"Βόμβες" Γενικού Εισαγγελέα στην Βουλή

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης άνοιξε τα χαρτιά του, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Οι ποινικές έρευνες για την οικονομία , δεν έχουν στόχο να εντοπίσουν υπεύθυνους για την οικονομική καταστροφή, αλλά να εντοπίσουν ποινικά αδικήματα τόνισε ενώπιον της επιτροπής θεσμών ο Γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Τέσσερις υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αφορούν συμπεριφορές Τραπεζών και Τραπεζιτών για συγκεκριμένα αδικήματα.

Το δυσκολότερο έργο, είπε, είναι η συλλογή στοιχείων εκτός Κύπρου και ειδικότερα από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Αρμενία, τη Βρετανία και άλλες χώρες. "Ζητούμε στοιχεία, μας ζητούν επεξηγήσεις και υπάρχει τεράστια καθυστέρηση", ανέφερε.

Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων είπε, ότι δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις, με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων,διευκρινίζοντας ότι είναι δύσκολο να αποδειχθούν ποινικά αδικήματα.

Γίνονται έρευνες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα,για τα οποία όπως αποκάλυψε δόθηκαν με ευνοϊκό η άλλο διαπλεκόμενο τρόπο.

Υπόθεση Βγενόπουλος

Για την υπόθεση Βγενόπουλου είπε ότι τον Μάρτιο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.Η Νομική Υπηρεσία ζήτησε αναστολή της απόφασης του δικαστηρίου, για απαγόρευση της δίωξης δύο ατόμων, τα οποία κλήθηκαν με διεθνή εντάλματα να δικαστούν στην Κύπρο.

Περί το τέλος του μήνα πρόσθεσε, αναμένεται η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ενώ συνεχίζεται η έρευνα από την Αστυνομία και από τον Γενικό Ελεγκτή.Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποινική ευθύνη, ότι παραχωρήθηκε αδικαιολόγητα, όταν τύγχανε της έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Κώστας Κληρίδης αναφέρθηκε επισταμένα στην υπόθεση Focus τονίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται, στο πλαίσιο των ερευνών για την οικονομία.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις, σε δικηγόρους της δημοκρατίας και σε διοικητικό προσωπικό.Σε αναφορές του επεσήμανε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε πολλές των περιπτώσεων και πρότεινε όπως οι κλίμακες των δικηγόρων της δημοκρατίας να είναι ανάλογες με εκείνες των δικαστών.Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το σύστημα διοίκησης βρίσκεται στον αναπνευστήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα