Απεβίωσε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά

ΘΛΙΨΗ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά. Ο Λ. Λουκά νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτική κλινική, όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Οι επιπλοκές, που παρουσιάστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, είχαν ως αποτέλεσμα να εισαχθεί στην εντατική, όπου και εκρατείτο στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Η επιδείνωση της κατάστασής του συνεχίστηκε γι' ακόμη δύο βδομάδες μετά την επέμβαση, με αποτέλεσμα να κριθεί χρήσιμη η μετάκληση εντατικολόγων από

την Ελλάδα και το Ισραήλ. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο τέως υπουργός είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Λουκάς Λουκά διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια για το διάστημα 2008-2013.
Καταλείπει σύζυγο και δύο τέκνα, και η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα M. Παρασκευή στις 3 το απόγευμα, στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Βιογραφικό
Ο Λ. Λουκά γεννήθηκε στον Μαραθόβουνο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στις 28 Δεκεμβρίου 1955. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής υπηρετούσε στο 286 ΜΤΠ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις του τάγματος στην Κερύνεια, όπου τραυματίστηκε στις μάχες στον Άγιο Ερμόλαο.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου και αποφοίτησε το 1979. Έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας και από το 1982 διατηρούσε το δικό του δικηγορικό γραφείο.

Ως ενεργό μέλος της πολιτικής σκηνής δραστηριοποιήθηκε στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο και διετέλεσε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου μέχρι το 1998. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και το 2001 έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κίνησης. Το 2006 διεκδίκησε το βουλευτικό αξίωμα μέσα από το ψηφοδέλτιο Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Έπαλξης με το ΑΚΕΛ, ενώ το 2008 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Συλλυπητήρια Πολιτείας
Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε γραπτή του δήλωση ο ΠτΔ σημειώνει: «Εκ μέρους της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, εκφράζω βαθύτατα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ο οποίος, μέσα από το υπουργικό αξίωμα, προσέφερε στα κοινά με ήθος και ζήλο».

Ο Πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε τα ειλικρινέστατα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του τέως υπουργού, τονίζοντας πως ο Λουκάς Λουκά ήταν ένας στενός φίλος και συνεργάτης, και πως θεωρεί την απώλειά του προσωπική απώλεια. «Η απουσία του είναι αισθητή και όλοι οι φίλοι του, συνάδελφοι, συναγωνιστές στην Έπαλξη, και πρώην συνεργάτες στο Υπουργείο είμαι βέβαιος ότι θα αισθανθούν την απώλειά του», ανέφερε.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον πρόωρο θάνατο του τέως υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λ. Λουκά, και εξαίρουμε τη συμβολή του στη διακυβέρνηση της πολιτείας μέσα από το χαρτοφυλάκιο το οποίο χειρίστηκε για μια πενταετία. Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στη σύζυγο, τα δυο παιδιά του και όλους τους συγγενείς του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.

Τη βαθιά τους θλίψη εξέφρασαν ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ο πρόωρος θάνατος του αείμνηστου Λουκά Λουκά αφήνει ένα μεγάλο κενό, πρώτα για την οικογένειά, του, αλλά και για την πολιτική ζωή, στην οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος» αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Σε ανακοίνωσή του, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ σημειώνει: «Προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια». Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξυμνεί την πραότητα και την ευγένειά του, κάνοντας λόγο για μεγάλη απώλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα