Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για χώρο αναψυχής

Με μη εγκεκριμένη μελέτη οργάνωσης του χώρου αναψυχής, η οποία δεν κάλυπτε το σύνολο των δραστηριοτήτων, αλλά και άδεια λειτουργίας από την αρμόδια Κοινότητα -βάσει διατάξεων περί ψυχαγωγικών παιδειών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος- λειτουργεί χώρος αναψυχής, που βρίσκεται σε μη δασική έκταση στη Μαλακάσα, σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε πολίτης καταγγέλοντας ότι υπέστη ατύχημα στον εν λόγω χώρο.

Όπως αναφέρει
η ανεξάρτητη αρχή στο πόρισμά της, εντός του «χώρου αναψυχής» παρέχονται υπηρεσίες και πραγματοποιούνται δραστηριότητες κατά παρέκκλιση της μελέτης και ως εκ τούτου μη εγκεκριμένες, από πλευράς δασικής νομοθεσίας. Σημειώνει δε ότι «πρόκειται για υπηρεσίες και δραστηριότητες είτε καθαρά επιχειρηματικού χαρακτήρα είτε μη εγκεκριμένες βάσει της μελέτης (παροχή των εναέριων διαδρομών και λοιπών δραστηριοτήτων στο κοινό έναντι χρηματικού αντιτίμου6, ύπαρξη εγκατάστασης «bungee - τραμπολίνου», δράση τοξοβολίας κα φιλοξενία κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως παιδικών πάρτι)».

Μετά από αυτοψία του Δασαρχείου Καπανδριτίου, που πραγματοποιήθηκε αφού η αρχή είχε ξεκινήσει τη σχετική διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι «στο κέντρο υποδοχής έχουν τοποθετηθεί δύο ταμειακές μηχανές και προσφέρονται αναψυκτικά, νερά, παγωτά». Επισημάνθηκε στην εταιρεία ότι «η δραστηριότητα αυτή είναι κερδοσκοπική και αντίκειται στην εγκύκλιο διαταγή 66102/970/23-2-1995 του υπουργείου Γεωργίας και στο άρθρο 51 Ν. 998/79» και της ζητήθηκε «αμέσως να σταματήσει κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα, που αποκλίνει από τον κανονισμό λειτουργίας του χώρου αναψυχής και να περιοριστεί μόνο στην είσπραξη του εισιτηρίου εισόδου 9, στον χώρο αναψυχής».

Επίσης, προστίθεται στο πόρισμα ότι η ανεξάρτητη αρχή διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τα συμπεράσματα της αυτοψίας, καθώς το δασαρχείο δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στις λοιπές υπηρεσίες και δραστηριότητες επιχειρηματικού χαρακτήρα που παρέχονται στον «χώρο αναψυχής», όπως είναι οι έναντι αντιτίμου εναέριες διαδρομές, το «bungee - τραμπολίνο» και η δράση τοξοβολίας, ούτε αναφέρθηκε στη φιλοξενία κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, επεσήμανε την υποχρέωση ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις δασικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και διασφάλισης της ορθής λειτουργίας από την Κοινότητα Μαλακάσας. Επιπλέον, πρότεινε στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομίας να αξιοποιήσουν τον ΕΛΟΤ ΑΕ, για τον έλεγχο της τήρησης των προτύπων ασφαλείας. Η αρχή προτείνει να ρυθμιστεί νομοθετικά υποχρέωση μέρους του προϊόντος του εισιτηρίου των παραπάνω «χώρων υπαίθριας αναψυχής» στους πόρους του «Πράσινου Ταμείου»

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέχρι σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει ενημερωθεί για την αποκατάσταση της νόμιμης λειτουργίας του χώρου αναψυχής, ούτε έχει πληροφορηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία για την υλοποίηση των προτάσεών του.
Keywords
Τυχαία Θέματα