Ο Μουμπάρακ μπορεί να συλληφθεί

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και οι γιοί του μπορεί να συλληφθούν αν δεν παρουσιαστούν στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για την αστυνομική βία σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών και φαινομένων διαφθοράς, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.

"Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για την εγγύηση της ασφάλειας του
Χόσνι Μουμπάρακ και των γιών του, Αλάα και Γκαμάλ, κατά την εμφάνισή τους ενώπιον του δικαστηρίου", δήλωσε ο υπουργός Μανσούρ αλ Ισάουϊ, τον οποίο επικαλείται το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετά την ανακοίνωση χθες Κυριακή για την κλήτευσή τους.

Ωστόσο "αν ο πρώην πρόεδρος και οι δύο γιοί του αρνηθούν να εμφανιστούν ενώπιον της εισαγγελίας την ημερομηνία που μένει να καθοριστεί, ο εισαγγελέας θα λάβει γνώση και νομικά μέτρα θα ληφθούν", τόνισε επικαλούμενος πιθανή σύλληψή τους.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος και οι γιοί του θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για τη χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο όταν 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην έρευνα εξετάζονται επίσης κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Ο Μουμπάρακ προέβη χθες στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την αποχώρησή του από την προεδρία στις 11 Φεβρουαρίου, με ηχητικό μήνυμά του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι είναι "θύμα εκστρατείας συκοφαντιών" και "αδικίας". Τόνισε ότι δεν έχει περιουσία στο εξωτερικό, ότι όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του είναι στην Αίγυπτο και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη.

Σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου βρίσκονταν σχεδόν 200 άνθρωποι για να διαδηλώσουν κατά του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουϊ, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων στον οποίο ο Μουμπάρακ αποχωρώντας παρέδωσε την εξουσία.

Η μεγάλη αυτή πλατεία του κέντρου της πόλης παραμένει κλειστή στην κυκλοφορία καθώς συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες στις εισόδους της απαγορεύουν την πρόσβαση. Παραμένουν εκεί τα αυτοκίνητα που κάηκαν κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν δυνάμεις της τάξης στην πλατεία, αλλά μεγάλη στρατιωτική δύναμη έχει αναπτυχθεί στη περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο άνοιξε εκ νέου για το κοινό.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ με αίτημα τη δίκη του Μουμπάρακ και αρκετών αξιωματούχων του καθεστώτος του. Ακολούθησαν μικρότερες διαδηλώσεις με το ίδιο αίτημα και επικρίσεις κατά του στρατού και του στρατάρχη Ταντάουϊ, ο οποίος διετέλεσε επί είκοσι χρόνια υπουργός Άμυνας του έκπτωτου προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα