Τελεσίγραφο ΠΑΣΥΚΙ σε Παμπορίδη

Χθες συνήλθε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών
Ζητούν εξηγήσεις για τους λόγους που δεν εφαρμόστηκε ακόμη η εξαγγελθείσα δέσμη κινήτρων για αναχαίτιση του κύματος φυγής των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια

Τελεσίγραφο στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, να επεξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τα εξαγγελθέντα κίνητρα για αναχαίτιση του κύματος φυγής των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν εφαρμόστηκαν ακόμη, έδωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ). Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν

συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας, το οποίο συνήλθε εκτάκτως χθες το απόγευμα.

Μιλώντας στη «Σημερινή», μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως σταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας, μέσω της οποίας η συντεχνία θα ζητεί γραπτώς απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας, για τους λόγους που τα μέτρα της εργοδοτικής πλευράς δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για την προσεχή Παρασκευή εκκρεμεί προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, στην οποία θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το εν λόγω ζήτημα.

Κληθείς να σχολιάσει τι προτίθεται να πράξει η συντεχνία, εάν δεν εφαρμοστεί η δέσμη κινήτρων προς τους κυβερνητικούς γιατρούς, ο κ. Κούμας τόνισε ότι, σε αυτήν την περίπτωση, θα συνέλθει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τα δεδομένα που θα προκύψουν, μη αποκλείοντας και τη λήψη δυναμικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των απεργιακών, από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ.

Προηγήθηκε ανακοίνωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι της έκτακτης συνεδρίας των γιατρών προηγήθηκε ανακοίνωση από την συντεχνία, μέσω της οποίας η ΠΑΣΥΚΙ εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά της που τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν. Όπως αναφέρεται, «οι συγκεκριμένες προτάσεις, που εξαγγέλθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2016 και θα είχαν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αποτελούσαν τα ελάχιστα μέτρα προς στήριξη των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συζήτησης που θα έπρεπε να διεξαχθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, προ της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης».

«Παρά την πενιχρότητα των κινήτρων και την απουσία ουσιωδών και ολοκληρωμένων προτάσεων, που θα βελτίωναν την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος των κυβερνητικών ιατρών», σημειώνεται, «η ανακοίνωση έγινε δεκτή από την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., ως ένδειξη καλής θέλησης προς την εργοδοτική πλευρά».

«Θεωρήσαμε και θέλαμε να πιστεύουμε, ότι επιτέλους το Υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε τις προειδοποιήσεις που σχεδόν καθημερινά εκπέμπαμε ως ΠΑΣΥΚΙ για τον υπαρκτό κίνδυνο κατάρρευσης των κρατικών νοσηλευτηρίων, που είναι αποτέλεσμα της δίκης τους αδράνειας και της παθητικής αναμονής της εφαρμογής της αυτονόμησης, ωσάν η τελευταία να αποτελεί λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», προστίθεται.

Τέλος, η ΠΑΣΥΚΙ τόνισε ότι η μη υλοποίηση της δέσμης κινήτρων από μέρους του Υπουργείου Υγείας, που το ίδιο εξήγγειλε, επιδεινώνει περαιτέρω το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα Κρατικά Νοσηλευτήρια.

Τα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι, στα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας, επρονοείτο, μεταξύ άλλων:
1. Ενίσχυση της στελέχωσης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων με Ιατρικό Προσωπικό για το έτος 2017 με 50 τουλάχιστον ιατρικούς λειτουργούς. Έχει ήδη ληφθεί πρόνοια στον Προϋπολογισμό για αύξηση των θέσεων κατά 25 ιατρικούς λειτουργός, ενώ άλλες 25 θέσεις θα περιληφθούν στο πλαίσιο του αυτόνομου οργανισμού.

2. Αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας των Ειδικών Ιατρών στο πλαίσιο του αυτονομημένου οργανισμού. Ως έναρξη της υλοποίησης αυτής και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του αυτόνομου οργανισμού, θα παραχωρηθεί σε όλους τους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, πλην των Διευθυντών Κλινικής, μια προσαύξηση στην κλίμακα που διανύουν. Νοείται ότι το υπό αναφορά μέτρο θα έχει καταληκτική ημερομηνία ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

3. Παραχώρηση Επιδόματος Ευθύνης στους Β. Διευθυντές που θα εκτελούν χρέη Διευθυντή. Επίδομα ευθύνης θα λαμβάνουν αναλογικά και Ιατρικοί Λειτουργοί, οι οποίοι παράλληλα με τα καθήκοντά τους εκτελούν χρέη Διευθυντή Κλινικής στην κλινική που υπηρετούν. Νοείται ότι στις περιπτώσεις αυτές, όταν στην Κλινική τοποθετηθεί Β. Διευθυντής ή/και Διευθυντής Κλινικής, το επίδομα ευθύνης θα τερματίζεται αυτοδικαίως.

4. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού, παραχωρείται άδειας απουσίας επί καθήκοντι για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η οποία δεν θα υπερβαίνει τις 10 ημέρες ετησίως ανά ιατρικό λειτουργό.

Συνάντηση Συμμαχίας Πολιτών - ΠΑΣΥΝΟ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πρωτοβουλία για υλοποίηση του ΓεΣΥ ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας το Υπουργείο Οικονομικών «να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι», όπως είπε, «να κρύβεται περιορίζοντας το περιθώριο δράσης του Υπουργού Υγείας». Ο Γιώργος Λιλλήκας είχε συνάντηση με την ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), συνάντηση η οποία, όπως εξήγησε, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Συμμαχίας Πολιτών για υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση, κατά την οποία τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν στην κυριολεξία γονατίσει, οι λίστες αναμονής των ασθενών μεγαλώνουν και αυτός που πληρώνει τη νύφη είναι γι' ακόμη μια φορά ο Κύπριος πολίτης και ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που δεν μπορούν να έχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες που οφείλει το κράτος να τους παρέχει στον τομέα της υγείας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση, εκθειάζοντας μάλιστα τη στάση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΝΟ, η οποία, όπως είπε, «έδειξε πνεύμα συναίνεσης, πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια συμφωνία». Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ απλά και μόνο με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή και πρόσθεσε πως αν δεν επιλυθούν τα εργασιακά θέματα, αυτό που θα επιτευχθεί είναι μια τρύπα στο νερό».

«Για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ θα πρέπει οι εργαζόμενοι σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια να έχουν τη διάθεση και να μπορούν οικειοθελώς να μεταφερθούν στο νέο σύστημα, στον ημικρατικό οργανισμό που θα δημιουργηθεί για να εφαρμόσει το ΓεΣΥ», δήλωσε, εξηγώντας πως εδώ ακριβώς βρίσκεται και το «κλειδί της λύσης» του προβλήματος.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να τοποθετηθεί δημόσια, και όχι να κρύβεται περιορίζοντας το περιθώριο δράσης του ίδιου του Υπουργού Υγείας σε θέματα που αφορούν τη δομή των νοσηλευτηρίων, το καθεστώς των εργαζομένων είτε αυτοί είναι νοσηλευτές είτε γιατροί και μεταφέροντας την ευθύνη σε ένα Υπουργό που δεν έχει την αρμοδιότητα για τα οικονομικά.

«Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Υπουργό Υγείας, διαφορετικά τα πράγματα φοβάμαι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και η Κύπρος θα αποτύχει σε ένα ύψιστο ζήτημα, που έπρεπε να είναι εθνικός στόχος για όλους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ θα έχει επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, με τον οποίο έχει, όπως είπε, και προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά και συνάντηση με την ΠΑΣΥΚΙ, σε μια προσπάθεια συμβολής της Συμμαχίας Πολιτών στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων για την υλοποίηση του ΓεΣΥ.

Υπέρ της υλοποίησης
Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, επανέλαβε τη θέση της ΠΑΣΥΝΟ υπέρ της υλοποίησης του ΓΕΣΥ, υποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι «η αυτονόμηση που προωθείται χωρίς την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην όλη προσπάθεια και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό». «Αντί να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο ΓεΣΥ, θα καταστρέψουμε ακόμη και το υφιστάμενο σύστημα υγείας» δήλωσε.

Ανέφερε επίσης πως κατά τη συνάντηση η ΠΑΣΥΝΟ εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών τη θέση ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης των νομοσχεδίων για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην Ολομέλεια της Βουλής χωρίς την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων, θα φέρει την ΠΑΣΥΝΟ σε τροχιά σύγκρουσης με το κράτος. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε και να εξασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των νοσηλευτών», ανέφερε.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι από την πρωτοβουλία του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών θα προκύψουν νέες θέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης, «οι οποίες θα είναι αυτήν τη φορά πολύ καλύτερες από αυτές που έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα».

Keywords
εν λόγω, ισχύ, βουλη, λύση, επιδομα, κυπρος, σταση εργασιας, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, απεργια 1 δεκεμβριου, ημερομήνια, ηγεσια, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, αυξηση, απλα, βρισκεται, γιατροι, δημοσιο, δηλωσεις, δομη, εγινε, ειπε, ελπιδα, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ετος, ευθυνη, ιδιο, υπηρεσιες, κλιμακα, κλιμα, ληψη, λύση, λογο, νυφη, ποιοτητα, προβληματα, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, ισχύ, φορα, δικαιωματα, ιατρικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, σωτηρης, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα