθών
Τω καιρώ εκείνω προσήγαγον το κυπριακόν πρόβλημα ενώπιον του απεσταλμένου του Γενικού Πιλάτου των Ηνωμένων Εθνών, ονόματι Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ίνα αποφασίσει διά την τύχην αυτού. Εστάθη δε κυπριακόν πρόβλημα ενώπιον του Άιντα λέγων αυτώ: «Αμήν, αμήν λέγω υμίν. Έχεις καμμίαν ιδέαν με ποίον τρόπον θα αποφύγω εφέτος την σταύρωσίν μου, διά τεσσαρακοστήν πρώτην φοράν»; Αποκρίνεται δε Άιντα και λέγει αυτώ: «Εγώ νίπτω τας χείρας μου. Θα ζητήσω την άποψιν των Αγγλοαμερικανών, κατά πόσον θα απελευθερώσω εσένα ή τον βάρβαρον Βαρραβάν». «Τον βάρβαρον Βαρραβάν»; ηρώτησεν αναστατωμένον το κυπριακόν πρόβλημα. «Μα αυτός, εάν τον απελευθερώσεις, θα με σταυρώσει». Λέγει δε Πόντιος Άιντα: «Ο βάρβαρος Βαρραβάς ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα να σε σταυρώσει, διότι εσφετερίσθης τα δικαιώματά του». «Μα τι λέγεις Πόντιε Άιντα;» διαμαρτύρεται οργισμένον το κυπριακόν πρόβλημα.

«Ουδέν δικαίωμα έχει να με σταυρώσει ο Βαρραβάς. Το αντίθετον. Εκείνος πρέπει να σταυρωθεί διότι σφετερίζεται τα εμά δικαιώματα επί τεσσαράκοντα ένα συναπτά έτη». Αποκρίνεται δε Πόντιος Άιντα: «Άφησον αυτόν να σε σταυρώσει και μετά ας καθίσομεν να συζητήσομεν με ποίον τρόπον θα σου κάμομεν καλύτερην κηδείαν μετά την αποκαθήλωσίν σου». Λέγει αυτώ κυπριακόν πρόβλημα: «Αμήν, αμήν λέγω υμίν Πόντιε Άιντα, ενδιαφέρεσαι περισσότερον διά τον βάρβαρον Βαρραβάν, παρά διά το θύμα του». Αδιαφορήσας δε Πόντιος Άιντα διά την διαμαρτυρίαν, απελευθέρωσεν τον βάρβαρον Βαρραβάν και έδωσεν εντολήν ίνα αρχίσουν αι ετοιμασίαι διά την νέαν σταύρωσιν του Κυπριακούουουου.
ΜΠΟΞΕΡ

Το… απαχθέν κυπριακό κράτος
Για να αντιληφθεί κανείς την κραυγαλέα, παταγώδη, απίστευτη διαχρονική αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να πείσει για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, αυτή δίνεται από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Υποτίθεται πως πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Άιντα φρόντισε να μελετήσει το σχετικό υλικό περί Κυπριακού. Πρέπει να μελέτησε φακέλους και βιβλία και, φυσικά, συνομίλησε με τις δύο πλευρές καθώς και με την Αθήνα και την Άγκυρα, για να μην αναφερθούμε στους Αμερικανούς και στους Εγγλέζους. Άρα, συμπεραίνει κανείς πως ο Νορβηγός διπλωμάτης με πολλές πολιτικές, διπλωματικές και ακαδημαϊκές περγαμηνές, ήρθε εδώ διαβασμένος και συνεπώς έπρεπε να έχει, ως εκ του ρόλου του, μιαν αντικειμενική εικόνα του προβλήματος.

Διαβάστε τι είπε στο ΚΥΠΕ: «Αν είστε Τ/κ, στη δεκαετία του ’60, το κράτος που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα κράτος για τους Έλληνες και τους Τούρκους, έχει απαχθεί από τη μια πλευρά και μετατράπηκε περισσότερο σε ελληνικό κράτος. Δεν θέλω να πω περισσότερα γι’ αυτό. Αλλά εγώ λέω, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζούμε με τις διαφορετικές ερμηνείες, γιατί υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα». Προσέξτε την απίστευτη… τουρκική διαστρέβλωση που ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ εγκολπώθηκε και υιοθέτησε. Ούτε ο αλήστου μνήμης Ντάουνερ δεν επιχείρησε τέτοια διαστρέβλωση και δεν μίλησε με τουρκική γλώσσα. Όσα είπε ο Άιντα συνιστούν ολέθρια αποτυχία της ελληνικής πλευράς που, 55 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Κ. Δημοκρατίας, δεν κατάφερε να πείσει για τα αυτονόητα.
Σ.Ι.

Φέρτε πίσω γρήγορα τον… Ντάουνερ!
Καλός-καλός ο χοίρος μας αλλά βγήκε χαλαζιάρης. Θυμηθείτε: Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πρότεινε τον Νορβηγό Άιντα ως νέο Ειδικό Σύμβουλό του για να αντικαταστήσει τον Αυστραλό Ντάουνερ, που μας έψησε το ψάρι στα χείλη και ο Αναστασιάδης ζήτησε την απομάκρυνσή του, πολλοί είπαν: «Επιτέλους, ένας Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, να γλιτώσουμε από τους Εγγλεζοκατευθυνόμενους ή τουρκόφιλους. Αυτός είναι Ευρωπαίος, εμείς ανήκουμε στην Ε.Ε., άρα, θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι αμερόληπτος». Έτσι σκέφτονταν και ήλπιζαν πολλοί και διάφοροι, επειδή παραγνώριζαν ότι πίσω από τον διορισμό του ήταν οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί και πως μερίμνησαν να του κάνουν κατάλληλο φροντιστήριο.

Ο Νορβηγός μάς είχε δώσει μια πρώτη γεύση των πραγματικών προθέσεών του πέρσι, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή σχεδόν των πάντων πλην, φυσικά, της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Τώρα, αποχαλινώθηκε. Κατά τον πιο αντιδιπλωματικό, αντιδεοντολογικό και άκομψο τρόπο ξεφούρνισε καθαρά τουρκικές θέσεις. Με απλά λόγια, υπονόμευσε τον ρόλο και την αποστολή του ως αμερόληπτου και έντιμου διαμεσολαβητή μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων έναντί του έχει αρθεί. Είναι ύποπτος συναγελασμού με τους Τούρκους. Οι εξηγήσεις που έδωσε μετά τις αντιδράσεις επιβεβαιώνουν πως είναι απλώς αμετανόητος. Γι’ αυτό… φέρτε πίσω τον Ντάουνερ! Αν μη τι άλλο, εκείνος δεν μας κατηγόρησε πως, τάχα μου, είμαστε… απαγωγείς κράτους.
Σ.Ι.

Ο Άιντα δεν… κατάλαβε τι θέλουμε
Α, ρε Χάρη Γεωργιάδη, άνοιξες δρόμους! Και σε ακολουθούν και άλλοι, μιμούμενοι το ανεκδιήγητο παράδειγμά σου. Θυμάστε τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών πριν από λίγο καιρό και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Με χαρωπή επιτηδειότητα είπε πως στο Γιούρογκρουπ για την ελληνική κρίση δεν είχε καταλάβει τι ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε καταθέσει ως θέσεις της Ελλάδος. Και έτσι να ήταν τα πράγματα, είναι αδιανόητο για έναν υπουργό της κυπριακής Κυβέρνησης, την ώρα που ο αδελφός του μαχαιρώνεται από τους άλλους, αυτός να βοηθά ώστε το μαχαίρι να μπει πιο βαθιά. Ο Χάρης δεν… καταλαβαίνει από τέτοια.

Τα είπε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, η Αθήνα δεν έκρυψε τη δυσφορία της και η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που λίγες ημέρες αργότερα επισκέφθηκε την Κύπρο, άφησε ξεκάθαρες μπηχτές για τον Χαρούλη. Ναι, αλλά, ιδού που ο Χάρης βρήκε μιμητή. Τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Άιντα. Όσα είπε αποτελούν ξεκάθαρα τουρκικές θέσεις. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, τι απάντησε; Όπως τον Χαρούλη, είπε ότι «ουδέποτε είχε πρόθεση να κρίνει τα αντικρουόμενα αφηγήματα για τις ρίζες του κυπριακού προβλήματος». Με απλά λόγια, τον παρεξηγήσαμε τον άνθρωπο που, φυσικά, ούτε απολογήθηκε ούτε και αναίρεσε όσα τουρκικά εξήμεσε. Και κατά τη διάσημη ρήση του εξ Αργάκας ορμωμένου Αβέρωφ, μας έμεινε και αυτή η «τάτσα»…
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα