Έρογλου: Εδαφικό χωρίς ημερομηνία Πενταμερούς θα είναι λάθος

"Θα είναι λάθος να γίνει η συνάντηση για το εδαφικό χωρίς να ορισθεί ημερομηνία για την πενταμερή, όπου θα συζητηθεί το θέμα Ασφάλεια – Εγγυήσεων, ανέφερε ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά “παίζει παιχνίδι” για να δει τι θα κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει η πενταμερής για τις εγγυήσεις.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου που μιλούσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ιδιωτικού σταθμού είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι εναντίον της

πενταμερούς. Στη συνάντηση που είχε ο ίδιος στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ηγέτη της ε/κ κοινότητας, Δημήτρη Χριστόφια, είπε, είχε αποφασιστεί από τότε ότι αμέσως μετά την επίτευξη επαρκούς προόδου στα 4 κεφάλαια θα συζητηθεί το θέμα του εδαφικού σε μια τριμερή, αλλά από πριν θα καθοριστεί η ημερομηνία που θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. “Ωστόσο οι Ε/κ σήμερα είναι αλλού. Ας μην ξεχνούμε ότι έχουν ενός είδους νόσο να απορρίπτουν μετά τις συμφωνίες που έγιναν πριν”, όπως ισχυρίστηκε.

Διερωτήθηκε εάν στα τέσσερα κεφάλαια έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, για να απαντήσει μόνος του ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί. “Καθορίστηκε ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη; Δεν καθορίστηκε. Πώς λοιπόν γίνεται να πάμε σε συνάντηση για το εδαφικό; Είναι προφανές πως η ε/κ πλευρά, χωρίς να δώσουν τίποτα, θέλει να δει τι θα δώσει στο εδαφικό η τ/κ πλευρά. Δεν πρέπει αυτό να επιτραπεί. Το να επιτραπεί κάτι τέτοιο είναι μια υποχώρηση χωρίς αντίκρισμα”, υποστήριξε.

Σημείωσε δε ότι ενώ η τ/κ πλευρά μιλά για πενταμερή, οι Ε/κ μιλούν για πολυμερή και έχουν πρόθεση να συζητήσουν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια σε μια διάσκεψη όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία που θα εκπροσωπείται από τους ίδιους. Αυτό, υποστήριξε, ότι είπε σε μια συνέντευξή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τελευταία και οι Ε/κ λένε “εγώ είμαι κράτος, εσύ κοινότητα”, σύμφωνα με τον κ. Έρογλου.

Ο τέως ηγέτης των Τ/κ είπε ότι Σινιρλίογλου και Ακιντζί έχουν κάνει παρόμοιες δηλώσεις όσον αφορά το στόχο για λύση μέχρι το τέλος του 2016 και το τί θα γίνει μετά, υποστήριξε ότι πρέπει να τεθεί ένα χρονικό όριο στις συνομιλίες και ότι η χαμένη πλευρά είναι η τ/κ που ζει κάτω από “εμπάργκο”.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί “νέου παιχνιδιού” που είπε ο Τούρκος διπλωμάτης και τι μπορεί να είναι ένα σχέδιο Β, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, έχουν το “κράτος” τους, πρέπει να το στηρίξουν, όλοι μαζί να υποδείξουν ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η ε/κ, κατά την έκφρασή του. Ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε ο κ. Έρογλου, λέει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχιστεί αλλά οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να συνεχιστούν και σε αυτό κανείς δεν αντιδρά (στην τ/κ πλευρά). “Εάν δεν μιλάτε, σημαίνει ότι το αποδέχεστε. Σε αυτό ο κ. Ακιντζί πρέπει να απαντήσει” είπε.

Για τον τέως ηγέτη των Τ/κ, με βάση και τις εξελίξεις στην περιοχή, το να περιοριστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας μόνο στο “βορρά” είναι μια μεγάλη υποχώρηση και αυτό η Τουρκία δεν πρέπει να το αποδεχθεί.

Ερωτηθείς τέλος τι περιμένει, αν θα γίνει ένα δημοψήφισμα ή όχι, ο κ. Έρογλου απάντησε ότι “δεν βλέπω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και θα πάμε σε ένα δημοψήφισμα. Ξέρω την απορριπτική στάση των Ε/κ και γι` αυτό δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα