Κόκκινη γραμμή για Λευκωσία το θέμα των εγγυήσεων

Κόκκινη γραμμή το θέμα των εγγυήσεων για τη Λευκωσία, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί τη συνέχιση τους, υπό οποιαδήποτε μορφή.

Ξεκάθαρο μήνυμα της Λευκωσίας για το θεμα των εγγυήσεων, με σαφείς αποδέκτες. Μιλώντας στην εκπομπή του Ραδιο Πρωτο, "Ολα στο Φως" και την Κατερίνα Χριστοφιδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι η θέση μας για παντελή κατάργηση τους είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στο

ίδιο μήκος κύματος και η θέση της Μόσχας η οποία δια του πρέσβη της Στανισλαβ Οσατσι ξεκαθάρισε σήμερα ότι ένα απολύτως ανεξάρτητο κράτος δεν χρειάζεται εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο κόσμο.


"Η θέση του Προέδρου είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επιδέχεται καμιάς αλλαγής. Καμία λύση δε μπορεί να γίνει αποδεκτή που να προνοεί εγγυήσεις της Τουρκίας είτε σε μεταβατικό στάδιο είτε μονομερώς", ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ιδια στιγμη ο Νικος Χριστοδουλιδης επιβεβαιωσε τη μεταφορα της προτασης της Αγκυρας στη Λευκωσια, για παραμονη τουρκικων στρατευματων στο νησι, χωρις ωστοσο αυτη να υιοθετειται απο τις ΗΠΑ. Την προταση μετεφερε ο Αμερικανος αντιπροεδρος.

Μάλιστα η κυβέρνηση χαιρετίζει το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας, η οποία μετά και τις επαφές του Γάλλου ΥΠΕΞ, στο τρίγωνο Αθηνών - Άγκυρας Λευκωσίας, παρεμβαίνει δυναμικά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Ζιαν Μαρκ Ερο δεν κομίζει οποιαδήποτε νέα πρόταση, αφού το διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης ή επιβολής οποιασδήποτε πρότασης.

Γαλλία έχει και μια ιδιαιτερότητα. Μετά το Brexit είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο Ν.Χριστοδουλίδης.

Στο πλαίσιο του διπλωματικού πυρετού για το Κυπριακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη Βικτώρια Νούλαντ και τον Γάλλο ΥΠΕΞ, στις 28 του μήνα φθάνει στο νησί η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολίτικης της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ την Κυριακή ο Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει στη Μόσχα για επαφές με το Σεργκεϊ Λαβροφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα μεταβεί την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, ενώ το Κυπριακό θα βρεθεί στις επαφές του Αμερικάνου Πρόεδρου στην ελληνική πρωτεύουσα στις 15 Νοέμβριου.

Keywords
Τυχαία Θέματα