Διακοπή της συνεργασίας με την Eulex

Ο εκπρόσωπος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), Νίκολας Χούτον δήλωσε ότι η απόφαση των Σέρβων στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα να διακόψουν τη συνεργασία με την Eulex δεν θα επηρεάσει το έργο των δικαστών και της αστυνομίας της αποστολής της ΕΕ, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα υιοθέτησαν χθες κατά πλειοψηφία απόφαση για διακοπή
της συνεργασίας και της επικοινωνίας με την αποστολή της ΕΕ "έως ότου η Eulex αρχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει", όπως ανέφεραν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κάλεσαν τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να μην προβαίνουν σε μονομερείς κινήσεις που αφορούν την λειτουργία του δικαστηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, καθώς, όπως υπογράμμισαν, σε αντίθετη περίπτωση θα φέρουν την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη.

Στην έκτη τακτική συνεδρίαση, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα κάλεσαν τους Σέρβους και το μη αλβανικό πληθυσμό να μποϊκοτάρουν την επικείμενη απογραφή πληθυσμού που διοργανώνουν οι αρχές της Πρίστινας, επειδή, όπως ανέφεραν, με την απογραφή θα νομιμοποιηθεί η τακτική της εθνικής εκκαθάρισης που ακολουθείται από το 1999.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση απηύθυναν επίσης έκκληση στις τοπικές επιχειρήσεις, στα ιδρύματα και σε ιδιωτικές εταιρίες να μη συνεργάζονται με την Αμερικανή Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), επειδή όπως υποστήριξαν, υπερέβη τα όρια της πολιτικής ουδετερότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα