Νέες αντιπαραθέσεις για τα Ωρολόγια

Απόσυρση των μέτρων ζητά το ΑΚΕΛ, στηρίζει ο ΔΗΣΥ
Η Επιτροπή Συμβασιούχων, Εκτάκτων και Αντικαταστατών Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και οι Ειδικευόμενοι Σχολικοί Ψυχολόγοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες

Στη λίστα με τους αντιδρώντες, σε σχέση με την υπουργική πρόταση για εφαρμογή ενός νέου ωρολόγιου προγράμματος, προστίθενται οι Συμβασιούχοι,

Έκτακτοι και Αντικαταστάτες Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, μαζί με τους σχολικούς ψυχολόγους. Πρακτικά αδύνατη χαρακτήρισε η Επιτροπή Συμβασιούχων, Εκτάκτων και Αντικαταστατών Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης την περίπτωση να διοριστεί η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, όπως προνοούν οι νέες προτάσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας αναφορικά με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα (ΝΩ).

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή παρατήρησε πως, βάσει μετρήσιμων στοιχείων, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα μειώνονται στην πλειοψηφία των ειδικοτήτων. Γι' αυτό, «καλεί και προκαλεί το Υπουργείο όπως δώσει γραπτώς και αναλυτικώς τον τρόπο με τον οποίο θα μονιμοποιηθούν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, για να πάψουν να αγωνιούν». Εφόσον, μάλιστα, όπως προσθέτει, υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου η βεβαιότητα αυτή, «περιμένουμε να δώσει αναλυτική κατάσταση ανά ειδικότητα με τον αριθμό των μονιμοποιήσεων που θα γίνουν, που λογικά, ήδη, έχει ετοιμάσει. Μόνον έτσι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα μπορέσει να δικαιολογήσει αυτήν του την τοποθέτηση».

«Ψυχολογικές» αντιδράσεις
Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από τους ειδικευόμενους σχολικούς ψυχολόγους (3ο έτος) του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τονίζουν την ανάγκη πρόληψης αλλά και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών. «Για τον λόγο αυτόν, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό, το συγκεκριμένο σημείο των προτάσεων της επιτροπής για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να τροποποιηθεί. Οι διδακτικές ώρες της Αγωγής Υγείας στα σχολεία χρειάζεται να διατηρηθούν, αν όχι να αυξηθούν. Έτσι, θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε ως κοινωνία ότι προστατεύουμε τα παιδιά μας, κινούμαστε προοδευτικά στις εκπαιδευτικές μας μεταρρυθμίσεις και δημιουργούμε υγιείς και δυνατούς μελλοντικούς πολίτες», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Στήριξη από ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ, διά στόματος Πρόδρομου Προδρόμου, στηρίζει τις προσπάθειες του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, γι' αλλαγή των ΝΩΠ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, με γραπτή ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις θαρραλέες και αναγκαίες αλλαγές, θα υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να αντιδρούν. Όμως, ανάμεσα σε ένα σωρό συζητήσεις, επιχειρήματα και υποσημειώσεις, πρέπει να έχουμε ως οδηγό πολιτικής ότι πρέπει, επιτέλους, να σκεφτόμαστε την εκπαίδευση και να πάρουμε μέτρα έχοντας κατά νουν πρώτα τους μαθητές και το καλό τους, και μόνο μετά οτιδήποτε άλλο».

Άρνηση από ΑΚΕΛ
Για υπονόμευση της προοπτικής εφαρμογής ενός ανθρωποκεντρικού, δημοκρατικού συστήματος στην εκπαίδευση και αντικατάστασής του από ένα μονοσήμαντο σύστημα μεταφοράς και απόκτησης γνώσεων, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, καλώντας τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει την πρόταση για τα ΝΩΠ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο κ. Καυκαλιάς τονίζει: «Συνολικά, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι προτάσεις λιτότητας, αφού έχουν ως βασικό κριτήριο τη μη αύξηση του κόστους, ενώ την ίδια ώρα απουσιάζει η σύνδεση των αλλαγών που προωθούνται, γεγονός που δεν βοηθά να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ο οποίος θα στηρίζει ουσιαστικά το εκπαιδευτικό σύστημα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις απόψεις που έχουν κατατεθεί στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας, να αποσύρει την πρόταση που έχει καταθέσει και να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο, στη βάση της πρότασης του 2012, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης».

Keywords
Τυχαία Θέματα