Υπεγράφη η σύμβαση του Ελληνικού νηογνώμονα

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ του ελληνικού νηογνώμονα και του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, η σύμβαση, της οποίας είχε προηγηθεί η υπογραφή υπουργικής απόφασης και με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον ελληνικό νηογνώμονα να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε όλων των ειδών τα σκάφη εθνικής νομοθεσίας για 18 μήνες καθώς και να υποβάλλει μέσα σε 6 μήνες αίτηση, προκειμένου να περάσει νέα επιθεώρηση από την ΕΜΣΑ(Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας).

Σημειώνεται ότι
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τον ελληνικό νηογνώμονα να συμμορφωθεί πλήρως στις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών προκειμένου να μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας για τα ποντοπόρα πλοία. Επίσης ο ελληνικός νηογνώμονας από τον Αύγουστο του 2010, όπου εκκρεμούσε η συμμόρφωσή του στις παρατηρήσεις της Ε.Ε., δεν μπορούσε να εκδίδει πιστοποιητικά πλοίων εθνικής νομοθεσίας μετά από εγκύκλιο των ελληνικών αρχών.

Με την απόφαση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, που είχε τη σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβουλίου του κράτους και της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων, ο ελληνικός νηογνώμονας μπορεί πλέον να «ανασάνει» οικονομικά.

Θα μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας στους ιδιοκτήτες περίπου 4.000 τουριστικών σκαφών και 1.000 άλλων σκαφών διαφόρων ειδών, όπως ρυμουλκά, ξύλινα και πλαστικά επιβατηγά που εκτελούν εθνικούς πλόες, αλιευτικά κάτω των 24 μέτρων και φορτηγά κάτω των 500 κόρων.

Η ΕΜΣΑ έχει ζητήσει από τον ελληνικό νηογνώμονα να καλύψει 6 παρατηρήσεις που του έχουν δοθεί, προκειμένου να του δοθεί το «πράσινο φως» και να μπορεί να επιθεωρεί και τα υπόλοιπα ποντοπόρα πλοία.
Keywords
Τυχαία Θέματα