Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης στην Ελλάδα

Ένα νεαρό "αστέρι" της επικοινωνίας της επιστήμης αναδείχτηκε στην Ελλάδα, o Ισίδωρος Σιδερίδης, ο οποίος, περιγράφοντας σε τρία μόνο λεπτά τις "Δαρβινικές αστοχίες", επικράτησε στον Τελικό Διαγωνισμό "Famelab 2011", πού διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών χθες το βράδυ.

Ο Ισ. Σιδερίδης γεννήθηκε το 1974 και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του την εταιρία SiEBEN,
που δίνει καινοτόμες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις. Παράλληλα με τη δουλειά του, ασχολείται με την μελέτη της επιστήμης (θεωρητική φυσική, φιλοσοφία μαθηματικών, βιολογία, αστρονομία κλπ) και την τεχνολογία.

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο θεσμός δημιουργήθηκε, αρχικά, στο επιστημονικό φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ της Βρετανίας, με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol, καθώς οι υποψήφιοι έχουν τρία λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα -χωρίς τη βοήθεια λογισμικού PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων- μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας -φέτος- ήταν ο Γιώργος Ζαρκαδάκης, μηχανικός αυτομάτων συστημάτων και συγγραφέας.

Οι υποψήφιοι είναι άνω των 18 ετών και σπουδάζουν ή εργάζονται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας Οι παρουσιάσεις τους κρίνονται με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα και πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό.

Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις. Ο προκριματικός γύρος διεξήχθη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, από όπου προέκυψαν οι οκτώ φιναλίστ που έλαβαν μέρος στον τελικό.

Ο νικητής του φετινού τελικού Ισ. Σιδερίδης θα μεταβεί στο φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ στη Βρετανία, όπου μεταξύ 7 και 12 Ιουνίου θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών της Ν/Α Ευρώπης και της Βρετανίας, στο διεθνή διαγωνισμό Famelab International. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Λιβύη, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία και Βρετανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα