Παραμένει... εύθραυστη η αφερεγγυότητα

Στις 17 Απριλίου τίθεται προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο, αλλά…
Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, οι ψήφοι του πλαισίου αφερεγγυότητας βρίσκονται στην ισοψηφία, κάτι που συνεπάγεται καταψήφισή του

Στις 17 Απριλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, έστω και άτυπα, θα πραγματοποιηθεί η επίμαχη Ολομέλεια της Βουλής, ενώπιον της οποίας θα τεθούν τα πέντε νομοσχέδια που συναποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Της συνεδρίας θα προεδρεύσει κανονικά ο Πρόεδρος της Βουλής,

Γιαννάκης Ομήρου, παρά το γεγονός πως την εν λόγω ημέρα θα εκτελεί και καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας. Κι αυτό, ένεκα του ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει ρητώς τη μη παρουσία του Προέδρου της Βουλής σε συνεδριάσεις του Σώματος όταν αυτός εκτελεί χρέη Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας. Την ίδια ημέρα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας και η αναπομπή του νόμου σχετικά με τους αγοραστές ακινήτων, για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας και ο εργολάβος ή ο κατασκευαστής δυσκολεύεται να πληρώσει την τράπεζα ή βρίσκεται σε εκκαθάριση.

Δεκτές τροπολογίες από ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ
Πέραν της πιο πάνω εξέλιξης, και λόγω της εύθραυστης κατάστασης που επικρατεί γύρω από το κατά πόσον το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα ψηφιστεί ή όχι από το Κοινοβούλιο, χθες το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νέα αναθεωρημένα κείμενα αναφορικά με το πλαίσιο, στα οποία περιλήφθηκαν κάποιες από τις τροπολογίες των κομμάτων που αποδέχεται η Κυβέρνηση. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για τα σχέδια αποπληρωμής των φυσικών προσώπων, πέρα από τις νομοτεχνικές αλλαγές, ενσωματώθηκαν και οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ. Μεταξύ των τροπολογιών, είναι η αύξηση του ορίου διαγραφής δανείου (χρεών) για φυσικά πρόσωπα από τις 15 χιλιάδες ευρώ στις 25 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, κατά τον υπολογισμό του ύψους των επιλέξιμων χρεών δεν συνυπολογίζονται μη εξακριβωμένα ποσά που πιθανόν να προκύψουν για τον χρεώστη λόγω εγγύησης ή άλλης ανεξασφάλιστης που υπέγραψε για ένα τρίτο πρόσωπο. Πέραν τούτων, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για διαγραφή των χρεών, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων. Βάσει του αναθεωρημένου κειμένου, τα διαθέσιμα εισοδήματα αυξάνονται στα διακόσια ευρώ, το κριτήριο της περιουσίας αυξάνεται στα χίλια ευρώ και αυξάνονται το όριο και δαπάνες, δηλαδή η δαπάνη για το αυτοκίνητο στις τέσσερις χιλιάδες ευρώ.

Άλλες αλλαγές
Εξάλλου, σε σχέση με τις επίμαχες πρόνοιες για τους εγγυητές, και ειδικότερα τον τρόπο μεταχείρισής τους, στα αναθεωρημένα νομοσχέδια περιλήφθηκαν τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που περιουσιακό στοιχείο του χρεώστη που υπόκειται σε εξασφάλιση διατεθεί στο πλαίσιο προσωπικού σχεδίου αποπληρωμής και το καθαρό ποσό της διάθεσης τέτοιας περιουσίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό της αγοραίας αξίας της, τότε ο εξασφαλισμένος πιστωτής δικαιούται να λάβει δικαστικά ή νομικά ή άλλα μέτρα εναντίον εγγυητή, μόνον αναφορικά με το ποσόν της διαφοράς μεταξύ του καθαρού ποσού που προέκυψε από τη διάθεση της εν λόγω περιουσίας και του οφειλόμενου χρέους.

Σε περίπτωση δε που ο εγγυητής κατέβαλε οποιεσδήποτε πληρωμές, για το ποσόν της διαφοράς μεταξύ της αγοραίας αξίας της περιουσίας που υπόκειται σε εξασφάλιση όπως αυτή έχει εκτιμηθεί, και του οφειλόμενου χρέους, πριν από τη διάθεση του σχετικού περιουσιακού στοιχείου και το καθαρό ποσό που προέκυψε τελικά από τέτοια διάθεση είναι μεγαλύτερο από την αγοραία αξία της περιουσίας, τότε ο εξασφαλισμένος πιστωτής οφείλει να επιστρέψει στον εγγυητή οποιοδήποτε ποσό που αυτός κατέβαλε, το οποίο υπερβαίνει τη διαφορά μεταξύ του ποσού που προκύπτει τελικά από το καθαρό ποσό της διάθεσης της περιουσίας και του οφειλόμενου χρέους.

Με τα αναθεωρημένα νομοσχέδια αυξάνεται το ποσό προστασίας σε σχέση με την αξία του ακινήτου από τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ στις τριακόσιες χιλιάδες και από τις τριακόσιες χιλιάδες στις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ για το συνολικό χρέος. Επίσης, διαγράφεται και το άρθρο σχετικά με τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα, όπως ήταν και η εισήγηση του ΔΗΣΥ.

Όχι σε προτάσεις ΑΚΕΛ
Κι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ανοίγει την πόρτα υπερψήφισης του πλαισίου αφερεγγυότητας, αφήνει εκτός τα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα τα έως τώρα δεδομένα να είναι στην απόλυτη ισοψηφία, κάτι που συνεπάγεται τη μη έγκριση του πλαισίου. Μάλιστα, ο Χάρης Γεωργιάδης κλείνει κάθε προοπτική συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, το οποίο στήριξε το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις, αφού με επιστολή του απαντά αρνητικά στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε η Εζεκία Παπαϊωάννου και αφορούν την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση προώθησης των προτάσεων νόμου, αυτές θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα υποδεικνύει πως παρόλο που το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει την ανάγκη υποβοήθησης των επηρεαζόμενων πολιτών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, εντούτοις θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση η μετακύλιση της ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας εκποίησης. Αντιθέτως, τονίζει, παρατείνει και διαιωνίζει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιφέροντας δυσμενείς συνέπειες στην κυπριακή οικονομία. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως πέρσι, κατά την ψήφιση του αναθεωρημένου πλαισίου για τις εκποιήσεις, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ είχαν καταθέσει παρόμοια πρόταση νόμου, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε Αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την Ολομέλεια του εν λόγω Σώματος να την κρίνει ως αντισυνταγματική.

Επιμένουν στις τροπολογίες τους τα κόμματα
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως όλα τα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ) επιμένουν στις τροπολογίες και προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει και τις οποίες θέτουν ως προϋπόθεση για υπερψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Αυτό σημαίνει πως εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν δει με καλό μάτι την τροπολογία του ΕΥΡΩΚΟ για τους εγγυητές, τότε ολόκληρο το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα καταψηφιστεί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το κυπριακό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα εκτροχιαστεί πλήρως, αφού μέχρι σήμερα βρίσκεται σε στασιμότητα, η οποία ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα απολέσει τις απαραίτητες δόσεις οικονομικής βοήθειας, τις οποίες χρειάζεται για εξυπηρέτηση χρεών και, σε περίπτωση που δεν τις λάβει, θα πρέπει να εξεύρει άλλους τρόπους κάλυψης αυτού του κενού. Επίσης, η χώρα θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση και δεν θα καταφέρει να εξέλθει του μνημονίου ενωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται. Βέβαια, όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν την ερχόμενη εβδομάδα και δη κατά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών στις 16 Απριλίου, καθώς και τη μέρα που θα τεθεί προς ψήφιση το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα