Μέτρα για την προσέλκυση επενδυτών στην Κροατία

Μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, όπως μείωση φόρων, επεξεργάζεται η κροατική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την Κροατία πιο ελκυστική για τη δραστηριοποίηση του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντομαγκόι Ίβαν Μιλόσεβιτς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερς", που αναμεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Όπως είπε, τα παράπονα των ξένων επενδυτών για θέματα γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι πολλά, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι διστακτικοί
και να μην επενδύουν στην κροατική οικονομία, η οποία την τελευταία διετία, βρίσκεται σε ύφεση.

«Η υπερβολική γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα και άλλες νομικές διαδικασίες, όπως ο πτωχευτικός κώδικας, είναι θέματα για τα οποία οι επενδυτές εκφράζουν, τακτικά, παράπονα», ανέφερε.

Ο κ. Μιλόσεβιτς, αρμοδιότητα του οποίου είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τόνισε ότι θα προωθηθούν στη Βουλή, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, μέτρα για την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων, με τη μορφή σχεδίου νόμου.

Ο ίδιος αναμένει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κροατία θα ανακάμψουν, έπειτα από την πτώση που καταγράφηκε την τελευταία διετία και εκτιμά ότι το 2011 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Ο κ. Μιλόσεβιτς επισήμανε, εξάλλου, πως η κυβέρνηση προετοιμάζει πακέτο μέτρων για τη μείωση του "μεριδίου" του κράτους στην οικονομία. Όπως είπε, περισσότερο από 50% του ΑΕΠ "παράγεται" από κρατικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις οποίες το κράτος κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο και στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει αυτή η "σύνθεση" και να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους σ' αυτές.
Keywords
Τυχαία Θέματα