Δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις μισθών

Η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 από 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα εστιαστεί περισσότερο στο σκέλος των δαπανών και λιγότερο στο σκέλος των εσόδων, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε Ημερίδα με θέμα: «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη».

Προχωράμε σε εξειδίκευση των πολιτικών μας χωρίς
να προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις μισθών στο Δημόσιο Τομέα ή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας θα οδηγηθούμε σε μια δυνατή οικονομία που θα παράγει θέσεις εργασίας, στοχευμένες κοινωνικές παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι σε αυτούς που λόγω εισοδήματος και συνολικής κατάστασης δεν τις έχουν ανάγκη , ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο δεν θα συνεισφέρουν μόνον οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής χώρας, είναι το μεγάλο ζητούμενο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής μας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο από πλευράς ύφεσης και από εδώ και τώρα η κατάσταση αργά αλλά σταθερά θα βελτιώνεται. Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται δεν έχει να κάνει με την εφαρμογή οποιοδήποτε Μνημονίου, αλλά αποτελεί μια αυτονόητη προσπάθεια για κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της.

Οι πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικές για την χώρα μας, όχι γιατί υποκαθιστούν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε ως χώρα, αλλά γιατί επιβραβεύουν τις προσπάθειες που έγιναν και στηρίζουν εκείνες που θα αναληφθούν. Η λύση του προβλήματος δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στην Αθήνα, σε κάθε υπουργείο, σε κάθε Φορέα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτιμήσεις για ανεργία

Μιλώντας στην Ημερίδα ο Γ.Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012, ενώ προσδιόρισε ως βασικούς στόχους την ολοκλήρωση της προσπάθειας αξιοπιστίας της χώρας μας στις αγορές, τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και όχι στο δανεισμό και φυσικά στην βιώσιμη διαχείριση τους χρέους μας. O κ. Ζανιάς εκτίμησε ότι η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ι. Σαμπεθάι, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010, όσον αφορά την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης, με βάση υπολογισμούς η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5%, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι δεν θα συμβεί αυτό.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι το
Keywords
Τυχαία Θέματα