Συντάσσονται με το κίνημα κατά του Σάλεχ

Οι πρεσβευτές της Υεμένης στο Πακιστάν, το Κατάρ, το Ομάν και την Ισπανία συντάχθηκαν με το κίνημα κατά του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Gulf News του Ντουμπάι.

"Δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους νέους και τα αιτήματά τους", γράφουν οι πρεσβευτές αυτοί επιτείνοντας το κύμα αποστασίας στις τάξεις του υεμενίτικου διπλωματικού
σώματος.

Οι πρεσβευτές κάλεσαν "τους υεμενίτες ηγέτες, τους σώφρονες στις τάξεις του στρατού, στους δημόσιους οργανισμούς, τους στοχαστές και τους θρησκευτικούς ηγέτες να προτάξουν το υπέρτατο συμφέρον της Υεμένης επί των προσωπικών τους συμφερόντων".

Το προξενείο της Υεμένης στο Ντουμπάι συντάχθηκε επίσης με το κίνημα κατά του προέδρου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Το κίνημα εξαπλώθηκε μετά τα πυρά που ερρίφθησαν, κατά τα φαινόμενα από υποστηρικτές του καθεστώτος, στις 18 Μαρτίου εναντίον διαδηλωτών στη Σαναά, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό 125. Μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δεκάδες στρατιωτικοί, μεταξύ τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, στελέχη της διοίκησης, ακόμη και του κόμματος του Σάλεχ, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, ανακοινώνουν ότι συντάσσονται με το κίνημα που άρχισε στις 27 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα βίαια επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών στην Υεμένη και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και αλλαγή του Συντάγματος για να αποτραπεί η απειλή της αναρχίας.

"Ζητούμε την άμεση διακοπή των βιαιοτήτων σε βάρος των αμάχων" δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου στη Σόφια.

"Οι πιθανότητες για έναν διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με σκοπό τη συμφιλίωση και τις μεταρρυθμίσεις αποδυναμώνονται ώρα με την ώρα και η Υεμένη βυθίζεται γρήγορα στην αναρχία", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο λαός της Υεμένης δεν εμπιστεύεται πλέον τον πρόεδρο Σάλεχ και το γεγονός ότι στρατιωτικοί και πρεσβευτές στο εξωτερικό αποστάτησαν αποτελεί ένδειξη ότι "ο πρόεδρος Σάλεχ έχασε τη νομιμότητά του σε όλα τα επίπεδα", τόνισε.

"Πρέπει να διοργανωθούν εκλογές το ταχύτερο δυνατόν και να τροποποιηθεί το Σύνταγμα" ώστε να ξεκινήσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκτός από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων που εγκατέλειψαν τον πρόεδρο Σάλεχ, ο ισχυρότερος αρχηγός φυλής στην Υεμένη, ο σεΐχης Σάντεκ αλ Άχμαρ τού ζήτησε να μεταβιβάσει την εξουσία που έχει εδώ και 32 χρόνια και να αποχωρήσει "με τρόπο αξιοπρεπή".
Keywords
Τυχαία Θέματα