Αγκάθι το τραπεζικό σύστημα

Για τα οικονομικά της λύσης και το πώς οι δομές του κράτους θα μπορούν να στηρίξουν την επόμενη μέρα, μίλησε ο ΥΠΟΙΚ
Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι, είτε με λύση είτε χωρίς τη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος έχει προοπτικές ως Οικονομία και ως χώρα

Χωρίς να μπει στην ουσία, αλλά δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τα δεδομένα του οικονομικού σκέλους της λύσης, ο Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας

χθες στο «Sigma», εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος.

Όπως είπε, «εκείνο που δεν έχουμε διασφαλίσει ακόμα, είναι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη και στο περιβάλλον της Ευρωζώνης». Επιπλέον, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε ότι αυτός θα πρέπει να είναι συγχρονισμένος με το εποπτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδάλλως αναμένεται να προκύψει αυξημένο κόστος.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι κάποια πράγματα έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως η υιοθέτηση του ευρώ ως του νομίσματος του επανενωμένου κράτους. Υπάρχουν, ωστόσο, όπως είπε, πολλά ανοικτά ζητήματα.

Είναι λάθος να μιλάμε για το κόστος της λύσης
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «με τη λύση θα έχουμε ανάπτυξη αλλά μόνο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο επινενοημένο κράτος, που να ενθαρρύνουν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και να αποκλείουν δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που, αν δεν τα αποφύγουμε, τότε η θετική προοπτική απειλείται».

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως λάθος να αναφέρουμε αριθμούς για το κόστος, καθώς ακόμη δεν ξέρουμε πόσες περιουσίες θα επιστρέψουν και προχώρησε και σε ένα παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε ότι θα έχει κόστος αν επιστραφούν μόνο οι μισές, και συνεπώς υπάρξει ανάγκη αποζημίωσης του υπολοίπου μισού. Καλά αν χαθούν όλες δεν έχει κόστος;». Πάντως ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι «ακόμη και στο σκέλος των αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να είναι με τρόπο που να το πληρώσει ο φορολογούμενος και να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος», αναφέροντας ότι εξετάζονται πολλές επιλογές επί τούτου.

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε
Ερωτηθείς αν σε περίπτωση λύσης οι δομές του κράτους θα μπορέσουν να στηρίξουν την επόμενη ημέρα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «και χωρίς τη λύση του Κυπριακού αλλά και με τη λύση έχουμε κάποιες προοπτικές αναπτυξιακές. Για να τις διευρύνουμε και για να ενισχύσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα αλλά και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της Οικονομίας μας, θα πρέπει συνεχώς να προωθούμε τέτοιου είδους αλλαγές στις δομές και στις διαδικασίες του κράτους».

«Αν μάλιστα επιτευχθεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η ανάγκη για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις και ρυθμίσεις θα είναι επίσης απαραίτητη», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε είτε με λύση είτε χωρίς λύση. Αυτά που ξέραμε τη δεκαετία του '70 και '80 ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Η αλλαγή πρέπει να είναι επιβεβλημένη και συνεχής και δεν θα πρέπει να τη φοβόμαστε», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι «κόστος θα προκύψει και μετά τη λύση με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς είτε στο ομόσπονδο κράτος είτε στις συνιστώσες».

Keywords
Τυχαία Θέματα